Osteoartrita coxo-femurala stanga in stadiul 2, posttraumatica. Am nevoie urgenta de protezare???

02-02-2011
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
Buna ziua tuturor! Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Am 22 de ani neimpliniti, 58 kg, am fakut un RMN in octomb.2010 la care am primit urmatoarele concluzii in urma examinari articulatilor coxofemurale :-banda de hiposemnal sugestiva pt fractura veche incompleta a capului femural, situata la baza acestuia, in 2/3 externe.
-leziuni osteocondrale vechi la nivelul suprafetei portante a capului femural stang, cu osteocondensare marginala si lipsa de substanta corticala. Un mic fragment osteocartilaginos se gaseste in recesul sinovial inferior.
-edem, cu hiposemnal T1 si hiper semnal STÃŒR, si gadofilie crescuta la nivelul capului femural, fara zone necaptante de osteonecroza in prezent. Nu se constata aspectul tipic RM de necroza aseptica in prezent.
-o suferinta ischemica cronica posttraumatica in periada de crestere este insa certa, cu hipotrofie secundara a capului femural stang -- care are dimensiuni reduse comparativ cu capul contralateral.
-modificari de osteoartrita stadiul ||, cu reducerea grosimii cartilajului articular pe ambele versante, in special anterior, si edem al coloanei anterioare a cotilului. Dupa administrarea substantei de contrast i.v. se constata captare sinoviala crescuta.
-articulatia coxo-femurala dreapta nu prezinta modificari.
-colul femural normal configurat bilateral.
pagina 2
-traiect orizontal in hiposemnal T1, T2 situat la nivelul capului femural, cu delimitarea cadranelor superioare, care prezinta semnal modificat (hiposemnal T1, hipersemnal T2, STIR-EDEM OSOS ), gadolinofilie difuza si minima deplasare laterala (veche fractura cap femural, cu minima deplasare laterala, consolidata ).
-capul fem.prezinta dimensiuni reduse comparativ cu cel de partea stanga (dezvoltare deficitara in context posttraumatic in copilarie, in urma cu cca. 10 ani), cu osteofite marginale si neregularitatea cartilajului articular.
-in cadranul postero-superior, subcondral, se evidentiaza o mica zona cu hiposemnal T1, discret hipersemnat T2, STIR, delimitat fata de restul capului fem.printr-o banda cu hiposem.in toat
9 comentarii
0
02-02-2011, ora 23:13
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
rezultatul unei examinari cu RMN este o parte foarte mica in evaluarea unui caz.
ar fi bine sa stim ceva din anamneza pacientei, si acuzele actuale:
- ce traumatism a suferit acum 10 ani?
- ce tratament a primit?
- ce evolutie a avut in timp?
- care sunt acuzele pentru care s-a hotarat necesitatea examinarii cu RMN?
oricum cazul nu este simplu, la aceasta varsta protetizarea nu ar trebui sa fie prima optiune
0
03-02-2011, ora 09:24
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
Buna din nou! Multumesc pt ca e cineva interesat de problema mea. In urma ku 10 ani mam lovit f.tare cu partea exterioara a soldului stang de o piatra f.mare, coborand un deal mare am alunecat si mam izbit de acea piatra. Eram inka mica si nu puteam premedita ce urmari poate avea impaktul respectiv. Ma durut partea lovita vreo doua zile dupa care a incetat pe o perioada f.lunga de vreo 4-5 ani dar de 5 ani incoace ma tot durea la mers mult pe jos, sau la caratul unui bagaj mai greu, in urma ku 3 ani am fakut prima radiografie si mi s-a spus sa stau linistita k nu e nimic grav, mi sa dat artrostop si ketonal, am urmat acest tratament kam 6 luni in doua cure cu pauza de 2 luni intre ele, pentru cateva luni 4-5, nam mai avut dureri, dupa acest timp au reaparut si tratamentul respectiv nu mai avea efect deloc, am incerkat sa nu fak efort inkat sa nu ma mai doara si totul pana la un punct cand mam saturat de stat, eu fiind o pers.f.activa pana la momentul aparitiei durerii. Am facut o a doua radiografie in septembr.anul trecut si mi sa dat coxartroza, medikului ortoped i sa parut un pik dubios ca eu fiind asa tanara sa am coxartroza. Ma trimis la RMN si asa am aflat groaznika veste. Dupa asta nu mia prescris nici un tratament, a zis sa trag cat pot de mult pana la protezare, insa in timpul durerilor simt k parka piciorul se scurteaza si merg schiopatand, de aceea ma tot feresc de mersul pe jos inkat sa nu ma doara f.tare. Precizez k durerile apar in locul unde se indoaie piciorul inspre corp, nustiu cum altfel as putea denumi acea parte. Ce investigatii ar mai trebui sa fac? Sau daka stiti un tratament cu care as putea sa duc fara protezare inca cativa ani va raman recunoscatoare. As mai vrea sa stiu daka as putea duce o sarcina pana la capat avand in vedere aceasta problema, sau nici nu poate fi vorba de conceperea unui copil, lucru care imi doresc atat de mult. Va multumesc
0
03-02-2011, ora 13:49
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
Va rog un sfat de la un medic specialist-ortoped, in legatura cu problema de mai sus. ASTEPT
0
03-02-2011, ora 17:20
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cazul este foarte complicat.
fractura capului femural este o raritate, in copilarie este si mai rar. Fractura de cap femural (Pipkin fracture) reprezinta o indicatie absoluta pentru reconstructie operativa. Este de mirare ca fractura s-a vindecat cat de cat in aceste conditii.
Complexitatea cazului nu face posibila o evaluare corecta fara un examen atat a radiografiilor si RMN-ului cat si a articulatiei in sine.
Trebuie sa gasiti un ortoped bun care se ocupa cu asa ceva.
La varsta Dvs ar fi indicat ca protetizarea sa se intample cat mai tarziu. In acest moment eu vad doua tratamente posibile (insa numai dupa un examen amanuntit)
1 artroscopie de sold (cu asta nu stiu cine se ocupa in Romania, daca este cineva, din pacate cred ca mai aproape de Wiena nu veti gasi nimeni)
2 o osteotomie de derotatie, varizare sau valgizare cu care partea afectata sa nu mai fie sub presiune (aceasta operatie este riscanta si necesita o planificare foarte amanuntita. o operatie gresita poate sa complice starea actuala si sa faca protetizarea ulterioara foarte complicata - si pentru aceasta operatie va fi foarte greu sa gasiti in tara un ortoped competent
Sarcina in sine nu este periculoasa (normal radiografiile trebuie evitate in timpul sarcinii). pericolul il reprezinta cresterea greutatii care faca evolutia artrozei mult mai rapida.
Mult noroc
0
03-02-2011, ora 21:15
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
La ce fel de examen mai amanuntit va referiti?inainte de cele doua tratamente, in ce consta?ce ar trebui sa mai fak? Si unde ar trebui sa fac acel examen, cam cat costa? Ce inseamna o ARTROSCOPIE ? daka ati putea sa-mi explicati mai pe intelesul meu. Dar daca as lua niste suplimente alimentare nu ar ajuta la regenerarea cartilajului? Dupa parerea dvs. cam cat de mult m-iar afecta sarcina, as putea trece in stadiu 3 sau 4 al bolii? Avand in vedere ca nu ma ingras repede asa e metabolismul meu, nu am depasit niciodata 65 Kg, iar de 4 ani ma tot tin de 58 - 60 cel mult.
0
03-02-2011, ora 21:47
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
pentru a alege un tratament potrivit Dvs aveti de a face un singur lucru: gasiti un ortoped bun, el va decide ce urmeaza.
in primul rand un examen fizic ar fi cel mai important, in al doilea rand trebuie examinat exact unde este partea afectata, in clinici serioase se construieste un model de plastic dupa examenul RMN sau au un program pe computer cu care se poate simula cum ar trebuie taiat si rotat osul ca partea afectata sa nu mai fie sub presiune. Probabil ca din cauza asimetriei capului femural si acetabulul (cotilul) este afectat, posibil ca va trebui si o osteotomie de bazin (in acest caz nasterea pe cale naturala nu prea mai este posibila). partea acesta este practic o munca de arhitect, este facut de ortoped si eventual un informatician, care modeleaza pe computer ideile medicului - insa toate aceste idei sunt numai ipoteze, necunoscand exact cazul nu m-as hazarda sa dau un verdict clar: care ar fi metoda indicata
Artroscopia: se face mult mai frecvent pentru articulatia genunchiului, insa in ultima vreme este tot mai frecvent si la articulatia coxo-femurala. consta in 2-3-4 mici incizii prin care se intra in articulatie cu o camera de filmat si diferite unelte cu care se poate face suprafata mai neteda, si se poate indeparta acel fragment osteocartilaginos si osteofitele marginale. cu aceasta procedura se poate evalua si mai exact starea articulatiei, si prin interventiile efectuate se poate prelungi perioada pana la protetizare
Cartilajul nu se poate regenera, sau mai bine zis per moment cartilajul nu o putem regenera in mod eficient in orice articulatie, si oriunde in articulatie. sunt metode cu care se poate transplanta cartilaj sau celulele de cartilaj sunt inmultite artificial in laborator si apoi transplantate in articulatie, insa aceste metode nu prea pot fi aplicate pe capul femural, sau numai cu efect limitat.
Eventual celulele ramase pot fi intarite cu diferite substante gen proenzi3
complexitatea cazului, dupa parerea mea, nu face posibila sa evaluam, cum ar reactiona cartilajul si capul femural in timpul sarcinii, probabil deteriorarea cartilajul s-ar accentua, insa cat de rapid, sau in ce masura nu se poate spune
0
04-02-2011, ora 09:23
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
Pana aici am inteles perffct, multumesc f.mult pt amabilitate, dar dvs ati putea recomanda un ortoped f.bun? Unde in Bucuresti sau alt undeva? Banuiesc ca daca lucrati in domeniul medical cunoasteti o asemenea persoana.vas fi recunoscatoare din nou. Avand in vedere aceste probleme ma afecteaza si statul in fund cam 12-13 ore pe zi?am meseria de asa natura inkat stau lipita de scaun atata timp. Si ce parere ati avea despre urmatoarea afirmatie facuta de un ortoped din Italia in urma vederii rezultatului de rmn. A zis asa DUPA 5-6 VA RAMANE IMOBILIZATA LA PAT DACA NU SE IAU MASURI, dupa parerea dvs.poate fi adevarat? Accept orice raspuns fie negativ sau pozitiv vreau sa stiu tot, va multumesc din suflet
0
04-02-2011, ora 17:08
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din pacate eu de mult nu lucrez in Romania, si vad numai cazuri disperate care au ajuns in strainatate pentru ca nu au gasit tratament corespunzator in tara. asa ca nu pot sa va recomand pe nimeni in Romania. Sunt colegi ortopezi aici pe forum care poate pot sa va ajute.
nu as vrea sa dau parere despre sistemul medical din Italia, pentru ca nu il cunosc atat de bine. eu sunt familiar cu scoala medicala germana si cu sistemele care urmeaza aceasta scoala. acest caz ar fi complicat chiar si in austria, germania sau elvetia, insa aici macar sunt centre unde se ocupa cu asa ceva.
mie nu-mi place sa ameninti pacientii cu prognosticuri proaste. este clar, dupa cele descrise de Dvs. articulatia soldului este afectata si destructia se va accentua cu timpul, nu pot sa spun cand veti ajunge la starea de artroza in care o viata decenta nu mai este posibila, insa nu as spune ca veti ajunge la imobilizarea in pat, pentru ca oricand exista varianta protetizarii, care ar fi cea mai usoara. intrebarea este daca putem sa castigam cativa ani pana la prima protetizare, nu trebuie uitat ca poate in 10-15 ani vom putea sa construim articulatii artificiale, speranta exista pentru asa ceva.
mult noroc
0
04-02-2011, ora 19:48
Marcela07
Nu este medic/terapeut
Marcela07
Multumesc din suflet pt amabilitatea si calmul de care ati dat dovada raspunzandu-mi in f.mare parte a intrebarilor mele care ma tot macinau, pt ca medici de aici nu-ti vor spune niciodata la ce sa te astepti ei doar te linistesc kum k nar fi nimic grav si atat iar dupa kativa ani sa te trezesti cu probleme majore, asta e, o tragem cu totii. Revin cu noi informati cand le voi afla. Multa sanatate si noroc in ceea ce faceti.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  • Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
  • Au fost identificate 9 noi gene asociate cu osteoartrita
  • Asocierea dintre durerile de genunchi și depresie (Studiu)
  • Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?
  •