Cabinetul de pneumologie dr Mihaela Goilan asigura pacienților săi o ofertă personalizată de îngrijiri de calitate, investigatii si terapii inovatoare. Tratam toate maladiile ce tin de buna funcționare a sistemului respirator si efectuam consultatii de somnologie- apnee in somn.
ROmedic Cabinete medicale PITESTI Somnologie Somnologie PITESTI

Somnologie în PITESTI

      Apneea de somn este o întrerupere involuntară a respirației( apnee) care apare în timpul somnului. Aceste pauze de respirație durează, prin definiție, mai mult de 10 secunde (și pot ajunge pana la mai mult de 30 de secunde). Ele pot apare de mai multe ori pe noapte, cu o frecvență variabilă. Medicii le consideră problematice atunci când există mai mult de 5 pe oră. În cazurile severe apar  până la mai mult de 30 de episoade de apnee pe oră.

      Se estimează că 5 până la 10% dintre adulți au sindromul de apnee în somn. Dar în unele grupuri la risc ( cum sunt diabeticii, persoanele cu obezitate și/sau hipertensive) intre 30 până la 50% dintre pacienți prezinta acest sindrom.

       Urmatoarele simptome trebuie sa va alarmeza si sa solicitati un consult la pneumologie-somnologie:

                                                                                                                                        -sforăit sonor cu evolutie indelungata

                                                                                                                                        -somnolență în timpul zilei, cu tendința de a adormi foarte ușor

                                                                                                                                         -afectare a calitatii somnului, acesta fiind ineficient si "ne-odihnitor" 

                                                                                                                                         -apnee observată de sot/sotie

                                                                                                                                         -astenie cu senzatie de obosela matinala si diurna

                                                                                                                                         -treziri frecvente pentru a urina in timpul noptii

                                                                                                                                         -dureri de cap dimineața.

 

       Poligrafia respiratorie nocturna (PRN) si Polisomnografia sunt examinari pe care le facem pentru a  înregistra parametrii respirației în timpul somnului fiind apoi folosite  pentru a diagnostica și monitoriza sindromul de apnee in somn(pauzele respiratorii nocturne excesive ca durata si frecventa). 

 

       Poligrafia respiratorie nocturna (PRN) se relizeaza in regim ambulatoriu prin intermediul poligrafului ce contine mai multi senzori ce sunt aplicati pe corp pentru a inregistra mai multi parametrii fiziologici:  

                - Un oximetru, de obicei sub formă de degetar  plasat pe degetul arătător și care permite analiza oxigenării sângelui si a frecventei cardiace.

                - Un senzor de debit respirator la nivelul nasului, constând în mod obișnuit dintr-o canulă nazală (cunoscută și sub numele de „narine pentru oxigen”) prevazuta cu un vârf mic la nivelul fiecarei  nari, pentru a                             măsurara modificările de presiune la nivel nazal în timpul inspiratiei și expirației si sforaitul .Unii așa-numiți senzori "naso-bucali" pot înregistra fluxul de aer la nas și gură simultan, ceea ce poate fi relevant dacă respirați                          predominant pe gură.

                - Centuri  toracice și abdominale care înregistrează mișcările respiratorii.

                - La acești senzori de bază pot fi adăugate elemente suplimentare, cum ar fi un microfon care poate înregistra sunetele sforăitului și respirației și/sau un senzor de poziție a corpului.

          După instalarea tuturor acestor senzori, persoana poate merge acasă. Revine la cabinet  a doua zi pentru a scoate senzorii și aparatul de înregistrare. Înregistrarea pe timp de noapte, care trebuie să dureze cel puțin 6 ore pentru a fi fiabila, este apoi analizată și evaluata pentru a pune un diagnostic de precizie.

 

         Polisomnografia este o examinare mai cuprinzătoare decât poligrafia, are ca scop investigarea diferitelor anomalii legate de somn pentru care poligrafia nu este suficientă sau concludentă. Polisomnografia face posibilă înregistrarea semnalelor complexe, cum ar fi activitatea electrică a creierului (electroencefalografie), activitatea electrică legată de mișcările oculare (electrooculografie) și activitatea electrică la nivelul mușchilor (electromiografie), adesea luate la nivelul  bărbiei și a picioarelor. În plus față de aceste semnale electrice "electrofiziologice"pot fi inregistrati  și alți parametri fiziologici cardiorespiratorii, cum ar fi zgomotele, fluxul și eforturile respiratorii, saturația în oxigen a sângelui și frecvența cardiacă. Înregistrarea prin polisomnografie relevă poziția corpului in timpul somnului (pe burtă, lateral, pe spate), apneea și hipopnea, numărul de mișcări ale picioarelor și tresaririle, acceleratii ale pulsului, stadiile somnului somnului cu timpii de trezire si de somn paradoxal, precum și distribuția undelor cerebrale. În cazul apneei de somn, polisomnografia face posibilă calcularea foarte precisă a Indicelui de Apnee-Hipopnee (IAH) cu diferite stadii de severitate. Polisomnografia este, prin urmare, un examen foarte cuprinzător care face posibilă evaluarea calității somnului și detectarea diferitelor tulburări, fie respiratorii, neurologice sau cardiace.

 

        Tratamentul standard pentru apneea de somn este prin ventilație cu presiune pozitivă CPAP. Pacientul doarme cu o mască conectată la un dispozitiv de ventilație. Aerul respirat este astfel impins în căile respiratorii prin presiune pozitivă, permițându-le să fie ținute deschise permanent. Dispar astfel perioadele de oprire a  respiratiei din timpul somnului. Sunt reduse  consecințele periculoase și riscurile asociate ce apneea in somn netratata, cum ar fi : un risc cardiovascular crescut ( tulburari de ritm cardiac, infarct miocardic,moarte subita , accidente vasculare cerebrale);  probabilitatea de a dezvolta un diabet zaharat de tip 2; aparitia/agravarea tulburarilor neurologice (cefalee persistenta, tulburari de echilibru si vertij, tulburari de atentie si de memorie,etc) cu o scadere globala a calitatii vietii. Tratamentul  include, de asemenea, o modificare a stilului de viata, cu evitarea sedentarismului, a factorilor de risc si o reducere a excesului ponderal.

 

Consultatia initiala si  de control la somnologie poate include;

Chestionare somnologie

Evaluare pulsoximetrică a terapiei

Evaluare terapie CPAP

Evaluarea somnului si a calitatii somnului

Poligrafie - investigație și diagnostic

Poligrafie/ Titrare poligrafică : consult, investigație și diagnostic

Polisomnografie (investigație laborator somn și diagnostic)

Titrare APAP Poligrafică - investigație și recomandare tratament

Titrare autoBilevel, ASV poligrafică

Titrare nPAP Polisomnografică (investigație și recomandare tratament)

Actigrafie pentru 7 zile



Listă servicii:

 
Programare