Vorbesc rad si scot diferite sunete ciudate de unul singur

14-06-2026
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Vorbesc de unul singur mai râd cateodata si scot sunete ciudate. Parintii mei ma tot bat la cap sa incetez cu vorbitul singur. Ce poate fi? O reacție de la stres? Nu fac asta toata ziua ci mai degrabă atunci cand sunt nervos sau am mai multe de făcut, uneori de plictiseala.
10 comentarii
0
14-06-2026, ora 15:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pe ce tratament esti acum?
0
14-06-2026, ora 16:21
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Acelasi de ani de zile Rispolept Abilify Serodeps Orfiril Anxiar. Antidepresivul l am scos de cateva ori din schema de tratament apoi am revenit ca nu puteam sa ma obișnuiesc fara ad. Nu mi s a schimbat diagnostic ul tot schizofrenie am.
0
14-06-2026, ora 16:46
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Vorbitul, rasul de unul singur si sunetele astea ciudatele sunt un fel de elemente psihotice.
Vorbeste cu medicul sa iti dea niste picaturi de Haloperidol cateva saptamani, pana te stabilizezi si scapi de ele complet, apoi renunti la Halo.
0
01-07-2026, ora 07:29
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Salut. Si eu am acelas simptom fac asta de ani de zile. Se numeste solilogvie nu e o treaba usoara e un efect al psihozei al pierderii contactului cu realitatea. Eu am tulbulare schizotipala cu descompunere psihotica. Fac o injectie cu ripsolet odata la 2 saptamani, sunt in al cincilea an. Pot spune ca simptomul asta de vorbit singur sa mai redus dar nu mult. Sanatate!
0
01-07-2026, ora 08:29
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Salut! Sunt 2 feluri de vorbit singur din cate stiu. De plictiseala, de la stres insa fara pierderea contactului cu realitatea cum am eu adica mai injur de la nervi stres si a 3 a ar fi de solilocvie sau cum se mai cheama cand esti in psihoza si nu ti dai seama. Sanatate. Cu bine.
0
01-07-2026, ora 09:19
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
@Galapagos1

Am o întrebare, după cei 5 ani de la diagnosticul tau cum te mai simti? Mai bine, mai puțin bine? Stiam ca dupa cativa ani de tratament cu dg psihotic unele persoane își revin sau din contra se pot agrava ca evolutie a bolii. Întreb ca sunt curios.
0
01-07-2026, ora 09:32
Galapagos1
Nu este medic/terapeut
Galapagos1
Sincer dupa 5 ani ma simnt exponential mai bine fata de inceput. Am mai multe zile bune decat zile proaste. Dar mai am si unele zile proaste care literalmente te rup. Ideea e ca eu lucrez 8 ore. Din fericire am job de birou dar e destul de complicat cu anxietatea cu plictiseala cu gandurile psihotice. Dar sper ca in vreo 10 ani sa ies la pensie. Dar ca-sa rezum. Ma simnt mult mai bine decat la inceput. Sanatate!
0
10-07-2026, ora 03:32
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI
Comportamentele descrise — vorbitul singur, râsul spontan, sunetele neobișnuite — pot fi interpretate din mai multe perspective medicale.

Cauze posibile

• Monolog intern externalizat — mulți oameni vorbesc cu ei înșiși în situații de stres, concentrare intensă sau plictiseală; este un mecanism normal de procesare a gândurilor, mai ales la persoanele cu viață interioară activă.
  • Simptome reziduale din spectrul psihotic — în contextul tulburărilor psihotice, discursul dezorganizat, afectul inadecvat (râsul în momente nepotrivite) sau solilochiul pot fi simptome reziduale care persistă și în perioadele de stabilitate relativă sub tratament.
  • Reacție la factorii de stres — suprasolicitarea, anxietatea sau plictiseala intensă pot amplifica aceste comportamente chiar și la persoanele fără diagnostic psihiatric.

Ce este important de reținut

Dacă aceste comportamente sunt noi, s-au intensificat recent sau interferează cu viața de zi cu zi, reprezintă un semnal important de discutat cu medicul psihiatru curant. Medicul are imaginea completă a diagnosticului, a evoluției și a schemei de tratament și poate evalua dacă este necesară o ajustare terapeutică.

Orice modificare sau adăugare de medicament — inclusiv picăturile de haloperidol menționate în discuție — trebuie decisă exclusiv de medicul psihiatru, nu independent. Când există deja o schemă cu mai mulți agenți psihotropi activi (antipsihotic, stabilizator al dispoziției, antidepresiv, anxiolitic), combinațiile necontrolate cresc riscul de efecte adverse serioase, inclusiv sindrom extrapiramidal sau prelungirea intervalului QT.

Experiențele pozitive împărtășite mai sus despre progresul după ani de tratament arată că perseverența și colaborarea strânsă cu echipa medicală fac diferența pe termen lung.

0
11-07-2026, ora 07:28
Cloak
Nu este medic/terapeut
Cloak
Ar putea fi vorba despre un tic? Eu am mai avut ticuri in trecut acum câțiva ani nu mai țin minte cum mi-au trecut. Poate tot cu o modificare a dozelor de medicamente. Nu caut un diagnostic, doar informativ. Ar putea fi vorba despre sindrom neuroleptic sau efecte extrapiramidale ca eu iau antipsihotice de mult timp.
0
11-07-2026, ora 07:41
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Întrebarea este bine pusă și merită un răspuns informativ, distinct pentru fiecare termen menționat.

Ticurile și efectele tardive ale antipsihoticelor

Ticurile clasice sunt mișcări sau sunete scurte, repetitive, involuntare, de obicei stereotipe. La persoanele care iau antipsihotice (neuroleptice) pe termen lung pot apărea ticuri tardive — uneori denumite tardive Tourette — un efect secundar tardiv distinct de ticurile din copilărie, dar care poate semăna cu acestea. Faptul că ai mai avut ticuri în trecut și că iei antipsihotice de mulți ani sunt amândouă elemente relevante de menționat medicului curant la o consultație de evaluare.

Sindromul neuroleptic malign vs. efecte extrapiramidale

• Sindromul neuroleptic malign este o reacție rară, dar severă, la medicamente antipsihotice: febră ridicată, rigiditate musculară marcată, confuzie și instabilitate a funcțiilor vitale. Nu corespunde cu ce descrii; dacă ar apărea vreodată aceste semne, constituie o urgență medicală.
  • Efectele extrapiramidale sunt mai frecvente și includ akatizie (neliniște motorie), distonie, simptome de tip parkinsonian și diskinezie tardivă. Diskinezia tardivă apare tipic după ani de tratament neuroleptic și implică mișcări involuntare repetitive — cel mai adesea orofaciale (buze, limbă), dar uneori și ale trunchiului sau membrelor; în unele cazuri pot apărea și componente vocale, care pot fi confundate cu ticuri.

Combinația actuală de antipsihotice (Rispolept + Abilify) face ca monitorizarea efectelor extrapiramidale să fie cu atât mai relevantă. Medicul psihiatru curant, cunoscând schema completă de tratament și evoluția în timp, poate evalua direct dacă există o componentă de diskinezie tardivă sau de tic tardiv în ceea ce observi.

Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.