Harghita: Angajaţii Spitalului Judeţean au donat sânge,iar anumiţi pacienţi primesc alimente speciale, de Ziua Bolnavului

Data publicării: 10-02-2018

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au donat sânge în această săptămână, iar anumiţi pacienţi, cu probleme medicale grave, primesc alimente speciale, ambele acţiuni având rolul de a marca Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată în data de 11 februarie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că 30 de angajaţi ai spitalului, de la medici, la asistente şi şoferi, au donat sânge pentru pacienţii instituţiei sanitare şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei acestui gest, care poate salva vieţi.

"În afară de cele 30 de doze de sânge pe care le vom administra pacienţilor care au nevoie, consider că a fost o acţiune de succes pentru că a atras atenţia întregului colectiv al spitalului nostru şi sper să atragă atenţia şi populaţiei asupra importanţa donării de sânge, care poate salva vieţi care sunt la limită. Şi nu putem şti când unul dintre ai noştri, din familie sau dintre prieteni foarte dragi poate să ajungă în această situaţie şi, din păcate, în ultimii ani, din ce în ce mai des apar situaţii când nu există sânge sau nu există anumite grupe de sânge", a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

De asemenea, tot pentru a marca Ziua Bolnavului, medicul dietetician al spitalului a reuşit să încheie un contract cu un producător de bere care va sponsoriza asigurarea unor varietăţi de alimente pentru pacienţii cu nevoi speciale.

Dr. Demeter a dat exemplul unor alimente recomandate pacienţilor cu necesar nutriţional crescut de proteine şi energie sau destinate pacienţilor care fac chimioterapie sau radioterapie.

"În general este vorba de varietăţi de alimente pentru copiii mici sau pacienţii din terapie intensivă şi din serviciile din oncologie, neurologie, care nu se pot alimenta pe căi naturale, cu alimentaţie naturală, pentru că nu au apetit, nu pot să înghită, să mestece, sau pur şi simplu, din punct de vedere psihic, senzaţia de foame sau controlul acesteia nu mai funcţionează", a explicat managerul spitalului.

El a punctat faptul că spitalul dispune de 95 de doze de astfel de alimente, care vor fi suficiente pentru trei luni de zile, cu posibilitatea prelungirii contractului de sponsorizare.

Ziua mondială a bolnavului este marcată, în fiecare an, la 11 februarie.

Aceasta a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Lucrătorilor Sanitari.

Ziua mondială a bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes, Franţa.

Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie, dată care coincide cu prima apariţie a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.
Sursa: Agerpres, 10-02-2018, Vizualizari 152
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.