Depresie, somnambulism, amnezie temporara/disociativa

15-09-2018
IanS
Nu este medic/terapeut
IanS
Bună ziua,

mă confrunt de mai bine de un an de zile cu o depresie care a luat proporții extreme în ultimele 4-5 luni. Din cauza problemelor, în urmă cu 5-6 ani, obișnuiam să mă trezesc noaptea cu atacuri de panică. Acestea au dispărut însă la o vreme după ce sursa (probleme financiare) a dispărut.

Același tip de problemă a reapărut în ultimii doi ani, însă cu precădere în ultimele 12 luni. Simt că nu am nicio soluție. Am analizat felul în care mă comport și aproape la aceeași oră, în fiecare zi, simt cum devin foarte lucid și văd lucrurile din jurul meu, trecutul, prezentul și viitorul, foarte clar. Iar ceea ce văd nu are darul de a mă face să mă simt bine. Dimpotrivă. Văd doar o cădere liberă. Mai mult, cu oricine vorbesc în acel interval tind să devin super critic, folosind un ton de superioritate, aproape agresiv. În aceste nopți gândul predominant este cel de sinucidere. Doar chestiuni administrative mă opresc de la a da curs acestui gest.

Odată cu pierderea unei ființe foarte apropiate, în urmă cu 5 luni, simptomele au crescut exponențial. Nu mai pot face mișcare - făceam 4-5 ore de mișcare zilnic - iar acum abia dacă pot să mai fac 2 ore. Și nu în fiecare zi. Orice detaliu din exterior mă poate deturna de la programul de mișcare. Fie că e un cățel sau un telefon. Apoi, pentru a încerca să ies cumva din mintea mea, am început să cresc cantitatea de alcool consumată zilnic. Până la punctul în care mi-am dat seama că nu are niciun efect.

Obișnuiam să visez că am amnezie - cel mai cumplit coșmar pe care l-am avut în mod repetat. Iar acum acest lucru mi se întâmplă în realitate. În fiecare noapte mă trezesc în intervalul 12 - 3 și preț de câteva zeci de secunde nu mai știu cine sunt, unde sunt, ce caut acolo. Uneori somnambulez. Episoadele de amnezie nu au durat inițial prea mult. Dar acum câteva nopți nu doar că m-am trezit cu o astfel de stare dar am dialogat cu soția mai bine de o oră. O oră pe care nu mi-o amintesc deloc. Iar coșmarurile urmate de scurtele perioade de amnezie se repetă. Îmi este groază de venirea după amiezii și a serii. Aș prefera să nu dorm deloc, decât să trec din nou prin astfel de stări.

Nu iau niciun fel de pastile și nu am fost niciodată diagnosticat cu vreo boală psihică. Nici nu există în familie vreun istoric similar. Nu știu în ce direcție să o apuc.

Mulțumesc.
5 comentarii
0
15-09-2018, ora 14:39
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua,
O astfel de situatie se abordeaza pe doua directii: psihiatric si psihoterapeutic. Cu alte cuvinte va recomand sa mergeti la un psihiatru pentru diagnosticare si tratament. Dupa ce tratamentul va va ajuta sa va stabilizati mergeți si vorbiti cu un psihoterapeut cu experienta.
O abordare va rezolva simptomele, efectele, cealalta cauzele.
0
15-09-2018, ora 23:13
IanS
Nu este medic/terapeut
IanS
Înțeleg că psihiatrul/psihoterapia sunt recomndările standard, dar asta nu mă ajută prea mult să înțeleg dacă este vreo legătură între amnezie și depresie.
0
16-09-2018, ora 00:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Mergeti intai la un neurolog pentru niste teste.
0
16-09-2018, ora 09:12
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Pentru a vedea daca exista o legatura intre depresie si amnezie este necesara o evaluare detaliata si complexa. Nu se poate pune un diagnostic pe internet caci nu este profesionist.
Poate fi necesar sa faceti niste analize, teste etc.
0
16-09-2018, ora 14:39
IanS
Nu este medic/terapeut
IanS
Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Analize cred și eu că sunt necesare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul