ROmedic Cabinete medicale Constanta Logopedie Logopedie Constanta

Logopedie în Constanta

Cuvântul logopedie provine din limba greacă: „logos“ – cuvânt și „paideia“ – educație. Așadar logopedia este o disciplină a cărei scop este educarea vorbirii. Pe parcursul dezvoltării, unii copii nu reușesc să pronunțe corect anumite sunete, iar prin intermediul logopediei aceste probleme pot fi depășite.


Copilul are nevoie de logoped, atunci când se confruntă cu una sau mai multe din întrebările următoare:
- Copilul omite, deformează, înlocuiește, inversează unul sau mai multe sunete?
- Copilul pronunță corect sunetele izolate, dar greșește în cadrul silabei sau a cuvântului?
- Copilul are un limbaj neinteligibil datorită omisiunii sau inversării cuvintelor?
- Copilul a suferit o intervenție chirurgicală (deviație de sept, părți despicate ale buzei, maxilarelor, etc.) ?
- Copilul a avut sau are probleme cu auzul?
- Copilul se bâlbâie?
- Copilul vorbește foarte repede, este agitat, își mișcă amplu mâinile, brațele, uneori chiar întregul corp? Dacă acest comportament nu este corectat la timp se poate transforma în bâlbâială.
- Copilul nu reușește să scrie sau să citească bine deși are vârsta corespunzătoare pentru realizarea acestor activități?
- Copilul confundă literele atunci când scrie sau citește – spre exemplu „d“ cu „b“?


Terapia logopedică, cu cât se începe la o vârsta cât mai fragedă (incepând cu vârsta de 2 ani) sau de la constatarea unei probleme în dezvoltarea limbajului, este cu atât mai bine. De la 3 ani și jumătate se începe corectarea pronunției. Până la 5 ani corectarea pronunției se realizeză mai ușor deoarece sunetele nu sunt automatizate în vorbire. După vârsta de 5 ani corectarea pronunției se realizează mai lent.
Iar o pronunție greșită se va automatiza şi va duce la o scriere greșită. Spre exemplu, este foarte probabil ca un copil care îl înlocuiește în vorbire pe „r“ cu „l“ să realizeze aceeași greșeală și în scris. Așadar, o pronunție greșită poate avea o mare influență asupra succesului școlar.
Un alt aspect negativ este legat de socializarea de care au parte copiii care pronunță greșit: deseori ei devin ținta glumelor realizate de copiii care vorbesc corect. Confruntați cu repetarea sistematică a acestei situații ei pot deveni foarte retrași sau foarte agresivi. Indiferent de comportamentul pe care îl vor adopta într-o astfel de situație, cu siguranță se vor percepe mai puțin capabili decât ceilalți copii de vârsta lor.


Terapia logopedică poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de natura problemei şi de susţinerea părinţiilor sau a persoanelor care are grija de copil.Listă servicii:

 
Programare