Părinți stricți

26-12-2018
Anon18
Nu este medic/terapeut
Anon18
Bună seara, am 18 ani sunt domnisoara si cer niste sfaturi, nu mai stiu cum să procedez. Să incep cu începutul, părinții mei sunt foarte stricti, mai ales tatăl meu, având in vedere că el pleaca in străinătate de peste 18 ani, vine acasă de sarbatori, si vara..pana acum cateva luni când s-a intors in țară pe temeiul ca ar vrea sa munceasca in ro..pentru a ne fi aproape. Vazand ca nu merge, s a gândit că o sa plece inapoi in luna ianuarie. Vis-a-vis de ce am spus mai sus, până acum nu a avut prea mare "treabă " să spun așa cu noi (mai am un frate ), mă ține prea din scurt, avand la cunoștiință că nu am cauzat probleme, nu i-am facut de rusine, virgină sunt, de baut nu beau, de fumat intr-adevar fumez doar tigari, altceva nu am încercat, am încercat să le fac pe plac, am luat si permisul din prima, evident de frica lui, amenințându mă prin intermediul mamei ca daca nu iau permisul din prima nu stie ce face (el era atunci plecat )..De cand este acasa de câteva luni, incearca si vrea sa faca ce nu a facut pana acum. Să se impuna foarte mult in familie. Dacă stau 4 ore afară deja este prea mult..am venit in aceasta seara ca de exemplu la ora 11.. lui i s-a parut exagerat de mult, si mi-a spus că până incep școala/până pleacă el nu mai am voie sa ies afară. Ce am făcut atât de rau, avand in vedere ca a fost ziua unei prietene, m-a invitat la un suc si ne-am plimbat prin oraș. Nu sunt genul să merg in cluburi, să ies cu toți golanii, nu caut cearta, sau mă boschetaresc pe afară...încât să ajung sa fiu încuiată în casă. Cu el nu pot vorbii absolut nimic, deabea ne spunem bună dimineața, hai la masă, pofta buna, si noapte buna..a pai alte subiecte. Va rog spuneti-mi cum să procedez am ajuns să intru in stres maxim din cauza asta..
3 comentarii
2
27-12-2018, ora 11:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Părinții au de multe ori un comportament exagerat față de copii, de teamă că aceștia pot greși în anumite situații, fiind convinși că astfel îi protejează. Nu conștientizează că aceștia au crescut și pot lua decizii pentru ei.
Important e să stai de vorbă să-l convingi că ai crescut și că poate avea încredere în tine. S-ar putea ca și faptul că a stat multă vreme departe de voi să-l determine să se comporte așa, pentru că nu ai crescut sub ochii lui să înțeleagă fiecare etapă prin care ai trecut, să te cunoască mai bine și să aibă încredere că te descurci.
Încearcă să stai mai mult de vorbă cu el să-l asiguri că ești la o vârstă când știi ce e bine și ce e rău, că poți hotărî ce e mai bine pentru tine. Important e ca prin comportamentul tău să-i câștigi încrederea. Dacă nu vei reuși singură, cere și ajutorul mamei, eventual te poți ajuta și de un consilier de familie.
1
27-12-2018, ora 12:30
Anon18
Nu este medic/terapeut
Anon18
Eu am fost la psiholog, acum 3 ani de zile, cu scopul de a mă "vindeca ". Aveam ideea că vina este doar a mea, că la mine este problema. Se pare că nu este așa, si am constientizat faptul asta recent. Înțeleg grija si ideea de a fi un părinte grijuliu pentru copilul tău, dar uneori, lucrurile astea ajung la extreme, sunt si o fire foarte orgolioasă și mă enervez repede. La fel si el. Suntem două cuțite.. Chiar dacă mama ar incerca să vorbeasca cu el, nu ar asculta-o, am fost de fata la o propoziție spusa de el, adresându se mamei "cât sunt eu acasa momentan asculti de mine si faci ce zic eu ". Ceea ce mie nu mi se pare un lucru prea ok. Evident înțeleg că am 18 ani, dar sunt constienta de multe lucruri, sunt bine dezvoltată psihic. Cum am specificat mai sus eu nu pot vorbi cu el. Nici nu pot să l privesc de nervi. Am 2 zile de cand deabea mananc, dorm in continuu, nu am chef de absolut nimic, mă simt singura si nu doar fizic ci si sufleteste. Stiu că probabil să recurg la unele chestii nu sunt ok, dar lucrurile astea nu sunt de o luna doua, ci de 6-7 ani, necomunicare, cearta, morală, jigniri, amenințări. Ajunsesem la unele prostii..evident le am oprit singura. Voiam să mai spun că eu dacă aș încerca să i spun ceva de lucurile astea, mi-ar spune clar să nu ies din cuvântul lui, si dacă o să ies pe poarta să nu mă mai intorc.
0
05-03-2019, ora 13:23
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Parintii pot fi uneori foarte dificili Anon. Din pacate la scoala nu prea invata nimeni tinerii cum ar putea sa reactioneze in fata unor comportamente nefunctionale ale unui adult ce-ti ofera resursele necesare supravietuirii.
Tu pari a fi pe cale de a intra intr-o stare depresiva, daca nu esti deja acolo.

Acum ca tanar adult e foarte important sa inveti sa stabilesti anumite limite in relatia cu ai tai. Nu e un proces usor insa nici deosebit de greu. Un prim pas ar fi insa sa depasesti starea in care ‘nu poti sa-l privesti de nervi’. Sa depasesti perceptia ca sunteti ‘doua cutite’. Nu stiu daca ai discutat despre asta cu psihologul pana acum.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul