Ghidurile Societății Europene de Cardiologie pentru bolile cardiace congenitale

©

Autor:

Ghidurile Societății Europene de Cardiologie pentru bolile cardiace congenitale
Peste 90% dintre copiii care s-au născut cu defecte cardiace reușesc să supraviețuiască până la vârsta adultă, ceea ce înseamnă că există mai mulți adulți cu boli cardiace congenitale decât copii. Societatea Europeană de Cardiologie a publicat ghidurile pentru bolile cardiace congenitale pe data de 29 august 2020 în revista European Heart Journal și pe site-ul ESC.
Bolile cardiace congenitale se referă la defectele structurale ale cordului și ale marilor vase prezente la naștere. Acestea afectează atât sănătatea fizică și mentală a indivizilor, cât și viața socială și profesională. Majoritatea pacienților cu aceste boli cronice nu pot să întreprindă activități fizice la același nivel ca și restul persoanelor, ceea ce scade foarte mult calitatea vieții.

Toți adulții cu boli cardiace congenitale ar trebuie să fie în evidența unui centru de specialitate, care să stabilească cât de des să se prezinte la consulturi. Echipa acestor centre ar trebui să includ asistente de specialitate, psihologi și asistenți sociali, având în vedere faptul că la acești pacienți se pot instala depresia și anxietatea.

La femeile cu anumite patologii, precum hipertensiune arterială pulmonară, este contraindicată sarcina. Atât femeile cât și bărbații ar trebui să primească consiliere preconcepțională, în cadrul căreia se vor discuta riscurile de transmitere la copil a defectelor cardiace, precum și opțiunea de screening fetal.

În ceea ce privește sportul, pentru fiecare patologie sunt oferite recomandări specifice. Toți adulții cu boli congenitale ar trebui încurajați să facă activitate fizică, în funcție de severitatea bolii.

Pacienții cu boli congenitale trebuie să fie monitorizați activ pentru aritmii, să li se efectueze imagistică cardiacă și să li se recolteze teste de sânge, pentru detectarea unor eventuale complicații.

Deoarece aritmiile sunt o cauză importantă de deces și agravare a bolii, ghidurile subliniază importanța corectării acestora și trimiterea pacienților către un centru specializat de tratare a bolilor cardiace congenitale. De asemenea, este menționat și momentul la care ar trebui luate în considerare anumite tratamente, spre exemplu ablația și implantarea de dispozitive intracardiace.

Pentru numeroase defecte cardiace, au apărut noi recomandări în ceea ce privește cateterismul. Astfel, el trebuie realizat de specialiști în boli cardiace congenitale care lucrează într-o echipa multidisciplinară.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-09-2020 | creare: 13-09-2020 | Vizite: 377
Bibliografie
What happens when babies with heart defects become adults?: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200829092750.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum