Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19

©

Autor:

Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
Anticorpii care protejează împotriva COVID-19 se pot transfera de la mame la bebeluși în timp ce se află în uter, potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie.
Descoperirea se adaugă dovezilor în creștere care sugerează că femeile însărcinate care generează anticorpi de protecție după ce au contractat coronavirusul transmit adesea o parte din această imunitate naturală fetușilor lor. Descoperirile susțin, de asemenea, ideea că vaccinarea viitoarelor mame poate avea beneficii și pentru nou-născuții lor.

Cercetători au analizat probe de sânge de la 88 de femei care au născut la Centrul Medical Weill Cornell între lunile martie și mai ale anului 2020, moment în care orașul New York era epicentrul global al pandemiei. Toate femeile aveau anticorpi COVID-19 în sânge, indicând că au contractat virusul la un moment dat, chiar dacă 58% dintre aceste femei nu prezentau simptome. Mai mult, în timp ce anticorpii au fost detectați atât la femeile simptomatice, cât și la cele asimptomatice, cercetătorii au observat că concentrația anticorpilor a fost semnificativ mai mare la femeile simptomatice. Ei au descoperit, de asemenea, că modelul general al răspunsului la anticorpi a fost similar cu răspunsul observat la alți pacienți.

În plus, marea majoritate a bebelușilor născuți de aceste femei, aproximativ 78%, au avut anticorpi detectabili în sângele din cordonul ombilical. Nu au existat dovezi că vreunul dintre sugari ar fi fost infectat direct cu virusul și toți erau COVID negativi la momentul nașterii, indicând în plus că anticorpii au traversat placenta. Nou-născuții cu mame simptomatice au avut, de asemenea, niveluri mai mari de anticorpi decât cei ale căror mame nu au simptome COVID.

Datele sugerează faptul că femeile însărcinate ar putea transmite în același mod anticorpii generați de vaccin, protejând potențial atât mama, cât și copilul de infecția viitoare. Cu toate acestea, nu se știe încă cât de protectivi ar putea fi acești anticorpi sau cât de mult poate dura această protecție. Autorii studiului recomandă în continuare pacientelor gravide care decid să obțină vaccinul să continue să urmeze liniile directoare de siguranță actuale, pentru a preveni răspândirea bolii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-02-2021 | creare: 25-02-2021 | Vizite: 397
Bibliografie
Pregnant women pass along protective COVID antibodies to their babies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210222164137.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Cum sunt afectate gravidele de variantele SARS-COV 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum