Rog sfat rinita alergica, sinuzita maxilara cronica, cazeum, migrena, VPPB

11-03-2019
Vivien11
Nu este medic/terapeut
Vivien11
Stimate d-le dr Flueraru Valeriu,
Stiinta dvs si rabdarea de a raspunde unor pacienti cu probl diverse ORL m-au ajutat să înţeleg ce se întâmplă şi în cazul meu. Deşi m-am preocupat de sănătate, urmând tratam. specialistilor ORL boala a evoluat -de la rinită alergică la sinuzită maxilară cronică şi amigdalită cu cazeum. Mentionez că locuiesc în Bucureşti si am 49 de ani. În prez.am dureri acute de cap şi migrene de pana la 4 zile consecutive.
Am mare încredere în priceperea dvs şi îndrăznesc să vă rog să parcurgeţi istoricul probl. (scuzati amploarea lui) pt a evalua starea actuală şi a stabili tratam/ intevenţiile potrivite. M-ar ajuta să-mi spuneţi şi care ar fi ordinea corectă în tratarea afecţiunilor ORL acumulate.
1) În 2004, având dureri mari de cap am fost diagnosticată la radiografie cu sinuzită. Durerile nu s-au diminuat cu tratament si am ajuns la o clinica unde dr orl a lărgit cornetele cu electrocauterul, spunand ca n-am sinuzita. După 4 ani au revenit durerile de cap, iar dl dr a spus că nu poate repeta interventia, dar a propus amigdalectomia (pt desele amigdalite). N-am făcut operaţia, probl mea princ fiind durerile de cap. În timp, durerile reveneau periodic asemenea unor migrene de max o zi, dar din 2007 au apărut şi manifestări de rinită alergică (lacrimi si apa în nas la vant sau soare).
2) În 2016, mergând la Ghencea Center şi la Instit ORL Hociotă pt amigdalită acută medicul a aspirat cazeum de la amigdale şi a diagnosticat rinita vasomotorie pt care mi-a prescris Rhynocort aqua min 3 luni, Aerius 10 zile si pt urgente Biorinil O scurta perioadă m-am simtit bine, dar în timp a început să se înfunde total nasul (înainte doar curgea apă), s-a atrofiat mucoasa şi nu mai răspundea la sprayuri, durerile de cap fiind surde dar mai dese. Medicul mi-a prescris să continui Rhynocort, Vibrocil si dif sprayuri cu cortizon.
3) În 2017, după o perioada în care am circulat repetat cu metroul (expusă la mucegai şi curent) am ajuns la dureri de cap cumplit de mari. Nasul nu se mai desfunda cu nimic, iar încercând să pun la frunte sare fierbinte –utila în trecut- au început să-mi pulseze şi să ardă fruntea, iar durerile din spatele ochilor, nas, frunte, crestet au devenit insuportabile. La criza cu febră dr. mi-a dat doar Muconasal şi Ibuprofen sustinând că nu am sinuzită, dar m-a scos din necaz o d-nă farmacista cu Eficef, Xyzal şi Muconazal pt 5 zile. Luna următoare s-au repetat crizele sinusale (zic.. nu semanau cu migrena) dar am depăsit tot cu Eficef care-mi calma durerile şi presiunea în 2 ore de la admin, alaturi de Sinupret si Muconazal (recomandate tot de farmcist).
4) A urmat consult la Spit Coltea unde dr orl mi-a dat tratament homeopat şi gemoterapic. Imediat am făcut CT şi pe rezultat a apărut: „acumulare de mat cu densitati de tesut moale pe peretii sinus max stang în recesul alveolo-palatin, osteoliza în jurul radacinii molar superior stg, cu continuitate între alveola dent şi recesul sinusului max. stg..., deviatie dr.., concha bullosa bilateral..”
5) Cu rezultatul CT-ului am mers la un centru medical, unde după o endoscopie dna dr orl mi-a spus ca nu pare sinuzită, ci doar atrofierea mucoasei de la sprayurile cu cortizon, migrenă şi infectie dentară, deci am primit tratam pt refacerea mucoasei cu Sinosun, Imunomix, Nasonex, Quixx Soft. Am stabilit revenirea la control dupa rezolvarea infectiei dentare (mentionate in CT).
6) La stomatologie dr. a extras molarul respectiv (întrucat deja se misca) si a pus la fosta radacina un burete resorbabil cu antibiotic, considerand ca se rezolva astfel granulomul. După extracţie a disparut presiunea din cap, însă în timp crizele cu nas înfundat, frunte fierbinte şi dureri intense de cap au continuat des, alternand cu migrene de cate 2 zile (pentru care am încercat cam toate analgezicele...)
7) Pt a iesi din migrenele rezistente la analgezice am tot apelat SMURD pt admin injectabila de doze mari sau luam Xibimer pe baza de triptan (care o per. m-a ajutat).
8) În 2018 cu acelasi rezultat CT am mers la Spit. Ponderas, unde dupa o nouă endoscopie dna dr. mi-a spus că nu am probl ORL ci doar sufăr de migrenă -care nu se tratează şi mi-a dat pt urgente Nasonex.
Obs. -Am mers la dr. endocrinolog, iar analizele recomandate au iesit bune, excluzând astfel migrena de natură hormonală.
9) Problemele ORL au început să fie clarificate abia la neurologie, unde un domn dr. competent m-a trimis la RMN cerebral şi mi-a prescris tratam. uşor pt migrenă (Aulin la criză şi Migrosun).
10) La RMN s-a comfirmat sinuzita, devenită deja -din păcate- cronică închistată. Rezultat: „...acumulare parafluid închistată, juxtacentrimetric în zona caudală sinus maxilar stg (sinuzită cronică)..., îngroşare a mucoasei celulelor etmoidale bilaterale (modif inflamatorii), choncha bullosa bilateral, chist de 9 mm la niv glandei parotide pe partea dr, adenomegalii laterocervicale bilaterale, ...dilataţii de spaţii perivasculare Virchow-Robin mai exprimate în zona caudală a nucleilor bazali bilaterali...”
11) În perioada ultimilor 2 ani de când a debutat sinuzita am avut doar cateva zile de ameţeli intense (vertij rotativ declansat noaptea şi dimineaţa). După un an am mai avut un episod f scurt (1 min) de ameţeală puternică, nerotativa, la volan. Tot dr. neurolog a depistat şi VPPB pe partea dreapta.
Menţionez că în prezent nu am ameţeli, dar mă trezesc obosită, cu letargie, apatică, uneori cu dureri musculare şi muschii cefei încordaţi, am amorţeală la miscarea capului spre dreapta, ultima migrenă a tinut 4 zile si nu a mai cedat la Xibimer, iar odată cu venirea primăverii mă supără rinita. Ma îngrijoreaza chistul sinusal, cel de la parotidă, îngroşările de vase descoperite la RMN, periodicele depozite de cazeum (disconfort de halena), migrenele prelungite şi riscul revenirii ameţelii la volan.
Urmărind sfaturile dvs date altor pacienti am început de 4 zile admin pt rinită de Colargol nazal (după curatare cu Quixx-Soft) şi pot spune că mă ajuta deocamdată, dar trebuiesc rezolvate toate probl cu diferitele focare de infectie (rinita, chist sinus, chist parotidă, cazeum) si VPPB, într-o ordine firească, pentru care astept cu speranţă soluţiile dvs. competente, mulţumindu-vă anticipat.
3 comentarii
0
11-03-2019, ora 18:25
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. primul pas, , O radiografia panoramica la radacina dintilor de sus... de acolo se mentine sinusita. CU rezultatul la Maxilo-facial.
med.stomatolog a gresit ca doar a scos dintele. era cazul de internare la Oro-maxilo-facial si operatie pe radacina dintelui si sinus
2 consult la gastrologie... de vazut starea digestiei.. findca daca ati mai citit pe forum.. stiti deja ca de acolo apar multe probleme ORL, ( alergii, vertij..s.a )
0
12-03-2019, ora 18:55
Vivien11
Nu este medic/terapeut
Vivien11
Va muultumesc pt raspunsul rapid.
1 -Am facut si inainte si dupa extractie RX panoramice pe care le-a vazut ulterior dr stomatolog cu specialit chirurgie. Cand a scos molarul mi-a explicat ca a iesit granulomul intreg odata cu radacina. Presiunea din cap a disparut imediat, fapt ce m-a incantat. Cei 2 medici orl care au vzt CT-ul, unde se obs ca infectia granulom e f aproape de sinus, m-au atentionat inainte de extractie ca tratam este riscant iar dr stomato trebuie sa fie f. atent la interventie sa nu ajunga in sinus. Presupun ca de aceea a pus antib dupa extractie, a chiuretat usor, evitand operatia.
In actuala situatie, se poate interveni prin nas asupra chistului max stg evitand afectarea sinusului la maxilo?
2 -Am inteles ca aciditatea si refluxul favorizeaza aparitia cazeum. Desi nu am simptome de acidit si reflux, totusi sunt atenta la alimentatie, evit alimentele acide si periodic iau omez.recomandat de dr orl.
3 -rinita a revenit odata cu primavara. Iau tratam recomandat de dvs altor pacienti (colargol, quixx-soft), iar pt ameteala (fiole Ginko Biloba, mg+ b6, valeriana). Nu stiu cat timp sa admin colargol in cazul meu.
4.Pt a curata amigdalele dimineata tin ulei in gura, apoi gargara cu apa sarata, apoi spal dintii si pulverizez in gat cu spray propolis. Am citit in postarile dvs ca se poate interveni cu radiofrecventa pt inchiderea santurilor formate pe amigdale. Nu inteleg de ce in general dr. orl recomanda direct amigdalectomia. Interventia cu radiofrecv nu este sufienta pt a rezolva definitiv?
5 -ameteala a fost diagnosticata fara dubii de neurolog drept VPPB, in urma testelor. Pot rezolva cu exercitii de reeducare a echilibrului sau este obligatoriu sa fac interventia de repozit otoliti? Dac se impune interventia oscilez intre Nova si Otomed. Costurile sunt mari la ambele si am vazut ca sunt pacienti care au fost nevoiti sa repete interventia. Unde-mi recomandati sa merg?
6 -Cum procedez cu chistul de la parotida? Se intervine tot la ORL?
Scuzati insistenta. Nu vreau sa abuzez de timpul dvs., dar n-as vrea sa mai intarzi cu tratamentele, odata ce RMN-ul a confirmat existenta sinuzitei si a celorlalte probl, unele din sfera ORL. Periodic am dureri insuportabile de cap si zilnic nu stiu cum sa atenuez manifestarile rinitei.
Raman in asteptarea raspunsului dvs si cu respect va multumesc.
0
12-03-2019, ora 20:57
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1 asta decide doar medicul care vede pacientul, si rezultatul investigatiilor
3 colargol... 10 zile pe luna 3 luni consecutiv
4 ba, DA,.. inervntia cu radiofrecventa este utila in acest caz
5. clinica NOVA
6. chirurgia maxilo-faciala
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produsele chimice din praful de acasă prezic apariția astmului și alergiilor la copii
  •