cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare | Forumul Medical ROmedic

cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare

135 comentarii 1 234 5 ÃŽnainte ›
0
14-05-2013, ora 09:25
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Am fost la controlul lunar. Am ajuns la seria 5 de citostatice. V-as ruga sa-mi spuneti parerea dvs, cu privire la urmatoarele:
Medicul ne-a spus ca in situatia in care urmatorul CT in iunie indica aceeasi situatie, adica nu se mai identifica metastaze la plamani si nici in alta parte, are 2 variante
1. sa stopam chimio si continua doar tratamentu hormonal + Zometa, cu monitorizare prin CT la 3 luni si PSA
2. sa continuam chimio alaturi de hormonal pe o perioada nedeterminata. Pentru aceasta varianta a adus urmatoarele argumente: ]n cancerul de san chimio se face pe perioada lunga si da rezukltate f bune, vrea sa fie sigur ca boala s-a stabiliyat.
Cred ca trebuie sa fac si un mic istoric pentru a va reaminti cazul
In august 2012 a fost diagnosticat cu cancer prostata gr, 4, scor Glason 9. cu multiple metastaze pe coloana.
A inceput tratament cu casodex, dipherelin si zometa. In noiembrie 2012 a facut un CT toracic - primul - care a indicat cativa noduli la plamani de max. 7 mm. Precizez ca nu putem sti daca meta la plamani au fost si in august 2012 sau au aparut pe parcurs, deorece nu avem cu ce compara. Dupa 2 luni a facut un nou CT rezultatul - nicio modificare. S-a operat la plamanul drept din care au fost scosi 3 noduli de 7 mm. Biopsia a indicat metastaze de la prostata. A inceput chimio si la primul CT de dupa operatie si chimio, nu au mai aparut niciun fel de meta.
Va rog frumos sa-mi spuneti opinia dvs.

Cu multumiri
0
14-05-2013, ora 20:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai opinia mea... cred ca ti-am expus-o in repetate randuri: in conditiile in care NU SE STIE daca acele metastaze erau prezente inca de la debut, utilitatea tratamentului chimioterapic cand inca nici nu fusese bine inceput tratamentul hormonal este cel putin indoielnica. in momentul de fata cred ca variantele propuse sunt absolut rationale, fara ca eu sa pot decide care dintre ele este mai buna. totusi as tinde spre mentinerea numai a tratamentului hormonal, caci altfel nu stiu exact unde ne putem indrepta cu chimioterapia, cel putin pentru moment.
0
14-05-2013, ora 21:04
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Dl. Doctor
Cred ca nu am fost sufficient de explicita si ca atare as vrea sa recapitulez: Tratamentul hormonal a fost inceput in luna august 2012 imediat dupa rezultatul biopsiei. Acest tratament continua si astazi pe tota aceasta perioda neffind deloc interrupt. In decembrie 2012 am facut PRIMUL CT thoracic si s-au identificat metastazele la plaman - micronoduli de maxim 7 milimetri. Dupa 2 luni, respective in februarie 3013, am repetat CT la plaman rezultatul fiind nemodificat fata de CT anterior. S-a procedat la operatia pe plaman, s-au scos 3 noduli de max. 7 milimetri care au fost diagnosticati ca metastaze adenocarcinom. Dupa operatie (la 3 saptamani) am inceput, in parallel cu tratamentul hormonal, acest tratament cu citostatice. La CT facut in aprilie 2013 rezultatul :
- Nu se mai regasesc noduli de la nivelul plamanului drept; evidentiindu-se benzi de fibroza pleuroseptale la nivelul segmentului posterior LSD cat si mediobazal LID
- Fara adenopatii mediastinale
- Fara frevarsate pleurale sau pericardice
- Ficat cu dimensiuni crescute (diametrul cranio-caudal LDH 21 cm, hipertrofie de lomb stang hepatic); densitate la limita inferioara a normalului; se noteaza doua imagini chistice simple de 0, 9 cm segment VI respective 0, 8 cm segment II
- Colecist, pancreas, splina, glande suprarenale normale; chisturi corticale milimetrice renale stangi
- Un aspect al modificarii de structura osoasa de tip osteocondensat la nivelul oaselor centurii scapulare, ternului, arcurilor costale, intregii coloane vertebrale cat si oaselor bazinului
- Acelasi aspect al nodulului de la nivelul segmentului latero-bazal al LIS de 1, 1 cm ce sugereaza o malformatie arterio-venoasa

Se mantioneza ca acest Ct a fost comparative cu rezultatul din noiembrie 2012 (cand s-au identificat metastazele pulmonare prima data)
Va rog frumos ca in functie de aceste amanunte sa imi spuneti parerea dvs.

Cu deosebite multumiri!
0
14-05-2013, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
stiu foarte bine situatia prezentata de tine; nu am vorbit in necunostinta de cauza. deduc ca este ceva in ce am spus anterior cu care nu esti de acord. care este acel lucru ?
0
14-05-2013, ora 21:46
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Multumesc frumos pentru promptitudinea dvs. Ma gandesc la gradul de toxicitate. Daca am opri chimioterapia dupa 6 sedinte si CT indica lipsa metastaze pulmonare n-ar fi mai indicat sa incetam chimio si sa monitorizam prin CT, PSA si marker tumorali (daca exista), si sa continuam tratamentul hormonal? Daca intre timp monitorizarea da semne ca boala isi reia cursul atunci revenirea la chimioterapie poate da rezultate sau nu. Ce parere aveti de rezultatul CT prezentat anterior, ficatul pare OK?

Cu multe multumiri!
0
14-05-2013, ora 21:51
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, sunt de acord cu cele pe care le spui si tu.
0
14-05-2013, ora 22:03
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Sa inteleg ca ar fi bine sa oprim dupa cele 6 serii chimio si sa monitorizam situatia.
Va mai deranjez cu 2 intrebari:

1. Daca intre timp monitorizarea da semne ca boala isi reia cursul atunci revenirea la chimioterapie poate da rezultate sau nu?

2. Ce parere aveti de rezultatul CT prezentat anterior, ficatul pare OK?

Va multumesc foarte mult !
0
16-05-2013, ora 21:01
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. da, poate da rezultate, desi iarasi, dupa parerea mea, nu este prima optiune. intai trebuiesc epuizate manipularile disponibile de tratament hormonal.

2. dpdv oncologic e ok; este insa totusi marit si cu "densitate" CT scazuta. are si vreo alta boala ? ciroza, etc? cred ca trebuie investigat si din acest punct de vedere. vorbiti cu medicul de familie !
0
17-05-2013, ora 09:11
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Multumesc
De mai multi ani are steatoza. Nu consuma alcool, dar pana la descoperirea acestei boli manca destul de gras si multa carne.A Avut trigliceridele cam 500. prin 2010, A facut un tratament dupa care au mai scayut. Vom face niste investigatii specifice -
In primele zile dupa citostatic are oarecare dificultati la vorbit, piciorul drept amorteste, pe langa starea generala de oboseala.
Am insistat atat cu privire la citostatic, deoarece am vrut sa stiu parerea dvs. ferma. Medicul ne-a spus ca deciyia de a continua sau nu, ne apartine. Dupa discutiile cu dvs. nu mai am nici cea mai mica retinere. Decizia noastr[ este de a stopa citostaticul si de a continua tratamentul hormonal.

Voi reveni.
Cu multumiri
0
08-07-2013, ora 19:29
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Am revenit cu vesti
Am facut bilantul dupa 7 serii de citostatice, iar mai jos va redau rezultatele investigatiilor Computer Tomograf, Scientigrafie si PSA.

CT - 26.06.2013

Examinare toraco-abdomino-pelviană efectuataă cu substanţă de contrast comparativ cu examinările anterioare, evidenţiază:
- absenţa nodulilor pulmonari cu status post-operator fibros în LSD şi lobul mediu;
- aceiaşi imagine sugestivă pentru malformaţie vasculară în LIS;
- aceleaşi multiple modificări de structură osoasă;
- fără lichid pleural sau pericardic;
- hepatomegalie globală fără determinări secundare: chist simplu de 6 mm în segmentul 5;
- prostată mică cu contururi mai şterse, cu microcalcifieri inferior;
- vezică urinară cu pereţi şi conţinut normal;
- rinichi cu morfologie şi funcţie normale; chist cortical renal stâng de 1, 5 cm în 1/3 inferioară;
- fără adenomegalii mediastinale, abdomino-pelvine sau inghinale;
- fără ascită;
- splină, pancreas, colecist, glande suprarenale fără modificări notabile.


Scientigrafie - 28.06.2013

Examinare whole-body şi statice evidenţiază:
- focare de hiperfixare situate la nivelul arcurilor costale bilateral, coloană vertebrală, ariculaţii sacro-iliace, oasele bazinului, femur bilateral extremitate proximală, humerus bilateral mai mare stânga, cu aspect ameliorat faţă de examinarea din 2012.

Concluzie:
Aspect de procese secundare osoase cu aspect ameliorat faţă de examinarea anterioară 2012
Control scientigrafic peste 8 luni- 1 an.

PSA = 0, 15 (in luna noiembrie 2012 PSA=0, 19)
Testosteron = 0, 03 (in luna noiembrie 2012 Testosteron=0, 05)

Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. referitor la analizele prezentate mai sus.
In prezent face urmatoarele tratamente: Casodex, Diferelin, Zometa.
In plus, dupa rezectia pe care a facut-o la plaman in luna februarie a facut citostatice cu Docetaxel, din care, pana in prezent a facut 7 serii. Deja efectele secundare au inceput sa isi puna amprenta (buze vinete, contur ochi vanat, diaree cu senzatie de arsura, greata, oboseala, amorteli si durure in calcai si degete, ameteli bruste si dese transpiratii). De cand a inceput citostaticele a luat in greutate 10 kg, desi regimul alimentar nu a fost schimbat.
Va rog frumos sa imi spuneti parerea dvs. despre rezultatele prezentate precum si despre oportunitatea continuarii tratamentului citostatic.
Cu multumiri.
0
08-07-2013, ora 20:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dupa parerea mea, cum am mai si discutat, tratamentul chimioterapic nu cred ca era indicat IN ACEST MOMENT AL BOLII. luarea in greutate cel mai probabil se produce pe seama celor 2 pastile de prednison pe care le ia zilnic. mi-e absolut imposibil sa cred ca momenta face TAXOTERE la 3 saptamani cu prednison zilnic, casodex zilnic, ca face si diferelin si zometa lunar !
0
08-07-2013, ora 20:42
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Facem Taxotere la 3 saptamani simplu fara predison.
Ce parere aveti despre analize? Este boala stabilizata?
Este nevoie sa continuam cu chimioterapia sau continuam tratamentul hormonal si monitorizare prin CT si PSA din 3 in 3 luni?
0
08-07-2013, ora 21:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
retentia lichidiana poate fi data inclusiv de taxotere. boala pare stabilizata, dar am mari suspiciuni ca era inca dinainte de tratamentul cu taxotere. va aflati intr-o situatie dincolo de orice standard, ca atare nici recomandari nu pot avea. este din start o situatie in care eu ca oncolog nu cred ca m-as afla, deci nici ce variante sunt aici nu cred ca are rost sa expun, pentru ca risc foarte mult sa intru in conflict cu ce va va propune/expune oncologul vostru sau medicii care au condus pana acum tratamentul. de principiu totusi tratamentul hormonal dipherelin nu se opreste niciodata, in cazul cancerului de prostata metastatic. mai mult de asta nu e nimic standard aici.
0
09-07-2013, ora 13:21
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Va rog totusi sa-mi spuneti ce variante ati recomanda
Cu multumiri
0
09-07-2013, ora 15:59
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Credeti ca nu trebuia facuta chimioterapie dupa operatia de la plamani ? *6 serii am inteles ca erau necesare.
Sper sa nu va agasez cu acest subiect
Poate imi spuneti si opinia dvs. cu privire la reyultatele analizelor pe care le-am redat mai sus.
Cu siguranta sunt haotica dar..va rog sa ma scuzati

Cu multumiri
0
10-07-2013, ora 23:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
revino, te rog, cu detalii despre operatia de la plamani. are un rezultat histopatologic care a aratat metastaze ?

pana in momentul de fata consider ca nu a fost indicata chimioterapia pe care a facut-o. desigur, principala tendinta este sa ma gandesc ca ceva imi scapa sau n-am inteles ceva bine din tot acest caz. criptic spus: nu inteleg de ce a fost facuta chimioterapie.
0
11-07-2013, ora 08:58
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
In nov. 2012 a facut un CT toracic (primul de la diagnosticare) si s-au identificat cativa noduli max. 7mm, in special in plamanul drept. Am repetat CT dupa 2 luni si nu s-a constatat vreo modificare fata de CT anterior, nodulii au stagnat. A fost operat la Marius NastaIn in feb. 2013. Din plamanul drept au fost scosi 3 noduli de 0, 7 mm si au fost analiyati, concluzia metastaze pulmonare de la adenomul de prostata. Precizez ca nu putem sti daca meta la plamani au fost si in august 2012 (cand a fost diagnosticat) sau au aparut pe parcurs, deorece nu avem cu ce compara. Dupa operatie, medicul a decis sa faca cel putin 6 serii de docetaxel. Pana in prezent a facut 2 CT cu acelasi rezultat - nu se mai regasesc meta la plamani.
}n iunie 2013, la controlul lunar, medicul ne-a spus ca ar trebui sa continuam chimio a la long, pentru ca boala sa nu recidiveze, la plamani. El a facut deja 7 serii.

Va multumesc foarte mult
0
11-07-2013, ora 10:02
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles problema perfect. trebuie sa-ti marturisesc ca ma bucur sincer ca nu sunt medicul care trebuie sa ia vreo decizie aici, pentru ca nu as stii... consider ca nu exista recomandari standard despre cum se procedeaza aici, altfel decat dupa ureche, si "din mers" cum mi se pare ca s-a procedat si pana acum. daca totusi aveti o propunere/recomandare de la oncologul vostru, ce crezi ca as putea spune eu in plus fata de toate acestea si fata de ce am spus si pana acum ? cu ce crezi ca as putea sa te ajut in plus ?
0
11-07-2013, ora 10:35
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Eu vreau sa stopam chimio, atata timp cat boala este in remisie.
Voi insista pentru asta, deorece efectele adverse se fac simtite. El face tratamentu hormonal din august 2012. Eu cred ca metastazele la plamani erau inca de la inceput, iar tratamentul le-a oprit evolutia. Am facut operatia la plamani pentru rezultat histopatologic ;i pentru a micsora masa tumorala (dupa cum a spus medicul(.
Cat poate dura remisia? Daca facem PSA la 1, 5 luni ;i Ct la 3 luni este suficient pentru a depista la timp aparitia meta?
Va multumesc
0
11-07-2013, ora 11:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cine v-a propus acest plan de reevaluare ? pare totusi cam prea pretentios pentru aceasta boala, care este o boala cu evolutie mai lenta.
0
11-07-2013, ora 12:28
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Medicul oncolog a propus ct la 3 luni si PSA la 3 luni, dar si continuarea chimio.
Ce sa inteleg prin prea pretentios? Nu este recomandat CT atat de des ?
0
11-07-2013, ora 12:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Nu, nu este.
0
01-10-2013, ora 20:59
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Am revenit cu vesti. Am facut bilantul la 3 luni. adica la 30 sept. 2013.Rezultat CT:
- aspect similar stationar regasindu-se doar modificarile de structura ososa cu tasari ale corpurilor vertebrale toracale inferioare;
- acelesi modificari fibroase post-operatorii in LSD si LM;
- aceiasi anomalie vasculara pulmonara in LIS;
- fara determinari secundare pulmonare sau hepatice;
- aceiasi hepatomegalie marcat hipodensa difuz;
- rinichi cu morfologie si functie normale, acelasi chist cortical de 1, 5 cm polar inferior renal stang;
- fara adenomegalii axiale, mediastinale, subdiafragmatice sau inghinale;
- aceiasi prostate mica cu microcalcificari.
PSA la 30 Sept. 2013 = 4, 29
Testosteron = 0, 05
Mentionez ca acum 3 luni valorile erau.
PSA = 0, 4
Testeron = 0, 05
V-as ruga frumos sa imi spuneti opinia dvs. vis-à-vis de aceste rezultate.
Sunt ingrijorata pentru faptul ca PSA a crescut in 3 luni de la 0, 4 la 4, 29 in ciuda faptului ca CT mentioneaza prostate mica.
Mentionez ca din august 2012 pana in prezent am am urmau tratament cu Casodex. Diferelin si Zometa
Ce parere aveti despre situatia prezentata si ce credeti ca ar trebui facut
Eu sunt ingrijorata si v-as ruga frumos sa imi spuneti parerea dvs.
Cu foarte multe multumiri
0
01-10-2013, ora 22:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
daca nu are simptome, asta e cel mai important. in rest, desigur ca trebuie repetat PSA (daca nu si testosteronul) peste inca 2-3 luni.
0
02-10-2013, ora 08:51
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Multumesc.
In ultima luna nu prea a mai avut bufeuri. In rest nu are simptome.
Oare nu mai raspunde la tratament?
Ce ar trebui facut?
0
02-10-2013, ora 11:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ar trebui repetat PSA (si poate si testosteronul) peste inca 2-3 luni.
0
02-10-2013, ora 13:13
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
multumesc,
Care ar fi explicatia pentru cresterea PSA? La ce sa ne asteptam?
0
02-10-2013, ora 15:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
la posibilitatea ca el sa fie in crestere si la urmatoarea determinare, sau, dimpotriva, el sa fie mai scazut ca acum, deci sa nu insemne nimic, pentru moment.
0
03-10-2013, ora 12:07
ricric55
Nu este medic/terapeut
ricric55
Am vorbit cu medicul oncolog. Crede ca trebuie sa schimbam medicatia cu abiraterone.
Acest medicament nu este inca decontat de CNAS (pret 15300 RON/luna).
Crede ca e foarte putin probabil sa fie doar o fluctuatie a valorii PSA. Vom repeta peste o luna si daca creste in continuare,
trebuie neaparat sa inceapa tratamentul cu abiraterone.
Cat de eficient este acest medicament si mai ales pe ce perioada?
Ce parere aveti?


Cu mii de multumiri
0
03-10-2013, ora 14:24
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sunt de parere ca se cam grabeste cu abiraterone, mai ales cand acest medicament nu e decontat. ce tratamente a facut pana acum, in ce ordine si cat au durat ? scrie-le cu liniuta, te rog, daca sunt mai multe !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
135 comentarii 1 234 5 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  • Ce semnifică metastazele osoase?
  • Noi terapii împotriva metastazelor osoase în cancerul de prostată
  •