Flavanolii din cacao stimulează oxigenarea creierului și procesele cognitive la adulții sănătoși

©

Autor:

Flavanolii din cacao stimulează oxigenarea creierului și procesele cognitive la adulții sănătoși
Potrivit unui nou raport, creierul adulților sănătoși care au consumat flavanoli din cacao anterior unei tulburări vasculare minore s-a recuperat mai repede, obținând rezultate mai bune la teste complexe.
Rezultatele au fost publicate în revista Scientific Reports, fiind valabile la 14 din cei 18 participanți incluși în studiu.

Studiul este primul care a identificat un efect pozitiv al flavonolilor din cacao asupra funcției vasculare cerebrale și a performanței cognitive la adulții tineri sănătoși.

Flavonolii sunt molecule mici care se întâlnesc în numeroase fructe, legume, precum și în cacao, dând culoare fructelor și legumelor și fiind cunoscuți pentru îmbunătățirea funcției vasculare.

Participanții incluși în cercetarea dublu-orb erau adulți nefumători, fără boli respiratorii, cardiologice, vasculare sau cerebrale cunoscute. În total, au fost evaluate 18 persoane, înainte de administrarea flavanolilor din cacao, precum și în 2 studii diferite, unul în care ei au primit cacao bogată în flavanoli și celălalt în care au consumat cacao cu conținut scăzut de flavanoli.

La 2 ore după ce au consumat cacao, participanții au inspirat aer cu 5% dioxid de carbon, adică o concentrație de 100 de ori mai mare decât cea obișnuită. Metoda este standard pentru observarea răspunsului vasculaturii cerebrale. În mod normal, corpul reacționează prin creșterea fluxului de sânge la creier, ceea ce stimulează oxigenarea acestuia și eliminarea dioxidului de carbon.

Apoi, cercetătorii au măsurat gradul de oxigenare la nivelul cortexului frontal, o regiune din creier care ajută la reglarea comportamentului, luarea deciziilor și planificare. Metoda utilizată de oamenii de știință a fost spectroscopia în infraroșu. De asemenea, cercetătorii au pus participanții să rezolve sarcini complexe.

Potrivit rezultatelor, după expunerea la flavanolii din cacao, majoritatea participanților au raportat o oxigenare a creierului mai puternică și mai rapidă decât înainte sau decât atunci când au consumat cacao fără flavanoli. Nivelele de oxigenare erau de 3 ori mai mari după consumul de cacao bogată în flavanoli, în comparație cu cea cu conținut scăzut. De asemenea, răspunsul creierului la oxigenare a apărut cu 1 minut mai repede.

Mai mult, după ingestia de cacao cu flavanoli, participanții s-au descurcat mai bine la cele mai dificile teste cognitive, rezolvând problemele mai repede cu 11% decât înainte de a consuma flavanolii sau după ce s-au alimentat cu cacao săracă în flavanoli. Totuși, în ceea ce privește sarcinile ușoare, nu s-au obiectivat rezultate diferite.

Prin urmare, consumul de flavanoli ar putea fi benefic pentru sarcinile mai dificile și mai provocatoare.

Conform rezultatelor, un grup de participanți nu a beneficiat de aportul de flavanoli. Se pare că după consumul de cacao cu flavanoli, 4 din cei 18 adulți nu au raportat o mai bună oxigenare la nivel cerebral și nici nu au avut rezultate impresionante la testele cognitive. Totuși, acești 4 participanți deja aveau un răspuns de bază maximal al oxigenarii creierului, ceea ce sugerează faptul că persoanele relativ antrenate din acest punct de vedere nu beneficiază foarte mult de efectele flavanolilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-01-2021 | creare: 04-01-2021 | Vizite: 883
Bibliografie
Cocoa flavanols boost brain oxygenation, cognition in healthy adults: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124092154.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Enigma arborelui de cacao
  • Cacaua reduce tensiunea și rigiditatea arterială
  • Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
  •