Felul în care antrenamentele de înaltă intensitate pot remodela metabolismul

©

Autor:

Felul în care antrenamentele de înaltă intensitate pot remodela metabolismul
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, arată că antrenamentele ce conțin intervale de exerciții fizice de mare intensitate au un efect benefic asupra mușchilor scheletici, printr-un mecansim bazat pe creșterea cantității de proteine din aceștia, esențiale pentru metabolismul energetic și pentru realizarea contracției musculare.
Morten Hostrup, autor al studiului și profesor la Departamentul de Nutriție, Exerciții și Sport din cadrul universității, afirmă că exercițiile fizice au un rol important în prevenirea bolilor metabolice, care sunt deseori rezultatul modificărilor ce apar la nivelul randamentului de utilizare a energiei de către mușchi.

În vederea realizării studiului, echipa a recrutat opt persoane de sex masculin sănătoase și care nu au prestat în mod frecvent exerciții fizice, în vederea finalizării a cinci săptămâni de antrenament de țip ciclism de mare intensitate. Activitatea fizică la care aceștia au participat a fost reprezentată de intervale de patru minute de ciclism în care ritmul lor cardiac era la minimum 90% din capacitatea totală, urmate de câte o pauză de două minute, un astfel de ciclu repetându-se, în cadrul unui antrenament, de aproximativ cinci ori.

Analizarea modificărilor proteice aduse de exercițiul fizic de înaintă intensitate a fost efectuată cu ajutorul spectrofotometriei, rezultatele studiului arătând că aceste antrenamente au determinat o creștere a producției de proteine utilizate de organism pentru a produce mitocondrii, organitele responsabile de asigurarea energiei celulare. De asemenea, gradul de acetilare al acestora a fost mărit, fiind observată și o creștere a nivelurilor de proteine ce reduc sensibilitatea la calciu a mușchilor scheletici, esențiale, de asemenea, pentru contracția musculară.

În plus, studiul certifică și anumite constante deja cunoscute despre proteinele de la nivelul musculaturii scheletice, furnizând detalii despre motivele pentru care atleții nu pot încorda musculatura după ce devin obosiți. Atul Deshmukh, autor al studiului și profesor la Fundația Novo Nordisk, concluzionează afirmând că studiul oferă informații esențiale despre felul în care mușchii se adaptează efortului fizic. De asemenea, acesta menționează faptul că cercetarea are potențialul de a determina apariția unor lucrări suplimentare asupra diverselor moduri în care exercițiile fizice conduc la îmbunătățirea stării de sănătate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-06-2022 | creare: 08-06-2022 | Vizite: 329
Bibliografie
How high-intensity interval training can reshape metabolism, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220531151946.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentul de mare intensitate diminuează riscul de disfuncție cognitivă
  • Pentru cine sunt adecvate exercițiile de tip HIIT (high-intensity interval training)?
  • De ce sunt eficiente antrenamentele intense (HIIT)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum