Femeile corpolente au un risc de trei ori mai mare de fibrilații atriale
©
Autor: Mancaș Mălina

Fibrilația atrială este cea mai comună anormalitate de ritm cardiac. Apare de obicei la persoanele trecute de 60 de ani și crește riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.
Suprafața corporală în m2 a fost calculată pe baza unei formule standard ce are în vedere greutatea și înălțimea.
Suprafața corporală = (G0.425 x I 0.725) x 0.007184 )
Femeile au fost astfel împărțite în 4 grupe conform acestui parametru:
- 0.97-1.61 m2
- 1.61-1.71 m2
- 1.71-1.82 m2
- 1.82-3.02 m2
Pe durata celor 33,6 ani de monitorizare (în medie 16 ani), mai mult de 7000 de femei au prezentat cel puțin un episod de fibrilație atrială, la o vârstă medie de 49 de ani. Comparativ cu femeile din cea mai joasă cuartilă, cele din a doua, a treia și a patra (cea mai ridicată) au avut de 1,16, 1,55 și 2, 61 ori un risc mai ridicat de fibrilație atrială, după eliminarea altor factori ca sarcina, diabetul, hipertensiunea sau fumatul. S-a observat astfel că femeile mai corpolente au un risc de până la 3 ori mai mare de fibrilații.
Comparativ cu femeile cu cele mai reduse valori, cele cu suprafața corporală mare au fost cu aproximativ 9 cm mai înalte (161 vs 170 cm), cântăreau cu până la 28 kg mai mult (54 vs 82 kg) și aveau un IMC mai mare (26 vs 28 kg/m2).
Fibriațiile atriale sunt un rezultat al modificărilor metabolice asociate obezității, dar există și alte cauze. Una ar fi următoarea: persoanele corpolente, nu neapărat obeze, au atrii mai mari, ceea ce ar putea favoriza fibrilațiile.
Deși studiul arată că femeile înalte și corpolente au un risc de 3 ori mai mare de fibrilații atriale, se pare că acestea sunt valabile mai ales pentru persoanele adulte și vârstinci, nu pentru tineri. Se recomandă însă ca persoanele înalte să prevină prin alimentație și sport creșterea masivă în greutate pentru sănătatea inimii și a întregului organism.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 14-04-2017 | creare: 14-04-2017 | Vizite: 1832
Bibliografie
Big women have nearly threefold greater risk of atrial fibrillation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170407090136.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit?
- Consumul crescut de cartofi, asociat cu un risc mai mare de hipertensiune
- Deținerea unui câine, asociată cu o sănătate cardiovasculară mai bună
- Terapia cu aspirină, ineficientă împotriva complicațiilor cardiovasculare la pacienții cu boală coronariană non-obstructivă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se pot vindeca fibrilatiile cum?
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Care sunt cauzele care duc la fibrilatii?
- Fibrilatii aritmii
- Ablație efectuată în Iasi
- Am insuficienta cardiacă congestiva și fibrilație atriala cu flutter
- Medicamente pentru dureri coloana cervicala - lombara fara interactiuni cu Eliquis
- Fibrilatie atriala paroxistica.