Franţa: Episoadele meditaraneene, fenomene violente şi greu de prevăzut

Data publicării: 16-10-2018

Furtuni punctuale, localizate şi foarte violente, însoţite de "episoade mediteraneene", asemeni celui care a lovit sudul Franţei, sunt foarte greu de prognozat, relatează luni AFP.

Aceste fenomene, care se produc de trei sau şase ori în medie pe an, se caracterizează prin ploi intense care "provoacă inundaţii adesea rapide (intemperii fulger), potrivit institutului Météo-France. "Furtunile se produc de obicei toamna, când atmosfera începe să se răcească iar marea este în continuare caldă", notează institutul.

"Peste 100 de mm de ploaie pot cădea local într-o oră sau două", potrivit datelor Ministerului Mediului. "În mediul rural sau în zonele de periferie ale oraşului, cursurile de apă se pot transforma în torente, iar în zonele urbane, apa se poate acumula în subsoluri".

Din 2010, Météo-France studiază aceste fenomene prin programul de cercetare internaţională Hymex, însă ele rămân greu de prevăzut, frecvenţa lor fiind aleatorie, notează institutul naţional de meteorologie.

Din perioada cuprinsă între 1958 şi 2014, "anul 2014 deţine recordul maxim al numărului de zile de ploaie abundentă după 1976, în timp ce 2012 face parte din anii cei mai puţin afectaţi", notează Météo-France pe site-ul său.

Una dintre dificultăţi este că majoritatea modelelor climatice simulează evoluţia climatică bazându-se pe zone relativ ample. "Dar la această scară, specificul climatului nu poate fi reprezentat în mod corect", notează institutul.

În plus, "tot ceea ce ţine de ciclul hidrologic rămâne destul de incert în simulările schimbărilor climatice în primele decenii ale secolului XXI", insistă Météo-France.

Prin urmare, unele tendinţe se prevăd în bazinul mediteranean ca urmare a schimbărilor climatice: "o scădere a precipitaţiilor vizibilă la mijlocul secolului XXI şi episoade mediteraneene mai frecvente şi potenţial mai intense la sfârşitul secolului XXI".

În 2017, guvernul francez a lansat campanii anuale de sensibilizare a populaţiei pentru a face faţă precipitaţiilor abundente: evitarea cursurilor de apă, evitarea subsolurilor sau parcărilor subterane, evitarea circulaţiei cu maşina...

"Este necesară deprinderea culturii riscului", explica în 2017 Marc Mortureux, fost responsabil în Ministerul Mediului. Pentru mai multe informaţii, publicul trebuie să acceseze site-ul www.vigicrues.gouv.fr, notează AFP.
Sursa: Agerpres, 16-10-2018, Vizualizari 160
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.