ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Genetică medicală Genetică medicală Bucuresti

Un serviciu exclusiv Genetic Center România: singurul navigator de bolnavi oncologici din țară, acreditat în SUA, ne va îndruma pacienții

Începând cu luna noiembrie 2017, Genetic Center România, rețeaua națională de laboratoare și cabinete de analize genetice, va avea un nou colaborator care aduce un serviciu în premieră pe piața medicală din țara noastră.

Doamna Victoria Asanache - singurul navigator de pacienți oncologici din țară, cu acreditare obținută în SUA – va acorda consultații (îndrumare și suport) bolnavilor de cancer care vor apela la serviciile Genetic Center.

Ce este și ce face mai exact un navigator medical? "Oferă ghidare personalizată pentru pacienți pe măsură ce aceștia circulă prin sistemul medical. Navigatorii medicali pot avea experiență medicală, legală, financiară sau administrativă.Unii dintre ei au înfruntat personal provocări legate de sănătate și doresc acum să ajute la rândul lor", conform American Medical Association. Iar potrivit unui studiu publicat de Journal of Clinical Oncology, pacienții nou diagnosticați cu cancer care primesc asistența unui navigator medical raportează mai puține probleme și sunt mai multumiți de calitatea serviciilor medicale primite decât cei fără.

Așadar, un navigator medical cunoaște etapele pe care un pacient trebuie să le parcurgă și știe bine legislația, pentru a putea să sprijine bolnavii. După cum îi spune și numele, el este la “cârma” dosarului medical și consiliază pacientul în privința următorilor pași.

Navigatorul de pacienți este o ocupație prezentă în țările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfață extrem de necesară în relația dintre pacient și medic. În cazul bolilor grave, care pun în pericol viața pacientului, intervenția navigatorului este esențială, el facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia părere medicală, la studii și cercetări de ultim moment. Navigatorul preia și manageriază impactul psihologic pe care un diagnostic grav îl are asupra bolnavului, echilibrul emoțional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament și medicație.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională, a aprobat includerea ocupației de navigator de pacienți în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România). Ocupația de navigator de pacienți a fost introdusă în cadrul Grupei de bază: specialiști în domeniul sănătății. Proiectul a fost inițiat de Victoria Asanache, Președintele Asociației "AMAZONIA pentru prevenția și lupta împotriva cancerului", care a pornit acest demers cu aproape un an în urmă.

În cadrul Asociației  Amazonia activează singurul navigator practicant din România, Victoria Asanache, specialist care își desfășoară de paisprezece ani activitatea în cadrul Institutul Oncologic Prof. dr. "AlexandruTrestioreanu" din București. Victoria Asanache este absolventă a "Harold P. Freeman Patient Navigation Institute USA", promoția 2008, și a îndrumat până acum peste 3000 de pacienți.

Asociația Amazonia a împlinit, în 2016, un deceniu de existență, iar activitatea organizației s-a bazat în special pe îndrumarea și susținerea pacienților diagnosticați cu neoplasm, aflați în "Programul Navigator", singurul program de acest tip din România.

Ne bucură alăturarea doamnei Asanache cu echipa Genetic Center și sperăm ca impreună să ajutăm cât mai mulți pacienți oncologici din țara noastră.