Poate fi vorba despre dementa cu episoade psihotice?

16-01-2022
dnjdjsjd
Nu este medic/terapeut
dnjdjsjd
Buna ziua!Voi incerca sa explic cat mai scurt posibil. Problema este despre bunica mea si totul a inceput cand se certa cu majoritatea vecinilor din bloc pe motive nesemnificative, apoi a inceput sa spuna de vecinul de sus ca ii bate gauri in pereti si prin acele gauri sunt ascunse camere care o urmaresc peste tot. In momentul in care eu am vrut sa ma urc sa vad daca chiar sunt date gauri, m-a oprit pe motiv ca ele nu sunt strapunse in perete si camerele sunt unele speciale care vad prin pereti. Dupa a inceput sa spuna de vecinul de langa, care este pe tratament din cauza tulburarilor mintale, ca la fel ii bate gauri si pe acolo ii baga tutun, fum de tigara si multe altele, ea avand o oarecum sensibilitate la mirosuri din totdeauna, simtind ca se sufoca din cauza mirosurilor puternice. A chemat chiar ambulanta de vreo 3 ori, spunandu-le ca se sufoca din cauza mirosului de fum provocat de vecini, dar bineinteles ca nu se simtea niciun miros. Ar fi putut parea oarecum credibil daca nu aducea detalii in plus cum ca vecinul de sus e intr-o retea de prostitutie si de aceea o filmeaza pe ea cu camera si ca ii aude noaptea cum vorbesc numai despre ea (ar putea fi un episod psihotic dar nu spune niciodata ca ar fi ceva inneregula cu ea). Ar putea fi vorba si de halucinatii, deoarece, stateam odata cu ea, era liniste absoluta si dintr-odata spune " I-auzi, nu auzi cum te striga, i-auzi, te striga tatal tau!", la care eu m-am cam speriat, tatal meu nefiind acasa si neauzindu-se nimic.
Sunt mult mai multe detalii, iar eu nu mai stiu ce sa ma fac cu ea, pentru ca inafara de asta este complet lucida, face totul singura, plateste rate, pleaca, se plimba, gateste, se intretine singura. Ne-am gandit la varianta de a o interna la un spital, dar ar fi impotriva vointei sale si mi se pare un lucru oribil, mai ales ca este foarte lucida. De asemenea, am uitat sa mentionez ca a spus de cateva ori, cel mai probabil a exagerat, ca ar fi in stare sa-i omoare doar ca sa scape de ei, sau daca nu, sa se omoare pe ea (din nou spun ca a exagerat si nu cred ca chiar ar intentiona un asemenea lucru). Toate acestea pot fi din cauza singuratatii dar si din cauza lipsei vederii, deoarece ea nu vede mai nimic, nu recunoaste oamenii pe strada si consider ca asta a facut-o sa suspecteze absolut tot ce e in jurul ei. A depus si cateva plangeri si reclamatii la politie, si mai nou si la Parchet, cerand sa se faca o ancheta in legatura cu "abuzul" vecinilor. De discutat cu un medic psihiatru nu doreste, iar cand m-am dus eu sa cer un sfat mi s-a spus ca nu poate face nimic fara pacient, lucru foarte adevarat. Imi pare rau pentru abundenta scrierii, dar situatia este foarte complicata, asa ca cer sfatul unui profesionist, sau chiar a unui om cu cunostiinte in legatura cu aceasta problema. Va multumesc pentru ajutor!
1 comentarii
2
17-01-2022, ora 10:24
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua

Din ceea ce descrieti este foarte probabil debutul unei demente de simptome psihotice. Este necesar ori evaluare psihiatrica si recomandare tratament specific, ori internare de urgenta.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul