Hallux valgus (Monturile piciorului)

Data publicării: 10-07-2024

Hallux valgus (Monturile piciorului) Hallux valgus, cunoscută sub denumirea populară de monturi ale piciorului, reprezintă o deformare complexă ce cauzează durere și dificultate în purtarea încălțămintei. Este o afecțiune ce apare cu predispoziție în cazul persoanelor de sex feminin, fiind determinată de factori intrinseci (predispoziție genetică – 70% din cazuri) sau extrinseci (încălțăminte neadecvată – în principal pantofi cu toc și pantofi înguști).

Monturile piciorului: simptome și diagnostic

Această deformare are implicații complexe asupra anatomiei și biomecanicii piciorului, ajungând prin evoluția sa să implice și restul degetelor, prin modificarea sprijinului la nivelul piciorului. Se poate asocia cu deformarea „în ciocan” a degetelor și cu apariția bătăturilor dureroase.

Simptomatologia comună este reprezentată de dureri la nivelul proeminenței osoase, compresiunea nervului interdigital și dificultăți în purtarea încălțămintei.

Examenul clinic poate arăta deformarea în valgus a halucelui, aplatizarea piciorului, deformarea degetelor, durere a sesamoidelor și formarea bătăturilor la nivelul zonelor de presiune.

Examenul radiologic este reprezentat de obținerea radiografiilor de față, profil și oblice a picioarelor în sprijin. Tratamentul este stabilit conform criteriilor radiologice.

Monturile piciorului: metode de tratament

Tratamentul poate fi conservator sau operator.

Tratamentul conservator, indicat în stadiile incipiente, este reprezentat de alegerea unui tip de încălțăminte adecvat și purtarea de orteze speciale.

Tratamentul operator poate fi realizat prin tehnici ce se adresează țesuturilor moi, țesutului osos, sau tehnici combinate. Acesta este ales de către chirurg în funcție de gradul deformării, iar scopul principal este cel de a trata cauza durerii, si nu cel estetic.

Ambele tipuri de tratament se realizează în cele mai bune condiții în Spitalul Arcadia.

Recuperarea postoperatorie începe imediat după gestul chirurgical, pacientul putând să se deplaseze cu ajutorul unei orteze speciale.

Indiferent de tratamentul ales, ortopedic sau chirurgical, acesta trebuie urmat de un tratament de recuperare medicală, care se realizează cu succes în Centrul de Recuperare Medicală Arcadia.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
www.arcadiamedical.ro


Dr. George Enescu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia
Sursa: Arcadia Imagistică, 10-07-2024, Vizualizari 31
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.