ROmedic Firme medicale Medicamente, vitamine, suplimente nutritive

10 curiozitati despre sanatatea inimii

Stiati ca frecventa normala a batailor inimii este intre 60-100 de batai pe minut la adulti? Acest lucru inseamna ca inima noastra bate de aproximativ 100000 de ori pe zi, de 3600 000 ori pe an si de 2.5 miliarde de ori pe parcursul intregii vieti! Cu atata “munca” depusa, trebuie sa o protejam!

Inima este un organ muscular, de marimea unui pumn inclestat, asemanator unui sistem de pompare foarte eficient, ce iriga intregul corp cu sange, furnizand astfel oxigen si nutrienti celulelor corpului.

Iata cateva lucruri interesante despre sanatatea inimii:

  • Luni este ziua neagra a infarctelor: peste 20 % din infarcte au loc in aceasta zi, probabil si pentru ca oamenii sunt mai stresati atunci cand, dupa un weekend relaxant, incep saptamana intr-un ritm frenetic.
  • Riscul de a face infarct creste cu 40 de procente  in prima parte a zilei, mai ales dimineata, aspect confirmat de catre expertii de la Harvard. Odata ce ne trezim, corpul nostru secreta adrenalina si hormoni ai stresului, crestand astfel presiunea arteriala si nevoia de oxigen. Dar dimineata sangele e mai vascos, intrucat suntem mai deshidratati dupa o noapte in care nu am baut apa, si inima trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa acel sange. Cum va puteti proteja? Cand va treziti, oferiti-va putin timp, in care sa va intindeti, sa faceti cateva miscari de stretching, intocmai cum fac animalele cand se trezesc.
  • Vrei sa stii ce trebuie sa mananci pentru a avea o inima puternica si sanatoasa? Opteaza pentru dieta mediteraneana, recunoscuta pentru incidenta mica de boli cardiovasculare, asa cum ne sfatuiesc expertii canadieni de la Fundatia Heart & Stroke. Conform studiilor intreprinse de acestia, subiectii din programul lor care au facut exercitii in mod regulat si care au mancat in stil mediteranean, si-au redus dimensiunea taliei cu pana la 8 cm, si-au micsorat presiunea sistolica cu pana la 6 mm coloana de mercur, totodata imbunatatindu-si cu aproximativ 15 procente conditia fizica si rezistenta la efort.
  •  Artistotel spunea ca inima este sursa inteligentei si ca scopul creierului era sa racoreasca sangele. Egiptenii din vechime credeau ca inima se poate “plimba” in interiorul corpului.
  •  Nu degeaba se spune ca inima unei femei bate diferit de cea a unui barbat. Mai exact, inima unei femei bate cu aproximativ  10 procente mai tare decat inima unui barbat.
  •  Poate ca ar fi ciudat sa auzi acest sfat din gura unui cardiolog, dar rasul e cel mai bun medicament. 15 minute de ras pe zi poate avea acelasi efect asupra sanatatii cardiovasculare precum o jumatate de ora de exercitii de aerobic.
  •  Dormi suficient intrucat privarea  de somn sau somnul insuficient creste presiunea arteriala, te face mai nervos, creste nivelul de stres, apetitul, incetinind totodata metabolismul. Inainte sa te bagi in pat, aeriseste bine camera, chiar si iarna, si incearca sa faci putina ordine – indeparteaza carti, ziare, telefoane mobile din dormitor. Evita sa lucrezi in camera in care dormi, pentru ca asta iti poate da un somn agitat.
  •  Daca vrei sa ai o inima sanatoasa si sa poti sa sufli mai multe lumanari de ziua ta, pe masura ce inaintezi in varsta, ar trebui sa iti iei un animal de companie, mai exact un caine. Se pare ca prezenta unui caine ne ajuta sa micsoram riscul de a face boli cardiovasculare, avand in acelasi timp un efect pozitiv asupra reducerii obezitatii, hipertensiunii si colesterolului rau.
  •  Uita de solutii precum respiratia artificiala daca vezi pe cineva experimentand un infarct sau un atac cardiac. Dr Karl Kern, cercetator in cadrul Sarver Heart Center din Tucson explica cum compresiile ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui.
  •  Persoanele care au un deficit de coenzima Q10 ajung sa sufere in timp de afectiuni cronice precum bolile de inima, hipertensiune,  aritmii, angina pectorala, avand un risc sporit de infarct.  Daca avem deficit de Q10, atunci substantele ATP, (adenozin trifosfati) , cele care stocheaza si transporta energia in celule, sunt produse in cantitati insuficiente. Studiile intreprinse de catre Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat mai severa este si afectiunea cardica de care sufera persoana respectiva.
  • In acest sens, va recomandam Coenzima Q10Dual, obtinuta printr-un proces 100% natural de fermentare a drojdiei de bere, bio-identica celei pe care o produce organismul uman.

    Coenzima Q10 Dual are doua caracteristici esentiale: contine Coenzima Q10 de calitate superioară de la Kaneka Corporartion si a doua caracteristica consta in tehnologia sa cu microparticule pentru absorbtie rapida.

    Te asteptam in farmaciile Catena pentru a beneficia de reducerea noastra la Coenzima Q10 Dual! Oferta este valabila in perioada 13.03-12.05.2017, in limita stocului disponibil.

    Pentru ca tu sa te bucuri cu toata inima de o viata sanatoasa!