6 ani de relatie. Relatie toxica sau nu?

28-05-2021
ElaElyRy
Nu este medic/terapeut
ElaElyRy
Buna
Am o relatie de 6 ani. 6 ani care nu au fost prea grozavi. Au fost plini de minciuna si infidelitate. Si de fiecare data l-am iertat gandindu-ma la momentele frumoase pe care le-am avut impreuna si la speranta ca se va schimba, el promitandu-mi de fiecare data acest lucru. Si desi nu voiam sa il mai iert pentru ca nu aveam încredere in el, tot o faceam. Mereu facea in asa fel incat sa ma simt eu vinovata, ca el a greșit ba din cauza ca am fost eu rece, ba ca statea mama la noi, ba ca mie nu imi convine ca vin prietenii lui pe la noi toata ziua. Si imi zicea sa mai incercam, sa mai dam o sansa, dar sa ma schimb si eu.
Sunt eu de vina? Are dreptate? Sau doar ma las manipulata? Are rost sa incerc sa salvez o relatie unde lui nu ii pasa de mine? Si se incurca cu prima femeie care ii da atentie? Chiar nu stiu ce sa fac. Cand il vad si ii aud promisiunile simt ca e sincer... dar daca e sincer, de ce repeta aceleasi greseli?!... Credeti ca ar ajuta o terapie de cuplu? Sau am nevoie doar eu de terapie?
12 comentarii
0
28-05-2021, ora 05:25
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Incercati sa va gasiti o persoana potrivita pentru viitor, viitor sot cu care sa va faca placere sa impartiti o viata si tata de familie. Pierdeti timp important din viata cu acest om.
0
28-05-2021, ora 07:35
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
O persoană se schimbă numai dacă își dorește cu adevărat, dar și face ceva să se schimbe. Numai promisiunile fără acțiune nu fac mare lucru.
Un terapeut de cuplu vă poate ajuta să conștientizați ce greșește fiecare. Atunci când o relație nu merge, nu numai unul e vinovat. Făcând o analiză obiectivă a relației puneți în balanță ce vă apropie și ce vă separă și dacă sunt lucruri ce se pot remedia, mergeți mai departe. Dacă nu se pot remedia, să-și vadă fiecare de viața lui, pentru că nu are rost să vă chinuiți reciproc.
Am avut destule cupluri în cabinet care la prima vedere nu funcționau și cărora ceilalți nu le dădeau nici-o șansă și după mai bine de 10 ani sunt bine și conflictele nu au mai reapărut. De aceea recomand în prima fază terapia de cuplu, pentru că s-ar putea să fie niște cauze pe care nu le conștientizați și care pot fi diminuate. Luați separat, fiecare consideră că are dreptate, dar analizând relația ies la iveală multe inadvertențe.
1
28-05-2021, ora 10:59
ElaElyRy
Nu este medic/terapeut
ElaElyRy
Tatal lui facea exact aceasi chestie.Credeti ca poate doar face ce vedea la tata? Tatal lui intorcandu-se mereu la sotia lui dupa ce avea mereu relatii cu alte femei. Doar ca la tata, erau de mai multa durata. Uneori chiar ani statea cu amantele, isi abandona sotia, pleca de acasa. Si dupa ani revenea tot la sotie in casa.
1
28-05-2021, ora 15:52
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Copiii de obicei își internalizează modelul familial de acasă, dar nu-i obligatoriu să aibă același comportament, depinde cum a fost perceput de copil. Dacă i-a creat disconfort, poate adopta un comportament total diferit.
3
28-05-2021, ora 18:05
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
De fapt sunteti intr-o relatie de dependenta ca la carte. Eu am o vorba: ”e baiat bun cand nu bea” Si.cand nu bea? Pai.
La dumneavoastra in loc de bautura e treaba cu femeile.
El nu face decat ceea ce i-ati permis sa va faca. Deci, problema nu este la el ci, dupa cum sper ca ati realizat deja din randurile de pana acum, la dumneavoastra.
Mai indicat ar fi sa mergeti dumneavoastra la psihoterapeut si sa aflati de ce acceptati sa fiti in astfel de relatie care va distruge incet-incet.
0
04-06-2021, ora 11:46
ElaElyRy
Nu este medic/terapeut
ElaElyRy
Revin, imi pare rau, dar chiar nu am cu cine sa vorbesc si nu stiu unde altundeva sa ma descarc.
El insista ca acum si-a dat seama de tot, ca ii pare rau tot ce a facut, jura sa nu mai faca. Sa ii mai dau doar o sansa.I-am spus sa nu ma mai caute, sa ma lase in pace macar o perioada. Sa vedem cum ne e amândurora singuri, fara a fi unul prezent in viața celuilalt. Dar el nu vrea, insista in fiecare zi. Si se comporta ca si cum totul e normal. Daca nu i-as aminti eu.. el nici n-ar deschide subiectul.
Chiar nu stiu ce sa fac... Nu stiu daca sa risc sau nu. Ideea e ca eu imi doresc si o familie, imi doresc copii. El spune ca isi doreste si el. Dar daca apoi va fi mai rau? Atunci vor suferi si copiii, nu doar eu. Daca de fapt iau aceasta decizie de a-l ierta doar de dragul de a intemeia o familie. Am 26 de ani.. poate ca nu ar trebui.. dar ma simt batrana. Mi-e frica sa nu raman singura si fara o familie, copii, sot..
Daca iau o decizie pe care as regreta-o mai tarziu? Daca ajung sa regret ca l-am iertat.. sau daca ajung sa regret faptul ca nu am mai incercat o data?
1
04-06-2021, ora 12:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pe masura ce va trece timpul veti capata experienta si veti vedea ca oamenii nu se schimba, mai ales in astfel de aspecte.
Cautati-va un sot bun, nu unul care sa va tortureze prin comportamentul lui si sa va minta la fiecare pas. Oare ce copii s-ar naste din el?
1
04-06-2021, ora 13:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Un comportament care s-a tot repetat, devine obișnuință, iar dacă tot îl iertați, vede că merge și așa.
Spuneți „de fiecare data l-am iertat gandindu-ma la momentele frumoase pe care le-am avut impreuna si la speranta ca se va schimba, el promitandu-mi de fiecare data acest lucru.”
Dacă de fiecare dată a promis și nu s-a ținut de cuvânt, ce vă face să credeți că nu ați ajunge să parcurgeți același scenariu?
0
04-06-2021, ora 15:29
ElaElyRy
Nu este medic/terapeut
ElaElyRy
Nu stiu. Speranta ca de data asta o sa fie bine? Iubirea ce i-o port? Frica ca poate si urmatoarea relatie o sa fie la fel? Faptul ca am vazut ca in jurul meu nicio relatie nu e perfecta. Toate au probleme si secrete.. Din pacate chiar nu am un raspuns. Stau si ma gândesc.. si niciuna din variante nu ma face sa ma simt impacata... mereu stau si plang..
0
04-06-2021, ora 16:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cititi cartea Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood. Dumneavoastra sunteti intr-o relatie toxica ce va impiedica sa va formati alta relatie sanatoasa, bazata pe respect si pretuire.
1
05-06-2021, ora 11:19
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Mergeti la um psihllog pentru evaluare ca sa aflați cauzele care va fac sa acceptați o relatie disfuncțională și neîncrederea într- o altă relație care sa vă implinească. Pe baza evaluării veți urma psihoterapie care să vă ajute sa gestionați altfel situațiile încât să nu mai ajungeți să faceți compromisuri.
0
16-06-2021, ora 15:23
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Daca relatia ta a fost intr-un mod obiectiv plina de ‘minciuni si infidelitate’ ce au au fost mereu trecute cu vederea, asta spune ceva in privinta capacitatii tale Ela de a stabili anumite limite.
Ce ar fi diferit daca acum ai alege sa ii mai dai o sansa ? Care e probabilitatea de a abuza din nou de ea?

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul