Fototerapia, o opțiune de tratament în cazul oboselii pacienților cu scleroză multiplă

©

Autor:

Fototerapia, o opțiune de tratament în cazul oboselii pacienților cu scleroză multiplă
Un studiu publicat recent în Multiple Sclerosis Journal, descrie fototerapia ca opțiune de tratament pentru oboseala asociată sclerozei multiple.
Cercetătorii de la AKH Viena au observat o îmbunătățire semnificativă la 14 zile de la efectuarea tratamentului, cu ameliorarea semnificativă a oboselii. Pentru realizarea studiilor, au fost utilizate sondaje, dar și măsurători obiective, pentru 26 de pacienți cu scleroză multiplă. Aceștia nu sufereau de sindromul de apnee în somn sau mișcări neobișnuite ale picioarelor în timpul somnului, corelate cu un grad de oboseală la alte persoane.

Persoanele testate din cadrul Departamentului de Neurologie, au fost echipate cu surse de lumină, în vederea testării la domiciliu: 50% dintre participanți au primit o lampă cu luminozitate de 10.000 lux, iar cealaltă jumătate a primit o lampă identică, dar cu o intensitate <300 lux datorită unui filtru, fiind cu lumină roșie.

Nu a fost observat niciun efect la grupul ce a utilizat lampa cu luminozitate scăzută. Pentru cei care au folosit lampa de 10.000 lux mai mult de o jumătate de oră pe zi, a fost înregistrat un grad mai scăzut de somnolență în timpul zilei sau oboseală asociată sclerozei multiple.

Oboseala din scleroza multiplă este severă și apare la 75 până la 99% dintre persoanele care descriu boala. Una dintre cauze sunt leziunile nervoase declanșate de contextul autoimun. Pacienților le este recomandată odihna, precum și tratament medicamentos, cu riscul efectelor secundare. Din acest punct de vedere, fototerapia devine o abordare terapeutică promițătoare, cu riscuri minime și ușor de administrat.

sursa: News Medical
foto: MedUni Vienna News

Data actualizare: 14-12-2022 | creare: 14-12-2022 | Vizite: 284
Bibliografie
Light therapy could be a promising non-drug treatment option for multiple sclerosis-related fatigue, link: https://www.news-medical.net/news/20221212/Light-therapy-could-be-a-promising-non-drug-treatment-option-for-multiple-sclerosis-related-fatigue.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea nervoasă ar putea fi eficientă împotriva oboselii din scleroza multiplă
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum