Harghita: 51 de pacienţi transferaţi cu elicopterul timp de un an, de când funcţionează heliportul de la SJU Miercurea-Ciuc
Data publicării: 05-09-2024
Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că prioritatea instituţiei este de a oferi servicii medicale de calitate, iar heliportul ajută în cazurile care depăşesc competenţa profesională sau dotarea spitalului, iar pacienţii trebuie transferaţi către clinici din alte oraşe.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că "viaţa omului nu poate să fie măsurată în bani şi valoarea investiţiilor, când este vorba de vieţile oamenilor, (...) nu poate să fie rezultatul unui compromis" şi chiar dacă construirea heliportului a întâmpinat foarte multe dificultăţi, acest lucru a meritat, ţinând cont că 51 de pacienţi au fost salvaţi de când acesta a început să funcţioneze.
Directorul administrativ al spitalului, Stekbauer Zsombor, a precizat că heliportul dispune de o autorizare permanentă şi funcţionează 24 de ore din 24, atât ziua, cât şi pe timp de noapte, fiind deservit de 17 angajaţi.
Acesta a mai arătat că majoritatea pacienţilor au fost transferaţi la clinici din Târgu Mureş, iar timpul de transport a scăzut semnificativ.
"Am avut, până în prezent, 51 de misiuni, cele mai multe au fost duse de la noi înspre alte centre universitare, cele mai multe în Târgu-Mureş, dar s-a întâmplat să trimitem şi către Braşov sau în alte centre din ţară. (...) Dacă comparăm cu transportul cu ambulanţa, (...) înseamnă o scădere de timp semnificativă", a spus Stekbauer Zsombor.
Directorul medical al SJU Miercurea-Ciuc, dr. Vitos Attila, a vorbit despre importanţa factorului timp în urgenţele medicale.
"Din punct de vedere al practicii medicale, este deosebit de important ca să avem posibilitatea de a trimite pacienţi în situaţii critice în timp util, într-o instituţie unde poate să primească servicii medicale competente, de nivel înalt. (...) În situaţii de urgenţă, factorul cheie este factorul timp, atât la urgenţele medicale, la accidente vasculare sau la infarcturi miocardice acute, la nou-născuţi în stare critică, cât şi în cazul urgenţelor chirurgicale, politraume sau urgenţa neurochirurgicală, factorul timp este extraordinar de important. Şi faptul că s-a scurtat timpul de transport până la Târgu Mureş (...), putem să spunem cu siguranţă că acest timp de transport s-a redus la jumătate, este extraordinar de important", a arătat dr. Vitos Attila.
Acesta a mai spus că majoritatea pacienţilor sunt trimişi de la Unitatea de Primiri Urgenţe, dar de serviciile heliportului beneficiază şi alte secţii ale spitalului.
Prezentă la conferinţa de presă, şefa secţiei de cardiologie din cadrul SJU Miercurea-Ciuc, a vorbit, la rândul său, despre importanţa reducerii timpului de transfer şi a explicat care sunt cazurile care necesită transportul către alte clinici din ţară.
"Reducerea timpului de transfer către alte centre poate salva vieţi şi poate asigura şi salvarea calităţii vieţii. Ca şi cardiologi, apelăm în marea majoritate a cazurilor la transferul aerian în cazul a două tipuri de patologie. Prima patologie este patologia cu cea mai mare mortalitate cardiovasculară, disecţia de aortă, un anumit tip de disecţie de aortă, unde este esenţial să ajungă în cât mai scurt timp posibil pacientul într-un centru de chirurgie cardiovasculară. Însă, urgenţa cardiovasculară cea mai frecventă şi când apelăm cel mai frecvent la transfer este infarctul miocardic. Anul acesta am avut, până acum, 76 de cazuri de infarct miocardic. Dintre aceste cazuri, 26 de pacienţi au fost transferaţi, 13 pe cale aeriană şi 13 prin transfer terestru din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Restul de 50 de cazuri au fost asistate pe plan local", a menţionat dr. Szakacs Emoke.
Şefa secţiei de Neonatologie, dr. Füstös Annamária, a arătat că prima misiune de transfer aerian s-a făcut pentru un pacient de la această secţie, respectiv un nou-născut cu o malformaţie congenitală de cord.
"La Secţia Neonatologie am fost cei mai bucuroşi pentru posibilitatea aceasta, că putem să transferăm pacienţi pe cale aeriană, fiindcă în cazul nou-născuţilor starea lor nu permite, de cele mai multe ori, transferul pe cale terestră. Într-un mod foarte stilat, noi am fost secţia care a inaugurat heliportul. (...) Era un pacient cu malformaţie congenitală de cord şi, de atunci până în acest moment, aproape zece cazuri au fost transferate pe cale aeriană. Majoritatea lor au necesitat intervenţii de chirurgie sau chirurgie cardiovasculară", a spus dr. Füstös Annamária.
De asemenea, dr. Adrian Dobrică, medic primar chirurgie toracică, a punctat faptul că au fost cazuri de pacienţi care au fost transferaţi pe cale aeriană la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, fie de la alte spitale din ţară, pentru intervenţii chirurgicale, fie de la un accident rutier grav, în urma căruia răniţii au primit îngrijiri medicale pe plan local.
Acesta a ţinut să adauge că numărul pacienţilor transferaţi pe cale aeriană este semnificativ, dar el trebuie raportat la "numărul enorm de urgenţe care au fost rezolvate la SJU Miercurea-Ciuc" şi a opinat că în viitor va creşte numărul pacienţilor transferaţi la Miercurea-Ciuc de la alte spitale din ţară, unde nu mai există unele specialităţi medicale, cum ar fi chirurgia toracică.
Heliportul de la SJU Miercurea-Ciuc a costat aproximativ două milioane de lei, este o investiţie finanţată exclusiv de Consiliul Judeţean Harghita şi a început să funcţioneze în august 2023.
Sursa: Agerpres,
05-09-2024, Vizualizari 37