Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent

15-01-2018
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu va pacaliti cu diete si 3 mese pe zi cu gustari intre ca nu merge.
Daca vreti sa aveti greutate normala si energie, fara boli si vizite la spitale practicati postul intermittent.

Este explicat foarte bine in videoul de mai jos:

https://youtu.be/dFT2IKmwyfg

Cautati pe YouTube: Intermitent Fasting (Post intermitent) sau Intermittent Fasting & Hunger - What the Science says

Teoria si practica din postul itermitent este documentata in zeci de carti, statistici stiintifice si mii de ani de practica de toate religiile lumii.

O carte foarte buna in acest sens este: Codul Obezitatii scrisa de Jason Fung.
Pot sa fac share gratis ca fisier pdf in engleza pentru cine este interesat.

Postul intermittent nu promoveaza excesul de mancare si previne diabetul/bolile cardiovasculare/cancerul.
Ca urmare nu va fi promovat niciodata de industria alimentara, farmaceutica sau doctorii falsi pentru ca nu le aduce clienti si bani.
Nu e profitabil pentru ei.

Postul intermitent necesita disciplina si vointa de schimbare, merge la cei care au creier si ratiune, dar nu merge la lenesi, putori, animale.

Sananate si intelepciune.
38 comentarii 12 Înainte ›
0
16-01-2018, ora 11:13
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Raspunsul la intrebarea „Care este cea mai buna dieta?” este: DEPINDE.
Depinde de persoana, depinde de factorii biologici, de mediu, psiho-emotionali si comportamentali care au condus la cresterea in greutate, de deciziile pe care este dispusa sa le ia si care se potrivesc cel mai bine cu programul, preferintele personale, posibilitatile financiare, in functie de istoricul dietetic anterior. Nu putem emite astfel de maxime: asta e solutia, trebuie doar sa „nu fii lenes, putoare sau animal”.

Postul intermitent are beneficiile si rezultatele sale, insa ramane in continuare un regim dificil de tinut, la care multe persoane renunta si din pacate nu reusesc sa deprinda disciplina necesara astfel incat sa nu se reintoarca la vechile obiceiuri alimentare si consecutiv sa recapete kilogramele pierdute si multe altele. Cum spuneam, pentru unele persoane va functiona, pentru multe insa poate fi doar un alt esec si acest lucru nu inseamna ca nu au avut „motivatie sau vointa de schimbare”, ci pur si simplu nu a fost potrivit.

Persoanele au nevoie de indrumare: nu vorbim de metoda in sine prin care se slabeste, ci modul in care aceasta este aplicata, tinand cont de particularitatile de sanatate si de boala, necesarul nutritional, grupele alimentare care trebuie consumate. De multe ori se respecta programul ca interval si se mananca ceea ce se considera sanatos sau „se mananca orice” deoarece cu acest program mananci orice, oricat, in intervalul orar X. Este loc de multe interpretari, mai ales in cazul unor persoane vulnerabile, care nu au acces la specialisti sau surse de calitate ale informatiei.

Ceea ce pot sa va spun este ca acest tip de regim nu si-a demonstrat superioritatea fata de un regim hipocaloric, echilibrat in nutrienti, in timp. Din contra, in timp, multe persoane au renuntat si cele care au continuat au capatat ceea ce se poate numi rezistenta la pierderea in greutate, de diferite grade. Altfel spus, unele persoane au pierdut in greutate foarte bine cu 3 mese si gustari si au slabit in continuare, unele cu una dintre metodele de post (din nou, nu exista un consens care este mai buna), altele nu au prezentat rezultate cu niciuna dintre cele doua tipuri de regim.

Nu spun ca nu este eficient, ca e contraindicat, ca nu poate fi o solutie, insa nu poate fi prezentat acest tip de regim drept panaceu universal. Trebuie sa pastram putina modestie si scepticism atunci cand facem o recomandare. Si aici nu vorbesc de interesele industriei alimentare, farmaceutice, asa zisi pseudo doctori sau pseudo nutritionisti, ci ma refer strict la a proteja persoanele care nu detin suficiente informatii pentru a intelege mesajul sau care s-ar putea simti jignite.

Problema obezitatii este mult mai complexa si nu mai este de mult explicata doar de supraalimentatie, alimentatie hipercalorica, hiperprocesata, de proasta calitate, sedentarism si inactivitate fizica. Va respect pentru interesul dvs. si faptul ca doriti sa ajutati cititorii acestui forum. Insa si informatia trebuie „ambalata” astfel incat sa nu lezeze unele persoane care se lupta cu aceasta boala si complicatiile ei. Este doar un punct de vedere. Multumesc pentru intelegere.

Cu stima,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist-dietetician
1
16-01-2018, ora 16:38
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Da sunt de acord, oile slabe cu duhul trebuiesc indrumate: cum sa voteze, la ce biserica sa mearga, unde sa-si puna banii si ce bomboane sa manace si de cate ori pe zi.
Dar mai sunt si draci ca mine ca nu dau doi bani pe propaganda pentru oile docile.
Pentru cei care nu aveti conceputul de oaie docila vedeti filmul: Animal Farm.

Premiul Nobel pentru Medicina a fost acordat de curand japonezului Yoshinori Ohsumi pentru studiile lui de mai multe decenii privind recyclarea/repararea celulelor in organismele vii.

Yoshinori Ohsumi, a Japanese cell biologist, was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine on Monday for his discoveries on how cells recycle their content, a process known as autophagy, a Greek term for “self-eating.”

Organismele au procese de autoreparere si intretinere care au loc numai atunci cand organismal uman este in starea de post (fara mancare perioade mai mari de 12 ore, ideal 18, 20 pentru corpul uman).
De asta se face postul negru in Vinerea Pastelui. De asta fac musulmanii Ramadan. De asta se tinea post in trecut in zilele de Miercuri, Vineri.

Cea mai eficienta metode de reparare si intretinere a organimsului uman este postul, insotit de nutritie buna, ceva activitate fizica si eliminarea toxinelor si parazitilor.
Dar cheia principal este postul. Nu poti sa manaci ca un porc si sa fii sanantos. Mancatul de 3 ori pe zi cu gustari intre nu este sanatos pentru adulti si batrani. Limitarea mancatului la 6 ore pe zi este un inceput bun. Este greu de obtinut dar merita daca doriti sa fiti sanatosi.

Cum se impelementeaza postul intermittent este descris in mii de filme pe you tube sau in carti scrise de doctori adevarati, care nu vand bomboane chimice.
Informatia este GRATIS pentru cine vrea sa se educe.

Dar desigur pentru lenesii ca nu vor sa citeasca si sa se educe singuri, sau nu au timp ca sunt storsi de sistem ca lamaia, trebuiesc ghidati.

Cred ca este loc pe forum si de comericiantii de bomboane/consultaii si de cei care dau informatie gratis.
Diversitatea bate meritocratia oricand.

Fiecare o are asa cum isi asterne.
Adevarul este pentru cei care il cauta, nu pentru cei care casca gura sa-le pice.

Sanatate si intelepciune.
0
24-05-2018, ora 10:36
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Buna ziua, am o intrebare despre aplicarea postului intermitent. Eu mananc intr-un interval de 6 ore, de la 9 la 15 de mai mult de o saptamana si am slabit...Am 54 ani si cred ca am incercat toate dietele si metodele posibile, am apelat candva si la liposuptie, am fost pioniera ca sa nu spun, , cobaiul, , Danei Jianu, am facut orice a trebuit ca sa imi mentin o greutate rezonabila, suferind de bulimie de cand aveam 14 ani. Orice, dar nu m-am gandit niciodata sa imi tai stomacul sau ceva de genul acesta ( balon gastric, inel...etc). Vreau sa stiu daca intervalul de 6 ore poate fi mutat spre o alta ora. De pilda sa renunt la mic dejun si sa manac pranzul si cina. Adica 15-21...doar in zilele cand stiu ca trebuie sa cinam in oras, sau avem invitati, in week-end...Adica, ca sa fac intrebarea mai precisa, intervalul de 6 ore poate fi adaptat, este flexibil? Multumesc si mai tin sa precizez ca mi s-a parut usor sa imi schimb in felul acesta programul de masa. Am imbinat mai multe metode...mese din 3 in 3 ore, disociez, si ma feresc de carbohidrati pe care ii iau doar dimineata, din banana pe care o mixez cu cacao, ghimbir, colagen, intr-un pahar de lapte de migdale. Dupa 3 ore masa e din carne, oua sau peste, cu legume verzi, iar ultima masa, dupa alte 3 ore...o mana de nuci, o cafea cu o lingurita de ghee...Va rog, recunosc ca sunt putin documentata, dar cineva care practica postul intermitent de mai mult timp, poate sa imi spuna ce crede despre ceea ce fac eu. Am slabit 3 kg in 10 zile...repet, am 54 ani, iar asta inseamna ca totul este mult mai greu si mai complicat de tinut sub control.
1
24-05-2018, ora 14:26
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Esti pe calea cea buna si dreapta.
Cele 6 ore poti sa le muti cum vrei tu cu niste mici exceptii.
O sa revin cu detalii, acum trebuie sa plec la servici.
1
24-05-2018, ora 18:53
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Ai inceput bine dar trebuie sa fii disciplinata si sa apesi pe pedala de aceleratie mai tare.
Sa raspundem la intrebare.
1) idea este sa nu bagi in gura mancare deloc intro perioada cat mai lunga de timp dintr-o zi (24 de ore). Daca reusesti sa mananci in 6 ore asta inseama ca stai nemancata 18 ore.
Rezultate exceptionale de insanatosire se produc cand se ajunge la 4 cu 20 sau sa nu mananci 24 de ore. Eu personal am stat si 48 de ore fara mancare.
Sunt persoane adaptate care pot sta cate 3-4-5 zile fara mancare, numai apa si electroliti. Se poate ajunge acolo incet si cu rabdare.
Poti sa muti orele cand vrei tu cu o singura exceptie mare: nu manca cu cel putin 3 ore inainte de a te culca. De ce? Pentru ca nu vei dormi bine. Somnul este foarte important pentru sananate.
Ca sa dormi bine insulina trebuie sa fie jos si nu e jos decat dupa ore bune de nemancare. Limita minima e de 3 ore dar 4-5-6 e si mai bine, de a te iopri din mancat inainte de somn.
Eu practic zilnic 6-18 dar din cand in cand imping 4 cu 24 sau nemancat 24 de ore. Ca sa pacalesti foame tinete ocupata, sau bea apa minerala cu lamaie, apa cu otet de mere si cinamon(scortisioara), pune putina sare in ea.
Cand spargi postul e bine sa il spargi cu salate. Eu prefer sa incep prima masa la 12PM cu ceva nuci/seminte, frunze vezi facute la bleneder si un ou fiert. Mai cigulesc ceva si masa mare o iau la 5PM dupa care nu mai manac deloc pana a doua zi la 12PM.
Nu ciuguli NIMIC in special zahara in prioada de post de 18 ore. Poti sa bei apa minerala, apa cu lamaie.
Pot sa vorbesc zile intregi despre beneficiile postuluio intermitent. Este perfect pentru corpul uman. Asa a fost construit corpul uman, sa manacam si sa nu mancam periode lungi de timp.
Frigiderul este o inventie recenta care face bani pentru industria alimentara. Nu pierderea de greutate este cel mai mare avantaj al postului intermitent.
Faptul ca vei deveni mai sanatoasa este cel mai important.
Hormonii se vor regla si functiona mai bine. Mancatul non stop in regim de porc/vaca de ferma distruge functionarea normala a hormonilor in organims.
Organismul nu mai are timp sa se repare. De fapt cand nu mancam perioade mai lungi de 14 ore corpul intra in starea de Auto-reparare (Autofagy).
Stocul de zahar din ficat si muschi este epuizat si corpul se uita dupa ce gunoaie mai poate arde. Si dupa ce face curat (recicleza gunoiele din celule) incepe sa arada grasimea depusa ca sursa de energie de rezerva.
Un corp obisnuit la orice timp are stocat in jur de 1500 de caorii in forma de carbohidrati si 80.000 sub forma de grasime. Corpul nu se va atinge de grasime niciodata atata timp cat are carbohidrati la dispozitie.
Cand termnina carbohidratii se trimite la creier senzatia de foame. Daca se trece peste ea, corpul trebuie sa foloseasca grasimea, nu are de ales.
Persoanele care tin post intermitent se adapateaza incet la arderea de grasime. Cu cat postul este practicat mai indelungat (sapatamani, luni de zile) cu atat corpul schimba zaharul cu grasime mai usor ca sursa de energie.
Greutate va reintra in normal, hormonii se regleaza pe termen lung, o sa aveti mai multa energie, o sa dormiti mai bine, o sa puteti face mult mai muylt efort fizic, pielea va arata mai frumos, celulita dispare.
Ca sa treceti si mai usor peste periodele de nemancare trebuie incet sa mancati mancare sanatoasa cat mai multa (mancare cu nutritie in ea: oua, legume verzi, seminte, nuci, fasole, mancare reala nu procesata, fructe reale nu sucuri la doza, carne reala si nu procesata de la ferma cu tone de antibiotice).
Sa nu-ti fie frica de grasime s-o mananci. Grasimea este foarte buna de mancat daca e din surse bune: seminte, nuci, peste, oua, unt. De fapt postul intermitent se practica de obicei cu dieta Keto (ketogenica) care are in jur de 80% gasime, mai oputin de 50g de carbohidrati si putina proteina.
Nu vreu sa discut Keto diet acum ca e prea mult.

Avantajele postului intermitent:
1) rezulatate rapide de insanataosire generala (corpul ne si spune sa nu mancam cand suntem bolnavi dar cine asculta)
2) mai multa energie
3) mai putini bani aruncati pe macare de cacat (junk food)
4) reducerea vitezie de inbatranire
5) eliminare toxinelor din corp
6) reglare hormoni
7) obtinerea unei greutati normale
8) somn de calitate
9) mai putine vizite la spital si doftori (bisnitarii de sanatate)
10) minte mai clara si capacitate de concentrare mai mare
si multe altele.

Dezavantaje:
1) Trebuie sa fim disciplinati si sa depunem efort mental, dar odata trecut pragul pshihilogic, dupa ce se vad rezultatele concrete cine mai vrea sa fie bolnav.

Sananate.


PS.
Ce am scris mai sus este dovedit in istoria medicinei, in practica de zi cu zi si exista carti, studii care dovedesc afirmatiile mele.
Unul din ele recent este Premiul Nobel pentru bio-chimie din anul 2016.
0
24-05-2018, ora 20:45
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Postul intermittent este cel mai puternic instrument the contracarare a bolilor cornice (diabet, cancer, tensiune arteriala), si multe altele.
Nu este pomovat de institutiile clasice de medicina, nu se preda in scoala, nu este promovat de nimeni pentru ca nu face bani, nu e profitabil pentru afaceri.
Este foarte profitabil si de folos pentru individ dar nu pentru corporatii, TV, guvern. Daca toata lumea va trai pana la 100 de ani sanataos ce guvern vrea sa platesca pensii la asa de multa lume. Postul intermittent este cura perfecta pentru obezitate. Care doftor e prost sa promoveze asa ceva, e ca si cum ai elimina clientii. Clinetul trebuie tinut bolnav ca sa vina dupa bomboane in fiecare sapatamana.
0
27-05-2018, ora 00:05
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Nu am destule cuvinte ca sa multumesc pentru rabdarea si timpul pe care l-ati pierdut, dar va asigur ca apreciez si voi continua sa practic postul intermitent. Sunt convinsa si am sa continui pentru ca ma simt foarte bine, continui sa slabesc si cu adevarat starea generala s-a imbunatatit, somnul e mai bun si am mai multa energie. Am facut pe vremuri Atkins si mi-a prins foarte bine. Imi aduc aminte ca mi-au iesit analizele foarte bune, si asta dupa o Atkins clasic cu 0 carbohidrati, cand nu aveai voia sa rontai nici o frunza de salata. Sunt carnivora, nu pot si nu ma simt bine cu un regim de viata vegetarian desi inteleg si apreciez pe cei care il fac din motive etice. Dar pe alta parte nu ma pot lipsi de, , laptele de aur, , in care pun putina miere. Eu fara curcuma imi simt toate articulatiile dureroase, iar bautura asta mi-a schimbat viata. Acum nu stiu cum sa fac, pentru ca o beam seara iar acum, dupa ora 3 nu mai bag nimic in gura...nici vorba de ciuguleala. Imi doresc din suflet sa pot sa fac dieta keto...stiu ca mi se potriveste dar inca nu sunt pregatita sa renunt la amestecul de dimineata in care pun banana, fructe de padure sau capsuni, cacao, ghimbir, colagenul obligatoriu...si nu stiu cand sa imi beau laptele de migdale, cu curcuma ( turmeric) ulei de cocos, miere si piper negru. In rest, nu ma tenteaza absolut nimic.
0
27-05-2018, ora 03:08
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
O sugestie at fi sa inlocuiesti laptele cu kefitul (iaurt fermentat) dar fii sigura sa nu aiba mult zahar.
In loc de carne daca inlocuiesti incet cu seminte/nuci/avocado o sa vezi ca vei fi satisfacuta, eu nu simt nevoia de carne deloc.
Dar folosesc avocado ingetat de la punga, la fel afine, zmeura, capsuni, mure.
Folosesc in belnder puternic care le macina repede si bine.
Curcuma, colagenul sunt foarte bune, dar pune si "nutritional yeast" - drojdie nutritionala si o sa te simti foarte bine.
Incearca incet sa renunti la tot ce e zahar (inclusive mierea), stai pe Intermitent fasting si o sa vezi.

Daca ai pofta mare de carne rosie vezi sa nu fii anemica (sa ai nivelul de fier scazut).

Nu uita sa suplimntezi cu: Omega 3 (ulei de peste), Vitamina D3 iarna (5000-8000UI / zi), si din cand in cand magnesiu (citrate de magnesiu). Vara expunete la soare sa poduci vitamin D3 - 20 de minute la pranz e perfect pentru o saptamana (ca si cantitate de Vitamina D3).
Daca nu manaci legume, fructe multe balanta sodiu / potasiu in organism nu este optima. Avem nevoie de 10 ori mai mult potasiu decat sodiu.

Adauga in mancare zilnic si o lingura doua de varza murata (sauerkraut), atentie la sodiu cu ea.
Este probiotic si vitamin C foarte bune.

Cand o sa ai balanta asta in echilibru (Sodiu/potasiu = 1/10) multa inflamatie se reduce automat.
Orice ai face mentine postul intermitent si sai departe de mancarea procesata.

Nu elimina din mancare ouale, care sunt pline de vitaminele grase si foarte importante pentru organis. Manaca zilnic 1-2.

Sanatate e pentru cei care o cauta.
0
27-05-2018, ora 17:50
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Da...primul lucru dupa discutia noastra a fost sa renunt la miere. Punct! Mai departe, prefer laptele de migdale in locul oricarui produs lactat, mai ales ca nu are niciun adaos, nicidecum zahar. Carne rosie mancam o data pe saptamna, de fapt e vita cu carne alba ( origine Girona-Catalunia). In rest peste mult, salbatic, ca doar traim pe coasta. Oua in fiecare zi...avem ferma cu oua crescute pe camp. Sunt bune ca la soacra-mea la Arges :) Suplimentele sunt: Omega3 cu zinc 1000 mg. Ginko-biloba ca de...54 ani si ma lasa memoria. Coemzima Q10, 120 mg. 1 gr vitC, 9 pastile drojdie, pentru potasiu mancam babana dimineata, dar am sa o scot...pun doar fructe de padure, colagen si ghimbir in laptele de migdale organic. Stau chiar pe malul marii asa ca...expunerea la soare este inevitabila. avocado in fiecare zi, de fapt asa mananc ouale, prajite in ghee, pe un pat de avocado. Pe masura ce scriu imi dau seama ca am foarte putin si pot face o dieta keto aproape corecta. Trebuie sa scot doar banana de dimineata, felia de paine prajita pe gratar de duminica...si cam atat. Nu cred ca gresesc prea mult. Iar la post intermitent nu am sa mai renunt niciodata. Multumesc inca o data mult de tot.
0
27-05-2018, ora 19:27
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Avem nevoie de 7 grame de potasiu zilnic.
Ca sa ai 7 grame din banane trebuie sa mananci 13-14 banane zilnic (prea mult zahar), de asta e bine de mancat salata multa.
Vitamina C nu lua din pastille ca nu e buna (acidul ascorbic este numai o componenta din cele 4-5 ale vitaminei C naturale).
Daca poti cumpara AMLA (pudra de coacaze indiene) si pune in mancare. Este super concentrate in Vitamina C naturala sau 1-2 lamai pe zi.
Restul ce faci este foarte bine.

Cu cat o sa tii post intemitent mai mult o sa vezi ca nu mai e nevoie sa manaci mult pentru ca organismal va incepe sa recicleze tot, nu mai depune nimic.
Sananate.
0
27-05-2018, ora 20:09
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Scuze, greseala mea:
Avem in general nevoie zilnic de:
4, 7 grame Potasiu (7-8-9 ori mai mult potasiu decat sodiu) - echivalentul a 13-14 banane
1 gram Sodiu
De obicei lumea manaca pe dos, mai mult sodiu decat potasiu.
Tot ce e legume, fruct de obicei ratia e buna, la tot ce e procesat sodiul este mult prea mult.
0
30-05-2018, ora 21:12
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Am sa caut AMLA (pudra de coacaze indiene). Daca o gasiti in tara, sigur este si aici, unde oferta de produse naturale, bio, organice, este mult mai bogata. Am ajuns la 2 saptamani de post intermitent 6/18 si...5kg mai putin. Aproape ca nu-mi vine sa cred. Mai mult, am primit o veste proasta, foarte proasta...L1, o vertebra de la baza coloanei, a iesit mult din rand, de unde si durerile din aticulatii, sold si mijloc. Adica slabirea a devenit vitala, nu doar un moft...Trebuie sa cantaresc putin, sa ma misc mult si sa am grija ce mananc. Sunt fericita pentru alegerea din ultima vreme. Ma simt bine...e usor si eficient. Urmeaza acum ultima etapa, trecerea la dieta ketogenica. Incep cu 50 gr de carbo pe zi sau...de luni 20 si gata ? Oricum de luni scot banana si pun capsuni, mure, coacaze...o sa fie destul de greu cu calculul carbohidratilor. Alimente procesate nu folosesc...deloc. Multumesc frumos si inca o data scuze ca cer consiliere pe gratis si cu mult tupeu :)
0
30-05-2018, ora 22:07
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Eu nu locuiesc in Romania, de asta stiu atatea, pentru ca citesc mult in engleza informatii reale de la sursa nu filtrate sau trunchiate.
Cel mai usor sa-ti fixezi coloana in general este sa dormi pe spate fara perna singura in pat tare cu ceva support minim la nivelul gatului.
Si eu am avut dureri de spate de la ridicat, lopatat zapada. trec imediat daca se doarme in fiecare zi correct si alimentatie care pune calciul unde trebuie (in oase - vezi K2, Mg, Potasiu) nu in tzesut.
Stii sa citesti in engleza sau poti intelege engleza vorbita?
Sananate.
0
30-05-2018, ora 22:28
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Lopatat zapada? Adica Canada? Noi de acolo am fugit, in tara calda, acum multi ani:) Cu engleza nu ma descurc foarte bine, inteleg in mare masura...vorbesc franceza si spaniola. Da, stiu ca in engleza se gasesc cele mai multe si veridice informatii, de aceea intreb si profit de cei mai informati decat mine. Am sa iau suplimente cu K2, potasiu si magneziu. Aici se recomanda calciu coral, se pare ca este cel mai usor asimilat...Caut cursuri de Yoga si vineri merg la un medic specialist in astfel de leziuni pe coloana. Inca o data multumesc, numai bine...
0
30-05-2018, ora 23:12
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu lua suplimente de calciu, calciul este din belsug in aproape orice aliment.
Absortia de calciu nu este problema, problema este sa ajunga Ca in oase, sa nu ajunga (sa fie blocat) in tesut (arteroscleroza, calcifiere, bursita).
Vitamin D3 ajuta la asimilarea de calciu dar Mg si K2 pun calciu unde trebuie (in oase).
Mg este peste tot in ce este verde si neprocesat (legume crude, salata, seminte, nuci).
K2 - vezi sauerkraut, ficat de gasca, pui organic
Vitamina C naturala (din legume si fructe) este la fel de importanta.

Persoanale care iua suplimete de calciu fara Mg, K2 si C fac calcifiere in tesut si arteroscleroza inclusive osteoporoza.

De asta e bine sa mancam verdeturi tot timpul.
Girafele nu iau suplimente de calciu si au oase mari, dar ele nu mananca biscuiti, prajit, paine, zahar.
Cel mai mare inamic al articulatiilor si oaselor este zaharul rafinat.

Da ai ghicit locatia.
0
02-06-2018, ora 12:29
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Am procurat K2, Potasiu si Mg. Am comandat si astept AMLA...Se pare ca trebuie sa fiu foarte serioasa in intreprinderea mea de a slabi, de a-mi fortifica sistemul osos. Am inceput terapia cu un medic ortoped, si dupa prima sedinta ma simt deja diferit. Am sa-mi iau fructe de padure congelate si am sa inlocuiesc banana. Trebuie sa reusesc sa elimin sursele mare de carbohidrati...si banana aia, ma pacaleste in fiecare zi. De fapt prima masa, din cele doua, in cele 6 ore de hranire e cu carbohidrati...uneori mai pun si miere in cafeaua cu ulei de cocos sau ghee. Cati carbo sunt destui ca sa intri in stare de cetoza si sa o menti?
Multumesc mult si o zi buna...
0
02-06-2018, ora 15:14
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Starea de ketosis se obtine dupa ce rezerva de glycogen (din ficat si muschi) se epuizeaza si corpul nu mai are decat grasimea ca sursa de energie in mancare. Corpul este adaptata sa produca glucoza din protein dar nu din grasimi direct. Trebuie sa manaci zile in sir la rand mai putin de 50grame de carbohidrati si sa ai 80% grasimi bune (oua, nuci, seminte, peste gras, avocado, branza fara zahar, unt, coconut oil) si mai putin de 20% proteina. Procentele sunt aproximative.Cu cat tii mai mult IF cu atat o sa ajungi in timp mai usor la ketoza. Dupa o perida de timp corpul v-a arde si zahar si grasimi (starea : fat adapted - corp adaptat la grasimi).
Daca zaharul este din belsug corpul nu mai arde grasimi. Elimina mierea si cafeaua. Cafeaua spala magnesiul din organism, foarte rau - se imbatraneste mai repede cu deficineta de Mg. Mananca cat mai multa salata, incepe mesele cu sala si ulei de masline virgin. Zaharul din salata nu se numara, este redus/eliminat de fibra. Sa nu neglizezi sarea, in IF si keto ai nevoie de mai multa sare.

IF - intermittent fasting
0
04-06-2018, ora 09:51
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Multumesc mult. Simt nevoia de o schimbare majora. Incep azi, luni, cu o zi de post total. Asa vor fi toate zilele de luni de acum incolo. De maine, elimin mierea, banana si cafeaua. Iau suplimente cu magneziu pentru ca a fost un mineral pe care mereu l-am neglijat. Acum cand stiu clar ce probleme am la coloana, L5 sarit 5 mm in exterior ( lucru care putea sa se intample si de la o cazatura in fund si de la degenerarea structurii osului), soldul drept cu 2 cm mai sus decat cel stang si inca alte chestii...ma mir ca nu schiopatez, ca asa ceva nu se vede, desi eu simt la fiecare pas. Trebuie sa merg mult, problemele lombare au nevoie de mult mers pe jos. Am un samoyed care pe vremuri ma tara peste 10 km pe zi, azi are 12 ani si doar ne invartim prin cartier. Oricum, pun castile si plec pe malul marii...cat vad cu ochii. Ador sa mananc tot ceea ce contine lista ta cu grasimi bune...asa ca nu imi va fi foarte greu. Inca o data multumesc, e putin greu sa renunti la lucruri care ti-au placut mereu...ador cafeaua.
0
04-06-2018, ora 15:09
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Incearca sa inlocuiesti cafeaua cu: Raw Matcha Green Tea Powder gasesti online la --------*
Magnesiul nu are limita zilnica, este greu sa faci overdoza, pentru ca intri in diaree daca iei mai mult.
Doza zilcnica pentru in adult este in jur de 500mg.
Cel mai comun si efficient supliment este Citratul de magneziu, ia-l seara inainte de culcare cu apa.
Nu te speria daca incepi sa urinezi pietre (dureri mici la urinare), citratul de magneziu sparge pietrele daca ai.
Cea mai buna sursa de magneziu este: tot ce este verde si necopt, nefiert (Frunze de salata, avocado, nuci, seminte de bostan)
Sanatate.

(*modificat de admin)
0
04-06-2018, ora 16:56
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Un inlocuitor temporar de cafea in doze mici poate fi cicocolata neagra cu cel putin 85% cacao, chiar 90% cacao.
O patratica mica dar in timpul ferestrei de mancare, nu in perioada de post.
Ciocolata neagra are mult magneziu (bun), si antioxidanti dar este la fel ca si cafeaua un stimulant pe termen scurt.
O bucata mica ici si colo nu strica dar nu zilnic.

Daca ai potasiu si magneziu in cantitati suficiente o sa vezi ca nu o sa mai bei apa, nu-ti va fi sete mereu.
O sa poti sta nemancata ore mai multe mai usor chiar fara apa de baut.
In acaeste perioade arderile de grasime viscerala se intensifica si mai mult.

Un semn clar ca manaci bine este scaunul care trebuie sa fie regulat, cel putin odata pe zi, sa fie eliminat usor fara effort in timps scurt.
Sa fie lung, moale si de culoare maronie.

Scaunul tare, indica lipsa de magnesiu si potasiu, a fibrei in general care de fapt contine, este insotita de potasiu si magnesiu.
0
05-06-2018, ora 08:08
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Prima zi de luni a trecut...40 ore si acum prefer sa ma laud decat sa cobor la bucatarie. Ultima masa a fost duminica la ora 14, pranzul. Nu a fost rau deloc...de unde imi dau seama ca foamea e produsa in alta parte nu in stomac. De azi si pana lunea viitoare ma intorc la 6/18. Am intrebat chiropracticianul( sper ca asta e denumirea in romana) despre suplimente care ajuta in intretinerea sistemului osos in general si problemele mele in special si mi-a indicat acelasi lucru. De fapt tot regimul meu se va baza pe ou cu avocado la micul dejun si salate verzi cu grasimi bune la a doua masa. Castroane uriase de salata verde cu: carne, peste, oua si branzeturi. Ei bine, acum vine intrebarea zilei :) Ce branzeturi? Cele uscate fara zer...adica mozarella nu?Iaurturi? Si inca o intrebare...cum e cu exceptiile in dieta keto? Pana la urma sa zicem ca o sa reusesc sa intru in cetoza, sau macar sa fiu adaptata, dar daca, intr-o zi scap...scap asa, intr-o banana sa zicem, sau o cafea, sau...cel mai rau, intr-un ecler ???
0
05-06-2018, ora 16:54
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Dupa cum vezi se poate.
Cu cat sa practici mai mult cu atat o sa vezi ca te vei simti mai bine.
Daca planifici mesele dinainte nici nu mai muncesti asa mult la bucatarie.
Nu te lua dupa cantar, lasa-l in pace, o sa vezi rezultate rapide la circumferinta la burta repede.

Nu exagera cu carnea, ca sa arzi bine grasimi trebuie sa faci post intermittent si sa manaci grasimi, asa se invata corpul sa fie adaptat la grasimi.
Grasimile sa fie peste 50%-60% din mancare, protein restul si foarte putin zahar, cel mai bine deloc, numai ce este in salate si avocado.

Cele mai bune branzeturi sunt cele fara zahar in ele, fermentate sau invechite (Asiago, Brie, Blue). Aceste varitate au vitamin K2 in ele in cantitati mici dar au si Tiramina.
Mancarea invechita produce o substanta numita: Tyramine (tiramina) care da dureri de cap la anumite personae. Eu daca mananc cioclolata neagra, carne marinata, si branza invechita in aceasi zi am migrena de 24-48 de ore. Nu stiam de unde. Doftorii mi-au recomandat pastille ca ei nu stiu sa gaseasca adevarata cauza, sunt la vandut de bomboane.
Am gasit cautuand si eliminand din mancare pe rand, testand. Nu toata lumea are migrene la Tiramina, eu am. E un detaliu care merita mentionat.

O banana sau o cafea din cand in cand nu e mare lucru, problema este sa nu devii dependednta de ele si sa treci in extreme. Ecler la ocazii speciale.
Incearca sa identifici zaharul artificial adaugat care este peste tot.
Stii ce nume are in engleza zaharul: "The kiss of death" - Sarutul mortii.

Culmea care este: Cau cat o sa practici mai mult o sa vezi ca o sa simti imediat cand manaci zahar rafinat, te va obosi si scade enerigia, o sa-l vezi ca pe un inamic, o otrava artificiala si asa si este. Nu este o mancare sanatoasa. Stoarce si epuizeaza tot ce este bun in organism: vitaminele B, colagenul, densitatea osoasa, incheiturile(cartilajul) sund dizolvate de zahar, Vitamina C, potasiul, magnesiul. Exact ce carente are populatia contemporana care mananca mancarea falsa (artificiala).

Eu nu cred ca ma mai intorc la mancarea clasica(falsa) nicodata, fug de ea acum, mai ales cand vad personae obeze cu cafeau cu zahar in mana la ora de dimineata.
Sunt personae obosite care au nevoie dimineata de o injectie cu insulin, sunt persoanele care traiesc stresate de la o zi la alta.
Au venele infundate de placa / arteroscleroza, gafaie cand merg 10 metri.


Tinete de post si keto si ai sa vezi.
O sa vezi rezultate in timp de cateva luni, ce ai stricat in decenii nu se repara in cateva zile.

Eu am inceput sa dau gauri in curea, toti pantalonii sunt largi acum.
Am energie si enduranta mai multa, dorm ca un urs, am putere fizica si de concentrare.

La keto idea de baza este sa nu amesteci zaharul cu grasimea pentru ca organismal arde intai zaharul, si daca ai zahar din exces nu mai arde grasimea niciodata, zaharul in excess va fi depozitat pentru perioadele de foamete care in societatea moderna nu se intampla nciodata. De fapt logica este foarte clara.
Nici proteina multa nu e buna, ai nevoie dar nu multa. Ce ai in nuci, seminte, ou este indeajuns. Mai poti lua din peste mic si gras: anchovies, salmon, macrou, sardine.
Eu sunt momentan in perfect echilibrul cu ratia 5/19 chira 4/20 (o masa pe zi).
Tot 6/18, 5/21, 4/20 sunt perfecte si dau rezultate repede. Ai reultate sensibile si la 8/16 atata timp cat se practica si nu se face exces de zahar.

Grasimile bune, Vitaminele B, mancarea adevarata cu: Vitamina C, potasiu, magneziu, sare etc este cheia succesului.
Nu ai cum sa faci post itemitent cu zahar, este foarte greu pentru ca nivelul de zahar din sange oscileaza prea tare si da peste cap organismul si hormonii.
Postul intemitent blanseaza hormonii si pune organismal intru regim optim.

Sananate este pentru cei care o cauta si au gija de ea.
0
05-06-2018, ora 20:47
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Aveti dreptate...daca as manca cu zahar, nu as rezista 42 ore nemancata ( au fost 42 de ore in final ;). la fel in fiecare zi...eu mananc pana la ora 14, deci practic fereastra e de 5 ore. Ma simt foarte bine. Iau suplimentele de Mg, P si K2 si se simte. De fapt lista e lunga. Pe langa cele de mai sus iau 1 gr Omega3, drojdie de bere, coenzima Q10, ginko biloba, colagen...Si da, de azi am renuntat la bautura de dimineata, cea cu banana si am mancat oua prajite in ghee cu un avocado si 50 gr somon afumat. Apoi un iaurt cu o lingura de seminte de in, nuci si cateva coacaze...ca nu mai aveam in ce sa pun colagenul. Iar ultima masa, a fost o supa fara legume, doar carne de pasare si o lingurita de allioli. La un calcul sumar nu am depasit 1200 calorii si nici 50 carbo. Ma simt vinovata pentru iaurt...numai ala are 10gr de carbo. Nu stiu...vinovatia dupa masa e un obicei prost pe care numai cand sunt in diete severe o pot controla...de fapt scap de ea. Multumesc. Cred ca am tot ce-mi trebuie ca sa fac chestia asta ca lumea. Va multumesc mult.
0
05-06-2018, ora 21:51
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Atentie la 2 lucruri. Satana este in detalii dupa cum spun englezii.

1) Grasimile sunt bune cat sunt proaspete, nu rancide sau oxidate. Se pare ca atunci cand mancam grasimi oxidate (in special cholesterol oxidat) promovam puternic arteroscleroza. Colesterolul oxidat este NESANATOS. De asta uleiul este tinut in sticle opace si la intuneric. Lumina, caldura in excess oxideaza colesterlul. Peste este cel mai usor de oxidat. De asta se prefer poroaspat. De fapt asa este si ordinea la grasimi: cele mai bune sunt din: Peste, Pui, Porc, Vita. Dar in aceasi ordine se oxideaza cel mai repede. Tocitura de porc este mai rezilineta la oxidare decat uleiul de peste. De asta grasimile se manca cu salate si verdeturi (ceapa, salate, hrean) ca sa prevenim oxidarea. Nucile sunt bune cat nu sunt rancede.
Uleiul de in care se vinde in sticle se oxideaza fantastic de repede. Mai bine manaci semintele macinate.

Ghee este o grasime tratata la temperature inalte si are mult cholesterol oxidat, cel putin asa se pare de ce indineii sunt vegetarieni dar au un nivel ridicat de arteroslceroza.
Temperaturile de peste 150 Celsius oxideaza cel mai repede colesterorul, la fel pregatitul in aburi periade lungi de timp. Dar cel mai puternic oxidator pentru grasimi este: cuptorul cu microunde. Aunca-l daca ai unul. Deci grasimi dar neoxidate, proaspete sau intregi in nuci si seminte asa vin impreuna cu antioxidanti si nu apuca sa se strice
Atunci cand fierbi un ou, aud apa la temperature de fierbere si inchide focul si lasa-l asa sa se fiarba, dcat sa-l fiebi putin dar la temperature mari.
Cele mai reziliente uleiuri la oxidare sunt: coconut oil, avocado oil. Nu e recomndat sa prajesti in ulei de masline, dar definitive e mai bun decat cel de flaorea soarelui.
Untul este o alternative buna de prajit dar nu la temperature mari. Daca o sa vezi cu gatesc marii bucatari ai lumii o sa vezi ca ei niciodata nu coc/prajesc tare mancarea.


2) Salmonul este foarte bun atata timp cat este WILD (SALBATIC) si proaspat, cel din ferma este un dezastru. Este cea mai toxica carne care poti s-o mananci, mai rau decat cartea de porc sau vita de ferma. Tot ce este peste de ferma stai departe de el. Hranesc pestii cu grasimi toxice.
Daca ai vazut vreodata mancare de pesti de ferma sunt niste granule mici de grasime, pene de pui, resturi de abator macinate marunt, deshidratate si amestecate cu un pesticid care le opreste din a devein rancede. Norvegia este cel mai mare producator de salmon de ferma. Sunt interese mari acolo, este o important parte din GDP pentru Norvegia. Peste de acolo si din toate fermele este foarte prost. Mai bine cumpara ulei de cod, sau capsule decat sa manaci peste de ferma. Eu prefer sa-l prind eu insumi. Sunt un pescar inrait.
0
05-06-2018, ora 23:36
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Da, confirm, in IF cu Keto nu ai nevoie de 2000 de calorii.
Numarul de 2000 este ca sa vanda marfa multa si proasta comerciantii.
Cand practici IF foarte multe parti biologice din cellule, gunoaie, virusi se recicleaza si nu mai este nevoie sa mancam la fel de mult ca in modul classic non-IF.
De fapt stomacul se va micsora putin, intreg corpul devine mai efficient din punct de vedere metabolic.
0
06-06-2018, ora 11:47
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Offf...alte mituri desfiintate. Dar va cred pe cuvant, mai ales daca sunteti pescar, pentru ca si noi suntem. Somon nu, dar la stiuca recordul meu este de 6, 100...Aici merge bine pe malul marii tonul, hurelul, taiamul, dorada si lubina. Da...din punctul meu de vedere pescuitul e una din bilele albe pe care le ofer Canadei, unde am fost de doua ori, o luna in august si una in decembrie...asta ca sa vedem ce am pierdut, pentru ca am renuntat la rezidenta cu greu obtinuta, doar pentru ca am descoperit in ultima clipa Costa Maresme. Da, ulei de cocos folosesc la prajit, si de masline. Acum am descoperit untul clarifiat si am zis ca am dat lovitura. Somonul il luam din pescarii, sigur este de ferma...am sa renunt. Mai bine macrou, ala nu se creste industrial. Cuptor cu microunde nu folosesc...Oricum, azi am rezistat pana la 10 si voi manca pranzul la ora 14...adica 4/20...Imi place si nu ma chinuiesc de loc de foame. Da, grasimile trebuie sa fie de buna calitate. Am retinut asta si voi fi mai atenta.
Cum imi mai umplu timpul in ultima vreme, in afara de mersul pe jos...ma distrez, dar spun si ce am aflat in ultima vreme, pe o pagina de facebook, unde lumea manaca de 5 ori pe zi, la ore fixe, si unde incerc sa lamuresc pe cine ma asculta, de ce nu e bine sa mananci varza calita cu mamaliga si carne de porc afumata...
0
15-06-2018, ora 16:01
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Si a mai trecut ceva timp si postul intermitent functioneaza de maravilla...am slabit fara mare efort, pana la o greutate pe care nu o mai visam. Sunt inca departe de un regim keto, dar controlez destul de bine carbohidratii, in sensul ca ii iau doar din ceea ce e permis. Suplimentele ma ajuta, ma simt bine, mi se pare ca arat mai bine...cred ca sunt pe drumul bun. Fiica-mea a preluat si ea 6/18 si e incantata. Multumesc mult de tot pentru indrumari, au fost clare si au avut efect. Si intr-adevar, 1200 calorii sunt destule. Controlez cu usurinta foamea...chiar nu credeam ca am sa reusesc vreodata.
0
15-06-2018, ora 17:13
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Ma bucur pentru rezultatul obtinut intr-o asa perioada scurta. Bravo.
Nu te lasa prostita de markenitg, doctori (doftori, felceri) de duzina care vand chimicalele din farmacii.
Foloseste tot timpul common-sense. Manaca mancare reala, stai cat mai departe de mancarea falsa/artificiala.
Daca combini IF (postul intermitent) cu mancare sanataoasa ai grija sa ai bani la bataranete ca o sa ai viata lunga fara boli cornice.
Daca lasi corpul sa se repare prin IF (daca iti respecti corpul) si e el te va respecta cu viata lunga, plina de energie.

Nu te speria daca dupa luni de practica o sa cresti putin in greutate.
O parte din grasime va fi inlocuita de muschi care sunt mai grei.

Sa ai tot timpul in mancare macronutrienti principali (Magnesiu, Potasiu, D3, C, K2 = legume, avocado) si aminoaciizii fundamentali (manaca oua, peste).
Completeaza cu activitate sociala, meditatie, plimbari in aer liber.
Nu e nevoie de exercitiu fizic dur (sala de gimnastica, cardio) in excess, din contra, mersul pe jos este cel mai bun exerciu fizic.

Sananatea este pentru cei care o cauta si nu se lasa prostiti de system.
0
15-06-2018, ora 22:00
Lilicat
Nu este medic/terapeut
Lilicat
Asta voi face...caut de o viata o formula care sa, ma ajute sa-mi combat tendinta bulimica si iata ca am gasit-o. In plus sunt fericita ca quiro-practica da roade si nu mai am aproape deloc dureri de spate. Nu reusesc in fiecare zi sa raman sub 50 gr carbohidrati, dar nu urc niciodata peste 1200 calorii si nu mananc nimic procesat, rafinat. Mii de multumiri. A...voiam de mult sa intreb ceva. Eu fac fereastra alimentara de la 9 la 13, sau de la 8 la 14. Iau suplimente alimentare care se imarta in doze dimineata si seara. Ex: omega3, gingo boloba, Mg si P...pe pot lua in afara ferestei de alimentare sau stric fasting-ul?
0
15-06-2018, ora 23:26
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
Daca sunt suplimente simple: minerale, Vitamine, electroliti nu e mare caz dar Omega 3 este o grasime care trebuie digerata (prelucrata) si v-a angaja/chema insulin => intrerupere de post.

1) ideal este sa nu bei decat apa mineral cu lamiae, sare, otet in perioada de nemamcare. In perioadata de nemancare corpul nu trebuie stresat cu digestia (process catabaolic).
Corpul nu poate digera (cataboliza) si repara (anaboliza) in acelasi timp. De asat periodele astea sunt separate clar. Cele mai bune rezultate pentru topirea grasimii se obtin cand nu se manaca si nu se bea apa deloc. Dar asta se atinge la corpuri sanatoase care sutn incarcate de minerale, vitamin, enzyme, aminoacizi.
Cu cat ill tii mai correct cu atat ai rezultate mai bune.

2) Citeam recent ca lactatele in special ce e facut din lapte de vaca nu este indicat deloc sa se amestece cu suplimentele sau chiar fructele cum sunt afinele. Toti oxidantii din affine sunt blocati de laptele de vaca. Mancarurile astea trebuies separate, dar si mai bine renuntat la lapte. laptele de vaca in special nu mai este ce a fost in trecut. Proteina numita casein se pare ca produce inflamatie cronica si este un promottor de cancer. Putina branza fermentata, iaurt kefir fermentat fara zahar ici si colo.
Tot ce e lactate are mut calciu dar putin potasiu si magnesiu, ceea ce creaza imbalanta daca este consumat indelungat (Depunere de calciu in testut - arteroscelroza, bursita, cataracta, etc). Calciul trebuie insotit de potasiu magnesiu, D3 si K2 altfel creaza multe probleme.

3) Ia Omega 3 la sfarsitul zile dupa ce ai mancat bine pentru ca atunci corpul nu are nevoie de Omega 3 ca si sursa de energie si il redistribuie prin systemul limfaticin organism unde trebuie. Cica Omega 3 circula 3 zile dupa ce este mancat si redistribuit unde este inflamatie in corp. Este redistribute prin systemul linfatic care daca nu ne miscam nu misca/circula limfa.
Este redistribuit la locatiile unde este inflamatie (reparare de cellule/membrane).
Adaugă un comentariu / răspuns
38 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: