Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat

©

Autor:

Fumatul unui număr mic de țigări, aproape la fel de dăunător ca fumatul exagerat
Persoanele care fumează mai puțin de cinci țigări pe zi au riscuri aproape la fel de mari ca cei care fumează două pachete pe zi să dezvolte afecțiuni pulmonare. De asemenea, fumatul pe termen lung al unui număr mic de țigări provoacă daune iremediabile asupra plămânilor, funcția pulmonară fiind diminuată treptat.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Centrul Medical Irving, în urma unei analize complexe ce s-a bazat pe datele obținute de la peste 25.000 de persoane. Efectele fumatului asupra funcției pulmonare explică susceptibilitatea crescută pe care o au fumătorii să dezvolte o boală pulmonară obstructivă cronică, ce este diagnosticată atunci când funcția pulmonară scade sub un anumit prag. În mod normal, funcția pulmonară scade odată cu înaintarea în vârstă, primele modificări fiind înregistrate încă de la vârsta de 20 de ani. Deși este considerat un fenomen normal, declinul funcției pulmonare poate fi accelerat de fumat, situație în care procesul nu mai poate fi considerat natural.

Comparativ cu studiile precedente, ce s-au concentrat pe asocierea dintre boala pulmonară obstructivă cronică și fumat și în cadrul cărora au fost analizați doar fumătorii cu obiceiuri grele, actualul studiu include și fumătorii ușori, care fumează zilnic maximum cinci țigări. Cercetătorii de la Columbia University Irving Medical Center au analizat funcția pulmonară (cantitatea de aer inspirată și expirată de către participanți) la persoane fumătoare, nefumătoare, cât și la persoane care au fumat și între timp au renunțat la viciu. Conform rezultatelor finale, au fost observate diferențe aproape similare în funcția pulmonară a fumătorilor ușori (sub 5 țigarete pe zi) și a fumătorii grei (peste 30 de țigarete pe zi), pe care alte studii nu au reușit să le detecteze. Analiza a constatat o rată de declin a funcției pulmonare a fumătorilor ușori aproape la fel de mare ca cea a fumătorilor grei.

Cercetătorii au testat, de asemenea, dacă este posibilă normalizarea capacității pulmonare după o anumită perioadă de la renunțarea la fumat. În contradicție cu unele studii precedente, noul studiu arată că rata nu se normalizează timp de cel puțin 30 de ani, chiar dacă capacitatea pulmonară scade cu o rată mai mică la foștii fumători, comparativ cu actualii fumători. Cu toate acestea, renunțarea la fumat, chiar și de către fumătorii ușori, ar putea contribui la menținerea pe termen mai lung a funcției pulmonare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-10-2019 | creare: 17-10-2019 | Vizite: 754
Bibliografie
Ex-smokers, light smokers not exempt from lung damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191009225615.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificală, utilizată pentru a ghici vârsta biologică a fumătorilor
  • Consumatorii de tutun „fără fum” prezintă riscuri mai mici de boli cardiovasculare decât fumătorii de țigări
  • Riscul de tulburări cognitive este crescut inclusiv la fumătorii fără probleme de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum