Fumatul după o anumită vârstă, asociat cu izolarea socială și singurătatea

©

Autor:

Fumatul după o anumită vârstă, asociat cu izolarea socială și singurătatea
Persoanele fumătoare cu vârsta de peste 50 de ani prezintă riscuri semnificativ mai mari de izolare socială și singurătate, comparativ cu persoanele nefumătoare, arată un studiu recent publicat în revista The Lancet. Studiul sugerează că fumatul poate avea efecte dăunătoare asupra mai multor aspecte diferite ale sănătății psihosociale la persoanele vârstnice.
Fumatul este adesea considerat benefic pentru relațiile sociale, datorită potențialului său de a oferi un sentiment de apartenență socială și prin facilitarea interacțiunilor sociale între sexe, dar și prin identificarea cu semenii fumători. Cu toate acestea, în timp ce efectele negative ale fumatului de tutun asupra sănătății fizice sunt bine-cunoscute, efectele sale asupra factorilor psihosociali (cum ar fi izolarea socială și singurătatea) nu sunt pe deplin înțelese.

Cercetările anterioare s-au concentrat în mod predominant pe ideea că izolarea socială are ca rezultat mai mult fumatul din diferite motive, inclusiv expunerea redusă la presiunile sociale și contextele sociale în care fumatul este descurajat. Cu toate acestea, astfel de relații ar putea fi bidirecționale, ceea ce înseamnă că fumatul poate duce, de asemenea, la creșterea izolării sociale și a singurătății.

Un grup de cercetători britanici a emis ipoteza că fumatul ar duce de fapt la creșterea izolării sociale și a singurătății. Pentru a investiga asocierea, cercetătorii au utilizat un eșantion reprezentativ la nivel național de adulți care locuiesc în comunitate, în vârstă de minimum 50 de ani, precum și partenerii lor, din studiul longitudinal englez al îmbătrânirii (conceput inițial pentru a evalua o serie de factori relevanţi pentru procesul de îmbătrânire).

Asocierile statutului de fumat auto-raportat la momentul inițial au fost evaluate în relație cu izolarea socială și singurătatea, la intervale de 4, 8 și 12 ani. La momentul începerii studiului, persoanele care s-au declarat fumătoare erau mai susceptibile de a fi singure și izolate social, în comparație cu nefumătorii. Mai precis, au avut mai multe șanse de a trăi singuri, au avut interacțiuni sociale mai puțin frecvente cu prietenii și familia în afara gospodăriei și au avut un angajament mai scăzut cu comunitatea.

În plus, fumatul la momentul inițial a fost legat de reduceri mult mai semnificative ale contactului social, precum și creșteri substanțiale ale singurătății la 4 ani de urmărire de-a lungul timpului. Cercetătorii menționează că nu au existat dovezi care să susțină ideea că fumatul ar putea fi benefic din punct de vedere social.

sursa: News Medical
foto: NeydtStock / Shutterstock

Data actualizare: 19-01-2022 | creare: 19-01-2022 | Vizite: 333
Bibliografie
Smoking can lead to social isolation and loneliness, link: https://www.news-medical.net/news/20220117/Smoking-can-lead-to-social-isolation-and-loneliness.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  •