fractură tibie fără deplasare la copil de 3 ani

07-02-2011
Horia M
Nu este medic/terapeut
Horia M
Bună ziua,

Fetiţa mea are trei ani şi a suferit o fractură de tibie (fractură 1/3 medie tibie stângă fără deplasare) în urma unei căzături. Încerc să trimit scanate radiografiile făcute la spitalul de urgenţă.

La exterior, în cele două ore de la producerea accidentului până la aplicarea atelei ghipsate, pe picior nu se vedeau urme de traumă, respectiv nu s-a umflat nimic, nu au apărut vânătăi. Nici durere mare nu cred să fi fost, fetiţa a adormit în maşină în drum spre spital. Cu piciorul în repaus fetiţa era chiar veselă, la controlul prin palpare efectuat de medicul de la urgenţă a reclamat durere.

După realizarea radiografiilor, medicii au evaluat soluţia ghips circular versus atelă ghipsată, alegând-o pe cea din urmă din cauză că piciorul nu s-a umflat. Astfel că, în acest moment, fetiţa are piciorul stâng imobilizat c o atelă ghipsată până sub articulaţia şoldului. Urmează să mergem la control peste două săptămâni. Întrebările mele ar fi:
1. Cum evoluează o astfel de afecţiune dacă nu mergi la spital (întreb asta pentru că fetiţa nu prezenta semne de suferinţă acută după accident, noi am decis să mergem la urgenţă mai mult ca să fim siguri, nu pentru că chiar credeam că are ceva serios - deci ar fi fost destul de probabil să nu fi ajuns la spital).
2. Cum evoluează vindecarea/recuperarea într-un asemenea caz? Ni s-a spus că urmează 45 de zile imobilizare în ghips, dar că mai multe vom afla după vizita la două săptămâni. Nouă ni se pare mult, dar altceva decât dorinţa de vindecare rapidă nu avem să ne susţinem dubiul.
3. E cazul să ne gândim la fizioterapie, la tratament medicamentos, la alte controale de sănătate (verificarea compoziţiei osului, etc)?

Mulţumim pentru răspunsuri,

Horia M
3 comentarii
0
07-02-2011, ora 16:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Am studiat imaginile radiologice pe care mi le-ati trimis.
Va voi raspunde punctual:
- daca nu ajungeati la spital era posibil ca fractura sa se deplaseze complet si sa fie nevoie de operatie;
- in principiu sunt necesare 30-45 zile de gips, intr-adevar, insa prognosticul este 100% favorabil daca veti respecta tratamentul (imobilizarea si controalele periodice);
- nu este nevoie de nimic suplimentar, nici de analize, nici de medicamente si nici de fizioterapie. Este esentiala doar respectarea imobilizarii si a controalelor periodice.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
07-02-2011, ora 17:06
Horia M
Nu este medic/terapeut
Horia M
Mulţumesc pentru răspuns.
0
24-08-2011, ora 16:11
alina.tone
Nu este medic/terapeut
alina.tone
Buna ziua,
Am o fetita de 6 ani care a suferit acum o saptamana o fractura la tibie, momentan are pus un gips (doar partea din spate a piciorului) de deasupra genunchiului pana jos cu tot cu talpa, am fost la un control cu ea si mi s-a spus sa revin maine pentru a-i face anestezie totala deoarece trebuie sa i se puna un cilindru la picior.
Nu inteleg ce inseamna acest lucru si cat de grav este.
Multumesc,
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul