Se poate ca un episod psihotic cu tratament adecvat sa se agraveze(insomnie)asa din senin?

09-01-2018
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Buna tuturor,

Am avut episod psihotic si l-am tinut sub control cu tratament adecvat (Abilify de 5 mg si Rispolept 1.5 ml) timp de aproape 4 ani pana acum. Acum insa de vreo 2-3 saptamani am inceput sa am mici tulburari de somn/insomnie pt o ora doua noaptea.
Aseara a fost mai nasol ca mi-a sarit somnul asa pur si simplu de la 4 dimineata. Ce e drept sutn putin mai stresata la servici.. Nu stiu daca asta sa fie motivul.

Intrebarea mea este: se poate agrava episodul psihotic acut daca esti sub tratament adecvat, dar putin stresat?

Multumesc.
8 comentarii
0
09-01-2018, ora 17:35
MamaM
Nu este medic/terapeut
MamaM
Lena nu am un răspuns la întrebarea ta ci vreau sa te întreb cum faci cu abilyfi de 5, găsești sa cumperi așa sau rupi pastila de 10 in doua?multă sănătate îți doresc și putere să lupți cu boala, am și eu un băiat cu probleme și știu câte ceva despre bolile astea
1
09-01-2018, ora 18:21
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Incercati sa gestionati "stresul" de la servici echilibrand balanta cu activitati de relaxare si odihna. De multe ori insomnia este o precursoare a episodului psihotic, un semnal care anunta ca ceva nu merge cum trebuie. Daca situatia continua incercati sa vorbiti cu medicul dumneavoastra.
0
09-01-2018, ora 23:21
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@MamaM, iau o pastila de 10 si o fac in jumatate.
@dl Psiholo Pescaru Valentin.. nu e "stres" cu ghilimele. E chiar stres cum poate avea oricine care lucreaza.. ce e drept in cazul meu poate putin mai accentuat. Si da asta e temerea mea ca sa nu se agraveze insomnia sau sa apara si alte manifestari. Nu prea gasesc informatii daca in cazul altor persoane au facut episod daca se aflau sub tratament suficient.
1
10-01-2018, ora 00:20
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
In conditiile unui stres accentuat si indelungat poate exista un episod psihotic, chiar sub tratament. Din pacate asta imi arata ca nu ati inteles ce provoaca aceste episoade si va bazați doar pe tratament.
Este important sa lucrati la cauze, cum scriam mai sus, sa gasiti solutii de a gestiona stresul, in forme mai sanatoase decat (doar) tratamentul.
0
10-01-2018, ora 09:34
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Nimeni nu stie ce provoaca aceste episoade, nici macar medicii, ca daca ar sti ar rezolva aceste boli. Dar deocamdata doar le tin sub control cu niste medicamente.
4
10-01-2018, ora 10:35
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Stiu ca medicii inca folosesc aceeasi placa: "este un dezechilibru chimic in creier", este insa mult mai mult decat atat, altfel tratamentul chimic si refacerea "dezechilibrului" ar trebui sa rezolve situatia, lucru care nu se intampla.
Pregatesc un articol pe tema "episodului psihotic" ce va apare in curand si va fi publicat aici, pe Romedic. La momentul respectiv va voi anunta, ca sa aflati si alte perspective.
0
10-01-2018, ora 11:00
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Astept cu nerabdare, desi sunt sceptica. Eu stiu ca am avut un mic derapaj, pt ca scazusem doza de medicamente, de la 1.5 ml la 1.2 si in momentul incare am crescut la loc tot a reintrat pe fagasul normal. Deci cu siguranta medicamentele ajuta. La stres nu prea am ce face ca e mult de lucru si eu reusesc sa muncesc undeva la limita - cat sa nu fiu criticata prea tare.
0
09-02-2018, ora 18:05
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Am lamurit-o si pe asta. De fapt am schimbat dieta si am mancat paine din faina Paleo ce continea tarate de psyllium, care se pare ca formeaza un fel de mucus pe intestine, astfel incat medicamentele nu se mai absorbeau. Si stiu sigur pt ca desi in mod normal prolactina e crescuta de la antipsihotice, si aproape imi prelungea ciclul menstrual de data asta a venit menstruatia mai repede cu 10 zile - semn ca n us-au absorbit medicamentele cel putin 10 zile..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Episoadele psihotice ar puta fi anticipate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată
  • Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
  •