"Daca mancam si sanatos insa mancam moderat si dulciuri, e o problema ?"

23-11-2022
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Parerea mea este ca la oamenii fara diabet, merg si dulciurile moderat pe langa majoritar mancare sanatoasa, adica daca nu sarim de kcal permise zilnic, eu zic ca nu se intampla nimic.

Nu discutam de E-uri adica conservanti, coloranti, arome, leganti (care leaga compozitia), ca ala este alt subiect, astea sunt in mai toate, pana si in legume ai chimicale de nu se poate.
Ma refer strict la zaharul din dulciuri si la amidonul din coca gandind ca facem dulciurile in casa cu faina de la bunica si zahar brun nerafinat, si unt in loc de margarina.

De zeci de ani a mancat lumea de toate desi nu se ingrasau si nici diabet nu aveau, ca mancau moderat si faceau miscare.

Voi ce parere aveti ?
6 comentarii
0
24-11-2022, ora 05:31
360
Nu este medic/terapeut
360
asociatia americana (AHA) nu recomanda consumul mai mare de 6 lingurite (sau 24 grame) zahar... eu ca sa nu imi bat capul cu astfel de calcule, pur si simplu mananc cel mult un biscuit cu crema si una doua patratele de milka puse in cafea. si mi-e suficient. uneori le inlocuiesc cu o 1/2 prajitura. adica daca prajitura are 250g, eu mananc 125g...

in plus pana acum luam si proteine pulbere de soia, iar alea aveau sucraloza (indulcitor). care sucraloza se joaca cu insulina... stiind acest lucru am cautat sa fiu echilibrat la consumul de dulce tocmai din acest motiv. pe viitor insa scot proteinele cu sucraloza si raman doar la gustarile mici pt ca odata obisnuit cu consumul redus de dulciuri, nu merita sa cresc proportia de dulciuri doar ca sa ce... sa stric sanatatea ?

am avut o perioada cand am fost pe dieta ketogenica si nu puteam manca dulciuri deloc. insa cand am renuntat la dieta asta, si am inceput sa mananc dulciuri, pot sa-ti spun ca aveam o stare ciudata, ma trezeam dimineata ca dupa o seara de betie, aproximativ.

si mai e o chestie. dulciurile altereaza sistemul de perceptie al mancarii. cu cat mananci mai mult dulce, cu atat mai mult ti se va parea ca mancarea normala (linte spre exemplu) e mai nasoala. iar atunci nu mai ai aceeasi tragere de inima sa mananci sanatos. in schimb daca renunti la dulciuri, cauti sa gasesti placerea din mancare, si e foarte probabil ca o sa-ti si placa ce mananci
0
24-11-2022, ora 13:41
360
Nu este medic/terapeut
360
legat de partea cu starea de sanatate a oamenilor in trecut. vazusem pe facebook lunile trecute o poza comparativa cu persoane din america pozate la plaja in 1990 si alta poza in anii recenti. foarte interesant era in acea poza din trecut faptul ca toti erau cu corp atletic (in sensul de persoane normal ponderale), iar in poza recenta toti erau obezi. eu tind sa cred ca de vina e consumul foarte ridicat de grasimi din dieta oamenilor. intuitia imi spune ca exista ceva legatura intre consumul de carbohidrati si consumul de grasimi, care declanseaza obezitatea. nu sunt de parere ca carbo declanseaza ingrasarea, pt ca daca o persoana ar manca numai carbo, spre exemplu, ar avea un corp sanatos. unii ar zice, caloriile dau greutatea. partial e aevarat, dar in opinia mea nu caloriile sunt totul.

exemplu pt faptul ca carbo nu ingrasa, in afar de cele date de dr. pe vremea comunistilor, la noi in romania, nu vedeai obezi asa cum vezi acum, eventual aia de la tara care mancau slana si carnati la greu! in rest populatia era mega fericita daca in loc de carne manca soia, orez alb, orezz cu lapte, mamaliga, etc...

exemplu pt faptul ca fats nu ingrasa, avem dieta ketogenica... => ca proportia prea mare de fats in combinatie cu carbo duce la ingrasare... cred
0
25-11-2022, ora 22:28
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Ce zic ei e una, dar na 24 g zahar cam ajung, insa putini respecta.
Dar aia cu, ca dulciurile altereaza gustul mancarii eu nu am simtit-o.
Ca aveai stare ciudata dupa ele, o fi de la o anxietate mascata. Dar poate o fi fost altceva.
Dieta keto e una dezechilibrata, una recomandata de medici are 50 % carbo buni cu IG mic, 20 % grasimi si 30 % proteine parca.

Si nu stiu de ce ai tinut keto.

Caloriile is totul in ingrasare, pe testate.Daca mananci doar carbo de 3000 Kcal in loc de 2300, iei 3 kg lunar.
Daca mananci doar fat de 3000, iei tot 3 kg.
Daca mananci carbo + fat de 3000, tot 3 kg iei, am testat.
Atat timp cat mananci cate kcal arzi, nu conteaza ca le combini.
Ei zic ca insulina stimulata de carbo depune grasimile, ca tu stii ceva cumva.
Dar nu conteaza, atat timp cat mananci cat arzi.

Ca si daca mananci doar fat si chiar daca insulina sta jos ca nu ai carbo la bord, insulina aia tot exista la nivel slab, si iti depune 700 kcal in plus din grasimi la fel ca si 700 kcal in plus de la carbo + grasimi.
Ca dovada ca fara insulina deloc, nu te ingrasi orice si oricat ai manca fie carbo, fat sau amandoua.
Deci nu e cum pare.

Carbo mai ingrasau indirect, ca aveai hipoglicemie la 1-2-3 ore de la masa incarcata cu carbo cu IG mare, si mancai mai mult.
La unii asa e, la altii nu.

In trecut lumea era slaba si ca faceau mai multa miscare, si ca nu aveau dereglat foamea si pofta de la toate E-urile, potentiatori de gust, etc.
0
27-11-2022, ora 13:57
TeoSofia
Nu este medic/terapeut
TeoSofia
Mananca si tu cat mai sanatos si echilibrat posibil, si cam atat.
0
28-11-2022, ora 13:14
360
Nu este medic/terapeut
360
iti dau un exemplu simplu legat de "alterarea " gustului... mananca prima oara o placinta de dovleac cumparata de la lidl spre exemplu (sau oricare alt magazin), si imediat dupa, mananca o placinta facuta de casa ;)

n-am zis ca am avut o stare ciudata de la gust..

keto am tinut la debutul bolii mele, in ideea de a ma vindeca de anxietatea crescuta. asa considerasem eu la acel moment ca e ok sa incerc, dupa ce aflasem ca ajuta pe bolnavii de epilepsie. ma bucur in schimb ca m-am desteptat la timp si am renuntat la ea...

nu prea cred ca te poti ingrasa de la keto in aceeasi masura ca si pe o dieta echilibrata... e discutabil. mi-e greu insa sa fac totusi o evaluare obiectiva in privinta asta pt ca la vremea aia facusem sport, zilnic cate 30 min alergare. insa ca sa creez o imagine de ansamblu, inainte de debutul bolii, pt ca nu aveam pofta de mancare mancam o data pe zi aprox si cantaream 80 kg. la debutul bolii am trecut pe keto, consumand in cel mai rau caz 1500 calorii (calorii pe care nu le consumam inainte de debutul bolii, deoarece aveam o masa pe zi in majoritatea timpuui), iar in cel mai fericit caz 2000 calorii. cu toate astea ajunsesem la 72 kg...deci, desi am consumat mai multe calorii dupa debutul bolii, decat inainte de debutul bolii, tot am slabit. dar cum am zis, dupa debutul bolii faceam si sport zilnic cate 30 min de alergare si deci e greu de stabilit daca variatia de greutate a fost datorata dietei keto sau a fost datorata sportului... (doar daca ma pun eventual sa calculez caloriile cheltuite pe alergare... dar mi-e lene.. poate ai tu chef de calcule :) )
0
28-11-2022, ora 14:43
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Ai ma TeoSofia, si de ce sa nu mancam orice ? Daca ne incadram in Kcal permise.
De ex la Lidl au ca un fel de cozonac numit Stolle, are 1 Kg, e produs german, e ca un cozonac necrescut, bun tare, doamne, cand musc asa din el, nu ma mai intereseaza nimic. Are stafide, coca aia buna, marzipan in el.
Are 398 kcal/100 g, dar aia e, te incadrezi in cele arse zilnic.
Adica...hai sa fim seriosi, dar ti-ai pus problema sa facem ca sa nu ne mai faca rau ? Ca de evitat si mamaia de la tara stie sa o faca.
Provocarea e cealalta.

Odata am mancat unu intreg deci 4000 Kcalorii, cu ce mai mancasem peste zi, aveam un 5500, dar am compensat zilele urmatoare si am echilibrat kcal, sa am 2300-2400 media pe zi.
Sau cozonac din ala Boromir cu ciocolata si rom, mmmm, cand musti asa din el si simti ciocolata aia, mori.

Hai mai las-o dracu ca nu traim 1000 ani.
Eu imi fac analizele la 3 luni, glicemia, profil lipidic, tot ptr rinichi, ficat, si daca ies bine si greutatea e buna, e okey.
Am diabet dar bag insulina si am glicemii bune si asa.
Mananc si sanatos, dar nu doar, ca o viata am, nu 7.

Ii vad pe unii ca isi fac asa probleme de parca ar trai vesnic, in timp ce altii profita de fiecare zi si la mancare, nu doar pe altele, si se mentin in greutate.
Nici n-as putea sta pe regimul ala de diabet, pai nici la puscarie nu e asa.
Un om sanatos fara diabet cu atat mai mult n-ar trebui sa isi faca probleme daca greutatea e buna si profilul lipdic e bun.

Zic de greutate, ca daca aia nu e buna, e corect, apar n boli si repede.
Cu insulina este pericol f mare de coma hipoglicemica si deces, dar si daca mor nu ma intereseaza, insa nu prea se intampla daca is f atent.



xtreme07, eu si cu sala calculam cam exact cat ardeam pe zi.
La tine nici nu conteaza, e f simplu, ai avut mai putine kcal decat ardei, e greu de zic cate kcal ardeai pe zi cu sau fara sport.
Aia trebuia calculat.
Eu am calculat exact cat ard practic, si cand faceam sala si cand nu.

Ma cantaream de ex Luni dimineata pe nemancate, nebaute dupa toliet in chiloti.
dupa aia 10 zile mancam oricum dar calculam la fix kcal zilnic.
Inainte cu o zi de cantar mancam exact ce am mancat cu o zi inainte de ziua de cantarire de la inceput (adica Luni ala), la aceleasi ore, am baut apa tot atata la aceleasi ore.
Si a doua zi aveam greutatea.

Am mancat si baut la fel ca data trecuta inaite de cantar, ca sa nu fie eroare de la apa, mancare mai mult sau mai putin, sa fie doar diferenta din grasime.
Si vad, daca m-am ingrasat, slabit sau mentinut.

Fac media calorica cat am mancat, Si vad cate kcal in plus sau in minus aveam fata de cum eram.
Cand faceam sala ardeam 3000-3300, fara sala 2300-2400. Si dupa aia era f simplu.

De ex daca aveam 1 kil in plus, inseamna ca am avut 7000 kcal in plus in astea 10 zile, deci 700 in plus pe zi.
Si scazi sau aduni la ce arzi si afli clar cat ai ars.
Nu e greu dar nu se spune asta, calculatoarele de pe net sunt vax, mie imi da 1600 fara sport, cand eu ard 2300-2400.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane sunt atât de atrase de gustul dulce?
  • Ce înseamnă prea mult dulce în dietă? Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr
  • Sațietatea specifică senzorială - de ce avem mereu loc pentru desert?
  • Consumul de dulce face rău? - efecte și riscuri raportate la cantitate
  • Cât dulce e normal să consume un copil şi ce înseamnă „mănăncă prea mult dulce”
  • Pofta de dulce
  •