Foarte multi elevi, depistati la control cu semne de scolioza

Data publicării: 27-05-2009

Consultul a 400 de elevi de la Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" si de la Gimnaziul Europa din Targu Mures, in campania de informare nationala privind depistarea precoce a deviatiilor la coloana vertebrala, a relevat ca jumatate dintre elevi prezinta semne de deformare a coloanei vertebrale.
Potrivit unui comunicat remis miercuri de societatea OrtoProfil, in perioada 18-22 mai, la Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" si la Gimnaziul Europa, dupa prezentarea kinetoterapeutului Filep Róbert, au fost examinati in total 400 copii, din clasele V-VIII.
„Dintre acestia, 100 de copii au fost trimisi la control de specialitate, fiind suspectati de scolioza, atitudine cifotica sau alte diformitati ale coloanei vertebrale.
La 125 de copii s-au depistat diferite diformitati ale piciorului, care in timp ar putea contribui la dezvoltarea scoliozei. Scoliozele in proportie de 90% sunt idiopatice, adica nu se cunoaste concret cauza deviatiei de coloana” - se arata in comunicat.
Aparitia scoliozei este favorizata si de alimentatia necorespunzatoare, purtarea incorecta pe umar a ghiozdanului de catre elevi sau pozitiile vicioase din fata calculatorului si din bancile scolii.
„Daca parintii, cadrele didactice si medicii ar constientiza cat de grave pot deveni aceste probleme ale coloanei, am reusi sa reducem semnificativ afectiunile grave ale coloanei vertebrale la adulti", se subliniaza in comunicat.
Scolioza este o deviere a axului coloanei vertebrale in planurile frontal, sagital si orizontal. In general, apare la coloana toracica sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Cele mai frecvente cazuri (80%) sunt intalnite la fete, cauza fiind factorii endocrini si genetici. Scoliozele se evidentiaza mai ales in timpul pubertatii.
Statisticile arata ca tara noastra este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave, multi copii din Romania fiind depistati tardiv, desi un simplu control periodic i-ar putea salva de o interventie chirurgicala, se mai arata in comunicatul OrtoProfil.
Potrivit prof. dr. Mihai Jianu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, o cauza a aparitiei scoliozei este si lipsa de informare a parintilor, care nu isi duc copiii la controlul periodic.
Sursa: Agerpres, 27-05-2009, Vizualizari 676
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.