Greenpeace atrage atenţia asupra pericolului poluării cu ''megaplastic'', rezultată în urma pescuitului

Data publicării: 06-11-2019

Activiştii de mediu ai Greenpeace au atras atenţia, miercuri, asupra pericolelor asociate plasticului provenind de la echipamentele de pescuit pierdute sau abandonate, numindu-l ''cel mai letal tip de poluare cu plastic a oceanelor'', relatează DPA.

Potrivit estimărilor, 640.000 de tone de echipament de pescuit ajung în oceane în fiecare an şi constituie circa 10% din deşeurile de plastic din mediul marin, în timp ce plasele de pescuit reprezintă 86% din aşa-numitul ''megaplastic'' din ''peticul de gunoi din Pacific'', se arată într-un raport al Greenpeace.

6% din plasele de pescuit, 9% din capcanele utilizate în această activitate şi 29% din paragate ajung să polueze mările şi oceanele.

Astfel de obiecte reprezintă ''cel mai letal tip de poluare cu plastic din oceane pentru că au fost concepute pentru a prinde şi ucide vieţuitoare marine, ceea ce continuă să facă mulţi ani după ce au fost pierdute sau abandonate'', se menţionează în raport.

''Guvernele lumii trebuie să ia măsuri pentru a proteja oceanele lumii şi să tragă la răspundere industria pescuitului, insuficient reglementată, pentru deşeurile sale periculoase'', a declarat Louisa Casson, activistă pentru protecţia oceanelor în cadrul Greenpeace UK.

''Ar trebui să se înceapă cu un tratat pentru oceanele lumii, solid, convenit anul viitor la Organizaţia Naţiunilor Unite'', a adăugat Casson.
Sursa: Agerpres, 06-11-2019, Vizualizari 80
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.