Femeile care și-au îmbrățișat partenerul ulterior au avut un răspuns mai scăzut de cortizol la inducerea stresului

©

Autor:

Femeile care și-au îmbrățișat partenerul ulterior au avut un răspuns mai scăzut de cortizol la inducerea stresului

Un studiu realizat de către Universitatea Ruhr Bochum din Germania susține faptul că în cazul femeilor, dacă obișnuiesc să își îmbrățișeze partenerul romantic înainte de a trece printr-o experiență stresantă, acest lucru poate conduce la o scădere a cortizolului salivar, fiind considerat un hormon al stresului.  Același răspuns nu a fost observat însă și în cazul bărbaților.
Cercetătorii susțin că uneori atingerea socială poate proteja persoana în cauză de stres. Se consideră că femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de aceste beneficii, astfel masajele, îmbrățișările combinate cu ținerea mâinii și îmbrățișările alături de o comunicare afectuoasă pot reduce semnele de stres.

Pentru a se analiza nivelul de stres, cercetătorii au analizat 76 de persoane aflate în relații romantice. Toți participanții au fost supuși unor situații stresante, teste cu scopul de inducere a nivelului de stres. Astfel, au fost rugați să țină o mână într-o baie de apă cu gheață timp de trei minute, în timp ce sunt observați și mențin contactul vizual cu o cameră.

Înainte de realizarea acestui test, jumătate dintre cupluri au fost instruite să își îmbrățișeze partenerul, iar o parte nu. Ulterior, pentru a evalua răspunsul la stres pentru fiecare participant, cercetătorii au măsurat nivelul de cortizol salivar, atât înainte, cât și după experiment.

Rezultatele susțin că femeile care și-au îmbrățișat partenerul au avut un răspuns mai scăzut la stresul supus în timpul testului, comparativ cu cele care nu și-au îmbrățișat. Tensiunea arterială nu a fost influențată de îmbrățișarea partenerului.

Cu toate acestea, pentru bărbați, nu au fost observate asocieri între îmbrățișare și răspunsul la cortizol indus de stres.

Astfel, pentru femei, acest studiu arată că o scurtă îmbrățișare cu un partener romantic, poate reduce stresul din situații neplăcute, examene, interviuri de angajare, ședințe.

 

Astfel de studii pot identifica efectele din urma pandemiei, asupra stresului și relațiilor sociale, având în vedere contextul restricțiilor sociale. Este posibil ca în urma limitării contactului cu cei din jur, prieteni dragi sau familie, să se observe creșteri ale stresului și depresiei în timpul pandemiei.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-05-2022 | creare: 24-05-2022 | Vizite: 458
Bibliografie
Femeile care și-au îmbrățișat partenerul ulterior au avut un răspuns mai scăzut de cortizol la inducerea stresului, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220518140723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O singură sesiune de yoga poate reduce eficient stresul pe termen scurt
  • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
  • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum