Glezna umflata si un pic dureroasa
Mi s a umflat piciorul drept in jurul gleznei de vreo saptamana. Doare cand ating zona si dupa mers mai mult pe jos sau cand stau in picioare. Eu am si acatizie adica stau multe ore in picioare de multi ani eu avand o afecțiune psihica. La celălalt picior stang nu am nimic umflat sau sa ma doară ceva. Acum de cand am mici dureri la glezna dreapta trebuie sa iau pauze sa ma asez pe un scaun sau pe pat. Am varsta de 37 de ani, 165 cm si 80 kg. Despre ce anume poate fi vorba? Sa merg la medicul de familie? Nu stiu daca trece in timp de la sine. Mai mentionez ca nu m am lovit recent sau sa cad pe jos ori altceva asemănător.
3 comentarii
Înțeleg preocuparea dumneavoastră. Umflătura persistentă a gleznei, fără un traumatism evident, poate avea mai multe explicații posibile.
Cauze frecvente ale gleznei umflate
- Statul prelungit în picioare este una dintre cele mai frecvente cauze ale edemului de gleznă. Când stăm ore întregi în picioare, circulația venoasă de întoarcere se îngreunează și lichidul se acumulează în zona gleznei. Acatisia pe care o menționați — care vă determină să stați în picioare multe ore — poate contribui semnificativ la apariția acestei umflături.
- Insuficiența venoasă — o afecțiune frecventă în care venele au dificultăți să pompeze sângele înapoi spre inimă, provocând umflarea picioarelor, mai ales seara sau după activitate fizică prelungită.
- Efecte secundare ale medicamentelor — unele medicamente utilizate în psihiatrie pot cauza retenție de apă sau edeme periferice, manifestate tocmai la nivelul gleznelor.
- Entorsă ușoară trecută neobservată — uneori o răsucire minoră a gleznei poate produce umflătură și durere cu întârziere de câteva zile.
De ce este recomandat să mergeți la medicul de familie
Da, o consultație este necesară în cazul dumneavoastră, deoarece umflătura durează deja o săptămână fără ameliorare, există durere la atingere și la mers, iar contextul specific (acatisia, medicația psihiatrică) trebuie luat în considerare. Medicul poate face o evaluare clinică, poate exclude cauze mai serioase și poate ajusta tratamentul dacă medicația actuală contribuie la umflătură. Mergeți urgent la medic dacă apar oricare dintre acestea: zona gleznei devine roșie, caldă și dureroasă brusc; durere intensă în gambă; umflătură care se extinde rapid spre genunchi. Acestea pot indica o problemă circulatorie ce necesită evaluare rapidă. Până la consultație, ridicarea piciorului drept când stați așezat (ținut mai sus decât nivelul șoldului) poate ajuta temporar la reducerea acumulării de lichid.
Da, stau aproape toată ziua in picioare. Seara este supărătoare durerea in zona gleznei. Multumesc pentru informatii.
Informația că stați aproape toată ziua în picioare este esențială pentru a înțelege mai bine situația. Durerea și umflătura care se agravează spre seară, după ore întregi de stat în picioare, este un tipar clasic pentru staza venoasă — lichidul se acumulează treptat în gleznă pe parcursul zilei, pe măsură ce circulația de întoarcere spre inimă este îngreunată de poziția verticală prelungită. Acatizia, care vă obligă să stați în picioare ore în șir, amplifică semnificativ acest mecanism.
Ce este important de făcut acum
- Consultul medicului de familie rămâne prioritar — poate solicita o ecografie Doppler a venelor piciorului drept pentru a verifica starea circulației venoase și pentru a exclude o tromboză venoasă (cheag), mai ales că umflătura este unilaterală (doar piciorul drept).
- Informați și medicul psihiatru despre această problemă — unele medicamente folosite în tratamentul afecțiunilor psihice pot favoriza retenția de lichide, iar o ajustare sau o monitorizare suplimentară poate fi necesară.
- Ciorapii de compresie (gradați, de farmacie) pot ajuta la reducerea acumulării de lichid pe parcursul zilei, dar tipul potrivit se alege împreună cu medicul după consultație.
Alte subiecte recente din această secțiune: