Folosirea medicamentelor antiinflamatoare pentru reducerea durerilor acute poate avea consecințe nedorite pe termen lung

©

Autor:

Folosirea medicamentelor antiinflamatoare pentru reducerea durerilor acute poate avea consecințe nedorite pe termen lung
Utilizarea cu regularitate a medicamentelor antiinflamatoare și a steroizilor pentru a ameliora durerea ar putea crește probabilitatea de a dezvolta dureri cronice, arată un nou studiu. Dovezile recente sugerează că practicile convenționale folosite pentru a atenua durerile pot duce de fapt la probleme pe termen lung.
În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au examinat mecanismele durerii atât la oameni, cât și la șoareci, descoperind că neutrofilele, un tip de celule albe din sânge care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, joacă un rol cheie în calmarea durerii. „În analiza genelor persoanelor incluse în studiu, care au raportat la început că suferă de dureri în regiunea lombară, am observat modificări active ale genelor de-a lungul timpului la cei la care durerea a dispărut. Modificările celulelor sanguine și activitatea lor păreau a fi cel mai important factor, în special în neutrofile”, a declarat unul dintre co-autori, Luda Diatchenko, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității McGill.

Blocarea în timpul experimentelor a neutrofilelor la șoareci a prelungit durata de manifestare a durerilor chiar și de zece ori, comparativ cu perioada normală de manifestare a durerilor observată la șoarecii la care activitatea neutrofilelor nu a fost afectată. Utilizarea unor medicamente antiinflamatorii sau a unor steroizi folosiți la scară largă a produs, de asemenea, același rezultat, deși au fost eficiente împotriva durerii mai devreme. Motivul ar putea fi reprezentat de interferarea cu inflamația, un stadiu de reparație a leziunilor țesuturilor esențial pentru recuperare.

Descoperirile sugerează că modul în care este tratată durerea acută ar trebui regândit. Autorii studiului sugerează că pacienții cu dureri acute ar trebui să utilizeze medicamente alternative la cele antiinflamatoare, care pot, de asemenea, să amelioreze durerile. „Descoperirile ar trebui să fie urmate de studii clinice în cadrul cărora să fie comparat în mod direct efectul antiinflamatoarele și al altor medicamente care pot opri durerea, dar care nu perturbă inflamația”, constată Diatchenko.

sursa: Science Daily
foto: McGill

Data actualizare: 17-05-2022 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 461
Bibliografie
Discovery reveals blocking inflammation may lead to chronic pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220512092711.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul cronic de antiinflamatoare (aspirina, nurofen, ketoprofen, etc.) - riscuri posibile
  • Consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene – factori de risc
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum