Grăsimea abdominală și slăbiciune amusculară al femei au fost asociate cu deficitul de vitamina D

©

Autor:

Grăsimea abdominală și slăbiciune amusculară al femei au fost asociate cu deficitul de vitamina D
Într-un studiu publicat recent în jurnalul Nutrients, cercetătorii au explorat legătura dintre nivelurile de vitamina D și compoziția corporală la femeile cu vârste între 20 și 49 de ani. Rezultatele indică o asociere între nivelurile inadecvate de vitamina D și un indice mai mare de adipozitate corporală, un raport talie-înălțime crescut, precum și o masă musculară ajustată la indicele de masă corporală (IMC) mai scăzută.
Cercetarea subliniază impactul potențial al insuficienței de vitamina D asupra adipozității și țesutului muscular, evidențiind importanța integrării acestor constatări în practica medicală, în special a raportului talie-înălțime și a indicelui de masă musculară, pentru abordarea impactului metabolic al nivelurilor inadecvate de vitamina D.

Studiul a implicat evaluări clinico-nutriționale, măsurători antropometrice și evaluări biochimice ale unui eșantion de femei adulte din Brazilia. Nivelurile circulante de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D) au fost măsurate, iar participantelor li s-au atribuit categorii de suficiență, insuficiență și deficiență bazate pe concentrațiile acestui metabolit.

Analiza compoziției corporale a relevat că femeile cu niveluri adecvate de vitamina D prezentau un indice de adipozitate corporală semnificativ mai scăzut, în timp ce cele cu niveluri inadecvate arătau un indice de adipozitate și un raport talie-înălțime mai ridicate. În plus, femeile cu nivele adecvate de vitamina D aveau un indice de masă musculară ajustat la IMC mai mare decât cele cu niveluri inadecvate.

Analiza corelațiilor a arătat legături negative între concentrațiile de 25(OH)D și circumferința taliei, raportul talie-înălțime, indicele de masă grasă, procentul de grăsime corporală și raportul grăsime-muşchi, cu o asociere pozitivă cu indicele de masă musculară ajustat la IMC.

Concluziile cercetătorilor indică o relație negativă între starea de vitamina D și grăsimea corporală, în special cea abdominală, și o legătură pozitivă cu masa musculară. Importanța menținerii unor niveluri adecvate de vitamina D pentru funcția musculară optimă este accentuată, în timp ce starea inadecvată a vitaminei D este legată de un procent mai mare de grăsime corporală și obezitate centrală. Aceste descoperiri subliniază semnificația evaluării compoziției corporale dincolo de măsurile tradiționale precum IMC și sugerează integrarea variabilelor de compoziție corporală, cum ar fi raportul talie-înălțime și indicele de masă musculară ajustat la IMC, în practica clinică pentru a atenua consecințele metabolice ale insuficienței de vitamina D.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-04-2024 | creare: 26-04-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
Low vitamin D tied to belly fat and weak muscles in women, link: https://www.news-medical.net/news/20240425/Low-vitamin-D-tied-to-belly-fat-and-weak-muscles-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamina D afectează 1 miliard de persoane în lume. Care sunt cauzele?
  • Legătura dintre locul de muncă și deficitul vitaminei D
  • Deficitul de vitamina D la copiii alăptați la sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum