Chimenul negru (Nigella sativa) este benefic in boli autoimune precum tiroidita Hashimoto

30-07-2022
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Nu este deloc de mirare faptul că este benefic în boli autoimune, de vreme ce chimenul negru s-a dovedit a avea proprietăți imunomodulatoare, printre multe altele.
În studiul clinic, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, Farhangi et al., 2016, unui număr de 20 de pacienți, cu vârsta cuprinsă între 22 și 50 de ani, suferinzi de tiroidită Hashimoto, li s-a administrat 2 g de pulbere din semințe de chimen negru (Nigella Sativa), timp de 2 luni de zile. Comparativ cu grupul placebo, care nu a primit chimen negru, pacienții au înregistrat o scădere la nivelul inflamației, a hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) și a anticorpilor anti-tiroidperoxidază (anti-TPO), precum și o creștere naturală a hormonului tiroidian T3 (triiodotironină).

Sursă: Farhangi, M.A., Dehghan, P., Tajmiri, S. et al. The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) – 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial. BMC Complement Altern Med 16, 471 (2016).
5 comentarii
0
08-08-2022, ora 16:41
Dac Mirabela
Nu este medic/terapeut
Dac Mirabela
Multumesc pentru toate informatiile, Mr. Nick.
Te urmaresc din 2011 pe forum, in tacere, fara sa te abordez, pentru ca am vazut ca foarte multi oameni te contactau in disperare, ca sa ii ajuti. Toti trageau de tine pentru ca ii ajutai gratis, ceea ce m-a socat. Nu am cunoscut in viata mea pe cineva care sa ajute atat de multi oameni, zi si noapte, din bunatate, fara sa ceara cuiva vreun ban. Pentru mine esti un exemplu de iubire, bunatate si generozitate, si iti multumesc ca existi. Si pe mine m-ai ajutat foarte mult, dar fara sa stii. Unul dintre raspunsurile pe care l-ai dat altor oameni, mi s-a potrivit si mie si m-a scapat de o problema foarte mare.
Trebuie sa stii ca fara sa stii, m-ai ajutat sa scap de tiroidita hashimoto cu ulei de chimen si laptisor de matca. Dupa 6 luni, 2 g/zi de ulei de chimen negru (4 gelule de 500 mg, de la ProvitaNutrition) si 2 g/zi laptisor de matca crud (de la Apiland), hormonul TSH mi-a scazut foarte mult (s-a normalizat), iar hormonii tiroidieni T3 si FT3 mi-au crescut (s-au normalizat). Practic, am scapat clinic de hipotiroidie. Intr-un mod ciudat, tu recomandasei chimen negru + laptisor pentru lupus sistemic eritematos, nu pentru tiroidita hashimoto, dar eu le-am luat gandindu-ma ca tiroidita este tot o boala autoimuna, si bine am facut.
Ma bucur c a ai postat studiul de mai sus. Eu pot sa iti spun ca la mine a functionat chimenul negru, dar, ce-i drept, l-am luat impreuna cu laptisor de matca.
Iti multumesc inca o data pentru tot si Dumnezeu sa iti intoarca tot binele, prin ingeri si prin alti oameni.
0
08-08-2022, ora 16:45
Dac Mirabela
Nu este medic/terapeut
Dac Mirabela
Am uitat sa te intreb ceva: pot sa iau chimenul negru in combinatie cu alta planta, dar sa aiba tot efect pentru autoimunitate in general?
1
10-08-2022, ora 15:41
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

@Dac Mirabela,
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru aprecieri.
La 3 lucruri se uită Dumnezeu: iubire, bunătate și generozitate. Acestea sunt cele care mă interesează și pe mine, în primul rând.
EMPATIA este sora mai mică a celor 3 anterior menționate. Să te poți pune în papucii semenului tău, să intuiești realitatea lui prin identificare afectivă și să-i întinzi o mână de ajutor atunci când are nevoie, necondiționat, înseamnă să fii una dintre mâinile lui Dumnezeu în lume. Să îl ajuți pe un om gratis, când poți, și să îl scoți dintr-o criză, dintr-o mare problemă, dintr-o cumpănă, înseamnă să dai mâna cu Cerul, să Îi faci lui Dumnezeu casă în tine, să îți meriți Lumina veșnică. Esența Evangheliei aceasta este. Iisus Hristos a spus-o clar: Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine. Atunci, drepții Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând și Te-am hrănit? Sau însetat și Ți-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin și Te-am primit, sau gol și Te-am îmbrăcat? Și când Te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă: Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei preamici, Mie Mi-ați făcut.

În altă ordine de idei, da, țin minte că am recomandat combinația dintre chimen negru și lăptișor de matcă, o combinație extraordinar de benefică pentru orice boală autoimună, de aceea nici nu mă mir că ați avut rezultatele pe care le-ați avut. Anticorpii anti-tiroidperoxidază (anti-TPO) vi i-ați dozat înainte și după tratamentul de 6 luni cu chimenul negru și lăptișor de matcă? Mă interesează să știu cât erau de crescuți și cât au scăzut. Nu i-ați menționat. Ținând cont că vi s-au normalizat TSH-ul și hormonii T3 și FT3, în mod normal ar fi trebuit să se normalizeze și anti-TPO.
Nu numai chimenul negru a fost dovedit științific ca fiind imunomodulator, ci și lăptișorul de matcă, de aceea am și recomandat combinația.
Pentru efect imunomodulator, puteți lua chimenul negru cu ciuperca terapeutică Agaricus blazei Murill, 250 mg extract hidroalcoolic 4:1 din pulbere echivalent cu 1000 mg pulbere. 1 capsulă de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese, timp de 3 luni, cu 7-14 zile pauză, după care reluați cura. Dacă înregistrați vreun efect advers/o stare de rău, stopați administrarea suplimentului și mă contactați. Nu vă administrați niciun supliment care conține ingrediente la care sunteți intolerantă, hipersensibilă sau alergică.
Agaricus Blazei Murill este o ciupercă extrem de interesantă. Hetland și colab., 2011, i-a revizuit efectul imunomodulator. În studii preclinice s-a dovedit că aceasta stimulează echilibrarea celulelor sistemului imunitar, printre care și limfocitele CD4+ și CD8+, ca de altfel și echilibrarea nivelului de citokine pro-inflamatorii, direct sau indirect, printre alte efecte importante pe care nu le amintesc, pentru că ar fi multe de spus.
Pentru mai multe detalii citiți acest articol științific: Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Kvalheim G. The Mushroom Agaricus blazei Murill Elicits Medicinal Effects on Tumor, Infection, Allergy, and Inflammation through Its Modulation of Innate Immunity and Amelioration of Th1/Th2 Imbalance and Inflammation. Adv Pharmacol Sci. 2011;2011:157015. doi: 10.1155/2011/157015. Epub 2011 Sep 6. PMID: 21912538; PMCID: PMC3168293.

Cu drag!
Toate cele bune,
Mr. Nick
1
11-08-2022, ora 11:06
Dac Mirabela
Nu este medic/terapeut
Dac Mirabela
Mr. Nick, ai dreptate in ceea ce ai spus despre esenta Evangheliei, asa este.
Pentru asta traim pe pamant, sa invatam ce sunt bunatatea, iubire si altruismul. Celelalte lucruri sunt secundare.
Am uitat sa fac unele precizari.
Chimenul negru si laptisorul de matca le-am luat asa:
1. Ulei de chimen negru (4 gelule de 500 mg, de la ProvitaNutrition), 2 gelule cu 30 de minute inainte de micul dejun si 2 cu 30 de minute inainte de cina, pe stomacul gol
2. Laptisorul de matca, crud (de la Apiland spusesei tu cuiva, asa ca de acolo am luat, 2 g/zi), 1 g cu 30 de minute inainte de micul dejun, pe stomacul gol, si 1 g seara, pana in ora 18, intre gustarea de pranz si cina de la ora 20, tot pe stomacul gol. Laptisorul il tineam sub limba cateva minute dupa care il inghiteamsi beam o cana de apa.
Le-am luat pe amandoua 3 luni neintrerupt, dupa care am ffacut o pauza de 14 zile, si am mai facut inca o cura de 3 luni. In total 6 lunii. Am vrut sa fac 6 luni neintrerupt cu ammandoua, dar tu spusesei cuiva sa nu ia laptisor mai mult de 3 luni fara ppauza, si m-am gandit sa fac pauza nu numai de la laptisor, ci si de la chimen negru.
Scuza-ma, te rog, am uitat sa iti spun si valorile. Da, amfacut si anticorpii anti-TPO, care erau foarte mari si dupa cele 6 luni s-au normalizat.In randurile de mai jos iti scriu valorile analizelor, cum erau inainte sa incep cele 2 curi de 3 luni si cum au fost dupa cele 6 luni de chimen negru si laptisor de matca.
TSH inainte: 9.59 uUI/mL, TSH dupa: 2.64 uUI/mL (valori de referinta normale de pe buletinul de analize: 0.27-4.20).
FT3 inainte: 0.83 pg/mL, FT3 dupa: 3.55 pg/mL (valori de refererinta normale de pe buletinul de analize: 2.21-4.43).
Anticorpi anti-TPO inainte: 95 UI/mL, Anti TPO dupa: <5 UI/mL (pe buletin scrie ca valoarea trebuie sa fie mai mica de 30 UI/mL).

Am uitat sa spun ca locuiesc in strainatate, mai exact Elvetia. Dupa prima cura de 3 luni, am stopat orice medicament pentru hipotiroidie, sa stii. Medicul de aici mi-a dat voie cand i-am spus ca urmez o cura apifitoterapeuta. Mi-a spus ca ma lasa doar ca sa ma conving ca nu o sa ma ajute cu nimic si o sa ma simt iar rau. A fost socat cand a vazut ca dupa 6 luni de cura si dupa 3 luni de neluat tratament pentru hipotiroidie, nu numai ca nu m-am simtit rau, ci exact contrariul, m-am simtit mai bine ca niciodata, dar analizele s-au si normalizat desi nu luam pastile cu hormoni. Mentionez si ca sunt in varsta. Mi-a crescut hormonul FT3 natural. Incredibil pentru medic. I-am aratat suplimentele, chimenul il comandasem din Canada, iar laptisorul de matca mi l-a trimis o ruda intr-un ambalaj termoizolat direct din Romania. Anticorpii anti-TPO nu mi-au scazut niciodata sub valoarea de 80, de exemplu. De 1 luna nu mai iau nici chimen, nici laptisor, si masimt extraordinar. Maine ma duc sa imi refac analizele sa vad cum stau cu hormonii si anticorpii fara sa fi luuat o luna chimenul si laptisor, sunt curioasa. Revin cu rezultatele cand o sa le am.
O sa iau ciuperca Agaricus, in maxim 2-3 luni. Stii de ce ti-am spus ca vreau sa inlocuiesc laptisorul de matca? Pentru ca este sensibil la caldura si mi-e greu sa il aduc din Romania. Persoana care mi-l trimite se chinuie cu ambalajul, ma tem sa nu se incalzeasca prea rau si sa se strice, etc. Asa o planta este mai sigura, nu se strica daca depaseste temperatura de 6 grade celsius. Stii tu mai bine. Si nici nu imi permit financiar. Traiesc la limita aici, mai ales de cand cu ppandemia.
Multumescpentru tot.
0
12-08-2022, ora 14:12
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Bună ziua!

@Dac Mirabela,
Analizele arată extraordinar, felicitări. Precizările aduse de dv. vor ajuta și alți oameni care citesc acest topic.
Normalizarea cu ajutorul chimenului negru și a lăptișorului de matcă a valorilor TSH-ului, FT3-ului și anticorpilor anti-TPO este absolut extraordinară. Dar nu mă miră, repet, studiile științifice demonstrează clar proprietatea imunomodulatoare a ambelor produse naturiste. Ați ținut cura foarte bine, ca la carte, ați fost consecventă și rezultatele au apărut. Țineți legătura constant cu medicul dv. curant.
După ce primiți rezultatul noilor anallize poate le împărtășiți aici, cu mine și cu toți ceilalți care mai citesc.

Multă sănătate!
Mr. Nick
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.