ROmedic Firme medicale Medicamente, vitamine, suplimente nutritive

Importanta colagenului

Cât de important este colagenul pentru organism?

 

Celulele organismului uman se regenerează frecvent, iar acest lucru este posibil datorită colagenului. Colagenul este o substanță proteică pe care o producem în mod natural și care se regăsește aproape peste tot: în sistemul osos, în sistemul muscular, în piele, în articulații, în vasele de sânge, etc.

Marea problemă este că după vârsta de 30 de ani capacitatea organismului de a produce colagen scade. Nu doar vârsta afectează producția, ci și factori precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, consumul de zahâr sau expunerea la soare. În astfel de condiții, suplimente precum ColaFast trebuie să devină o obișnuință pentru cei care doresc un organism sănătos și frumos.

 

Ce este și care sunt principalele funcții ale colagenului?

 

Colagenul este o proteină regăsită în toate țesuturile conjunctive iar aportul său la functiile organismului este uriaș. Până la urmă, reprezintă o treime din toate proteinele corpului uman. Analizată în detaliu, această proteină conține prolină, hidroxiprolină și arginină.

Complexitatea colagenului este una foarte mare, drept dovadă fiind faptul că există nu mai puțin de 28 de tipuri diferite. Unele tipuri sunt destinate pielii, tendoanelor și oaselor, altele vaselor de sânge, altele cartilajelor iar altele țesuturilor membranoase.

Indiferent unde este însă, colagenul reușește să ofere elasticitate pielii și generează o serie de avantaje:

  • Conferă elasticitate pielii. O cantitate corectă de colagen în organism poate să încetinească îmbătrânirea;
  • Ajută oasele și cartilajele să fie sănătoase;
  • Asigură elasticitate țesuturilor din plămâni, fiind foarte important pentru sănătatea pulmonară;
  • Ajută sistemul circulator să funcționeze corect;
  • Este ideal pentru sănătatea sistemului gastrointestinal;
  • Ajută ochii să funcționeze corect;

Beneficiile pot continua. Practic, un corp care funcționează corect este un corp cu o cantitate suficient de mare de colagen.

 

Ce se întâmplă atunci când există carență de colagen?

 

Până la vârsta de 20 de ani o astfel de carență este aproape imposibilă, în condițiile în care corpul produce suficient colagen. După 20 de ani însă, producția naturală începe să scadă, lucru foarte vizibil după vârsta de 30 de ani. Atunci când scade colagenul încep să scadă și funcțiile vitale, apărând llipsa de energie, oboseala și durerile articulare.

Din fericire, există suplimente cu colagen precum ColaFast sau alimente ce pot fi introduse în meniul zilnic și au un conținut bogat al acestei proteine.

Dacă alegi să iei suplimente trebuie să ai în vedere că pot avea anumite efecte secundare, precum resimțirea unui gust amărui sau apariția unor dureri musculare. De asemenea, colagenul poate să ducă la reacții alergice.

Este important ca substanța să fie absorbită ușor în organism, motiv pentru care este și recomandat ColaFast. Acest supliment conține particule mici de colagen marin care se absoarbe mult mai ușor decât alte tipuri de colagen și activează rapid buna funcționare a articulațiilor, a tendoanelor și a ligamentelor.

Dacă alegi să consumi alimente bogate în colagen, cele mai recomandate sunt ouăle, nucile, alunele, semințele, citricele sau legumele verzi.

Un lucru este cât se poatae de cert: După 30 de ani trebuie să faci ceva pentru a stimula productia de colagen din organism, deoarece lipsa lui duce la îmbătrânirea prematură.