ROmedic Firme medicale Instruire in domeniul medical

Plasmogel

Autor: Dr. Univ. Relu Liviu Crăciun

Terapia cu plasmă îmbogățită cu plachete (PRP) este o metodă terapeutică ce folosește această formă concentrată de factori de creștere și citokine, amplificând abilitățile naturale ale organismului ce intervin în mod normal în procesul de reparare tisulară.

Strategia de folosire a plasmei trombocitare constă în îmbunătățirea și accelerarea proceselor determinate de factorii de creștere conținuți în trombocite.

 

Printr-un proces numit degranulare, trombocitele eliberează granule care conțin proteine speciale denumite „factori de creștere”. Aceste proteine activează funcțiile pentru repararea țesuturilor.

 

Cum funcționează


Concentratul plachetar (PRP) este un derivat din sânge, obținut din sângele integral prin eliminarea globulelor roșii și concentrarea fracției plachetare de la 3- 5 ori față de valoarea normală. Eficiența tratamentelor cu concentrate plachetare depinde de concentrația trombocitelor și,
în consecință, de factorii de creștere. Aceste proteine speciale acționează ca „transmițători” (chemotactism) în diferite procese biologice; ele sunt coresponsabile pentru proliferarea, diferențierea și morfogeneza țesuturilor, funcționând ca parte a mecanismelor din sistemele autocrin, paracrin și endocrin.


Sistemul Plasmogel și variantele sale au făcut posibilă obținerea atât a concentra-telor plachetare lichide, cât și a formei lor coagulate (cheaguri/membrane) autologe, cu o concentrație mare de trombocite și o concentrație mare sau mică de globule albe, pentru utilizare imediată în mai multe domenii ale medicinei regenerative. Sistemul de producere a concentratului plachetar se bazează pe separarea diferitelor fracții, care alcătuiesc sângele, prin centrifugare, obținând fracția bogată în trombocite. Sângele întreg este recoltat folosind un sistem de tip Vacutainer® și colectat într-o eprubetă de sticlă, care conține un anticoagulant pe bază de citrat (ACD-A: Anticoagulant Citrate Dextrose Solution, Solution A, USP) și un polimer special de separare, inert din punct de vedere biologic, tixotrop, cu o densitate bine definită.

 

PRP-ul, administrat local la locul leziunii, activează funcțiile biologice care favorizează regenerarea și repararea țesuturilor și are un efect antiinflamator puternic. În acest sector al medicinii, PRP-ul are o amplă utilizare și o mare posibilitate de reușită, prin infiltrații locale.

 

https://plasmogel.com/