Germania: campanie de vaccinare a adolescentelor impotriva cancerului cervical

Data publicării: 02-04-2007

/The Times/ Londra, 28 mar /Rompres/ - Aproximativ trei milioane de adolescente din Germania urmeaza sa ia parte la o campanie de vaccinare in masa impotriva cancerului cervical, noteaza cotidianul britanic The Times, in editia de miercuri, 28 martie. 
 Aceasta campanie de vaccinare - prima initiativa de imunizare anticancer la nivel national din Germania - este foarte posibil sa dea un imbold si celorlalte tari europene, inclusiv Marii Britanii, sa ia in considerare astfel de masuri. Germania este cea mai mare piata din Europa in ceea ce priveste medicamentele si produsele farmaceutice.
 Setul de trei injectii costa fiecare 150 de euro si ar putea marca inceputul renuntarii la efectuarea testului Papanicolau.
 In Germania, Comisia pentru Vaccinari recomanda ca toate adolescentele cu varsta intre 12-17 ani sa fie vaccinate impotriva virusului Papilloma care produce leziuni cancerigene si precancerigene. Aproximativ 70 la suta dintre tumorile cervicale sunt cauzate de catre virusul papilloma 16 si papilloma 17.
 Vaccinurile, care poarta numele de Gardasil si Silgard, sunt disponibile in farmaciile din Germania inca de anul trecut. Dar unda verde data de Comisie, alcatuita din experti din cadrul institutului Robert Koch din Berlin, a transformat vaccinarea in masa intr-un sistem: asigurarile de stat vor prelua costurile injectiilor si vor lansa o campanie de sanatate publica radicala.
 Chiar daca personalitati celebre precum jucatoarea de tenis Gabriella Sabatini si sportiva britanica Samantha Davies au contribuit la cresterea vizibilitatii luptei impotriva cancerului cervical, vaccinarea este in continuare privita de catre unii specialisti drept un tratament costisitor.
  Cancerul cervical ucide in fiecare an 17.000 de femei din tarile industrializate, iar gratie testului Papanicolau numarul acestora este redus la sub 280.000 de femei, in tarile aflate in curs de dezvoltare. In pofida ratei mortalitatii relativ scazute in Occident, medicii germani sunt de parere ca este nevoie de o campanie de vaccinare in masa.
 ”Nu este vorba numai de prevenirea cancerului”, a declarat Lutz Gissman din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg. ”Acest lucru elimina teama pe care o au multe femei in asteptarea rezultatului pentru a vedea daca sunt bolnave”. Aproximativ 6.500 de femei se imbolnavesc anual de cancer cervical si aproximativ 1.600 mor de pe urma acestei boli. ”Aceasta rata este inacceptabil de mare pentru o tara dezvoltata precum Germania”, a declarat doctorul Gissman.
 Vaccinul va fi disponibil gratuit numai pentru adolescentele cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani. Obiectivul principal este ca acestea sa fie vaccinate inainte de a-si incepe viata sexuala.
 Vaccinul este disponibil si pentru femeile mai in varsta, dar numai daca achita o mare parte din costul acestuia. ”Toate femeile care nu au intrat in contact cu acest virus ar trebui sa se imunizeze”, a declarat Achim Schneider, seful sectiei de ginecologie din cadrul spitalului Charite din Berlin.”Daca toate femeile in varsta de 35 de ani s-ar vaccina, riscul ca acestea sa se imbolnaveasca de cancer ar scadea cu pana la 40 de procente”, a precizat Achim Schneider.
 Doctorul Schneider, impreuna cu alti specialisti de prima marime din Germania, sunt de parere ca, in cazul in care vaccinul se va dovedi eficient pe durata intregii vietii, el ar putea diminua semnificativ pericolul reprezentat de cancerul cervical pentru generatia viitoare.
 ”Daca vom reusi in viitor sa vaccinam impotriva tuturor variantelor de virusuri papilloma si daca vom reusi sa vaccinam toate adolescentele inainte de a-si incepe viata sexuala, atunci nu va mai fi nevoie de efectuarea testului Papanicolau pentru depistarea cancerului cervical”.
 Comisia germana a evitat prin urgentarea vaccinarii adolescentelor una dintre cele mai importante dezbateri in Europa: daca se se imunizeze si adolescentii baieti. Austria a inceput un program de vaccinare care ii include si pe baieti deoarece ei pot transmite virusul pe cale sexuala.
 In general insa, acest lucru se concentreaza mai mult asupra fetelor tinere. In unele state din SUA este obligatorie vaccinarea adolescentelor de 12 ani. Aproximativ un milion de doze de vaccin au fost vandute in SUA, incepand cu luna iunie a anului trecut, cand acest vaccin a fost introdus.
 
 O boala incurabila
 - Aproxiamtiv 470.000 de noi cazuri de cancer cervical apar in lume in fiecare an;
 - Este al doilea cancer cel mai intalnit in randul femeilor;
 - Provoaca moartea a aproximativ 1.120 de femei anual numai in Mare Britanie;
 - Mortalitatea in urma cancerului cervical s-a redus in tarile europene, incepand cu anul 1990, dar rata deceselor ramane destul de ridicata in Germania;
 - Un experiment care s-a desfasurat pe durata a doi ani a demonstrat ca acesta va fi eficient suta la suta impotriva celor doua forme de virusuri care produc cancerul cervical.

 


Sursa : Rompres

02-04-2007, Vizualizari 1173
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.