Fortifiantul de lapte matern nu influențează IQ-ul nou-născuților prematur

©

Autor:

Fortifiantul de lapte matern nu influențează IQ-ul nou-născuților prematur

Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, oamenii de știință au analizat ce impact poate avea laptele fortifiant asupra dezvoltării cognitive a sugarilor născuți prematur.
Conform altor studii, sugarii prematuri au un risc ridicat de a dezvolta deficiențe cognitive, tulburări de comportament și deficiențe motorii pe parcurs. Aportul de proteine este esențial pentru creșterea și dezvoltarea neuronală a acestora. Puține studii au evaluat până în prezent impactul nutriției după externare asupra sugarilor prematuri și dezvoltarea ulterioară.

Sugarii din Unitățile de Terapie Intensivă Neonatală pot fi hrăniți cu laptele propriu al mamei, sau lapte uman obținut de la un donator, suplimentat cu nutrienți fortifianți ce susțin creșterea și nevoile nutriționale crescute.

Sugarii alăptați la sân prezintă deseori o dezvoltare mai lentă în comparație cu sugarii hrăniți cu formulă, iar studiile analizează modul prin care alăptarea după externare poate influența dezvoltarea neuronală a acestora.

Cercetătorii au urmărit dezvoltarea sugarilor născuți prematur, până la vârsta de șase ani. Au inclus în studiu 214 de participanți, în funcție de criteriul alăptării, iar scala Wechsler pentru măsurarea inteligenței a fost utilizată pentru a evalua capacitatea intelectuală și de înțelegere verbală, memoria de lucru, viteza de procesare a informațiilor și de a emite raționamente. Părinții au completat chestionare pentru a evalua tulburările neuropsihologice posibile ale copiilor.

Concluziile susțin alăptarea fără suplimentare cu alți nutrienți ca dietă post-externare la sugari, fiind chiar o variantă superioară utilizării formulelor. Laptele matern fortifiant nu pare a influența dezvoltarea cognitivă a celor născuți prematur.

Rezultatele studiului ajută în mod pozitiv clinicienii care concep nutriția copiilor născuți prematur, la externare.

sursa: News Medical

foto: pz71 / Shutterstock.com


Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 286
Bibliografie
Fortified breastmilk does not influence IQ in preterm infants, link: https://www.news-medical.net/news/20220713/Fortified-breastmilk-does-not-influence-IQ-in-preterm-infants.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum