Femeile în vârstă pot comunica mult mai eficient decât femeile tinere cu persoane necunoscute

©

Autor:

Femeile în vârstă pot comunica mult mai eficient decât femeile tinere cu persoane necunoscute
O echipă interdisciplinară de cercetători de la Institutului Beckman a stabilit că femeile în vârstă conversează mai eficient cu străinii decât femeile tinere. În plus, comunicarea cu persoanele de același sex scade nivelul hormonilor de stres pentru femei de-a lungul vieții.
În cadrul studiilor, cercetătorii au evaluat modul în care vârsta și familiaritatea interlocutorilor afectează o conversație, revizuind eficacitatea generală a interacțiunii și răspunsurile la stres, generate ca rezultat. Studiul a determinat diferențele cheie în modalitățile de comunicare a diferitelor grupe de vârstă, precum și o componentă conversațională care rezistă testului timpului: prietenia.

Două ipoteze formează baza studiului, axat exclusiv pe femei. În primul rând, ipoteza tend-and-befriend, ce presupune formarea unor prietenii pentru a răspunde situațiilor amenințătoare sau stresante, care contestă dihotomia „luptă sau fugă” tradițional masculină. „Femeile au dezvoltat un mecanism alternativ ca răspuns la stres”, a spus autorul studiului, Michelle Rodrigues, profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe Sociale și Culturale de la Universitatea Marquette. „Pentru a face față stresului, femeile se pot împrieteni cu persoane de sex feminin”.

Echipa a testat, de asemenea, ipoteza selectivității socio-emoționale, ce presupune formarea unor cercuri de prieteni mai intime, de calitate superioară. Echipa interdisciplinară a fuzionat ambele teorii într-o singură întrebare: de-a lungul duratei de viață a femeilor, cum se reflectă în comunicarea lor tendințele de a „avea tendințe și a se împrieteni”, precum și de a selecta social. Cercetătorii au testat un grup de 32 de femei: 16 dintre acestea cu vârsta cuprinsă între 62 și 79 de ani și 16 cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani. Fiecare participant a fost fie asociat cu un prieten (un partener de conversație „familiar”), fie cu un străin („necunoscut”).

Parteneriatele au suferit o serie de provocări de conversație, în care participantul a instruit partenerul ei să aranjeze un set de tangramuri într-o ordine pe care numai prima o putea vedea. Cercetătorii au descoperit că, în timp ce perechile de adulți mai tineri au comunicat mai eficient cu partenerii familiari decât omologii lor mai în vârstă, au comunicat mai puțin eficient cu partenerii necunoscuți; alternativ, adulții mai în vârstă au demonstrat dexteritatea conversațională, articulând rapid tangramele abstracte atât prietenilor, cât și străinilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-07-2021 | creare: 02-07-2021 | Vizite: 315
Bibliografie
Keep your friends close, cortisol levels low for life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210630173629.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: