Harghita: Creştere a numărului de infecţii respiratorii; campania de vaccinare antigripală este în derulare

Data publicării: 07-11-2019

Numărul de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) este în creştere în Harghita, fără să se fi înregistrat vreun caz de gripă, campania de vaccinare antigripală fiind în derulare, a precizat şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Tar Gyongyi.

Potrivit sursei citate, în săptămâna trecută au fost raportate de medicii de familie un număr de 962 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care trei au fost spitalizate, 34 de pneumonii,  din care 11 au fost spitalizate şi nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

"Faţă de săptămâna trecută  e o creştere destul de semnificativă. În săptămâna anterioară am avut 820 de cazuri de IACRS, din care unul spitalizat şi 22 de pneumonii, din care 6 au ajuns la spital. (...) Asta se explica prin perioada mai friguroasa care a fost săptămâna trecută, cu îngheţ, cu ceaţă, deci circulaţia viruşilor a fost mai intensă. Vom vedea săptămâna viitoare cum va influenţa evoluţia această perioadă devenită iar călduroasă", a declarat presei dr. Tar Gyongi.

Aceasta a arătat că evoluţia îmbolnăvirilor este similară cu cea înregistrată anul trecut şi consideră că absenţa cazurile de gripă se datorează faptului că derularea campaniei antigripale este în grafic.

"Faţă de anul trecut, evoluţia este similară în aceste ultime două săptămâni. În 2018 au fost 777, respectiv 890 de cazuri de IACRS, respectiv 27 şi 41 de pneumonii, deci diferenţele nu sunt semnificative, nu este ceva ieşit din comun pentru perioada acesta. E o toamna mult mai lungă şi mai călduroasă şi e bine că încă nu a apărut la noi virusul gripal. Asta şi pentru că suntem în timp cu vaccinarea antigripală", a mai spus şefa DSP.

În Harghita se distribuie deja a treia tranşă de doze de vaccin antigripal, înregistrându-se şi o creştere a intenţiei de vaccinare din partea cetăţenilor.

"Ne bucurăm că anul acesta a crescut intenţia de vaccinare şi le recomand (cetăţenilor - n.r.) să se intereseze telefonic la medicul de familie, să nu meargă degeaba la cabinet, dacă nu au stabilit o programare pentru vaccinare. Trebuie ştiut că nu toţi pacienţii au dreptul la vaccinul gratuit, doar cei din grupele de risc. Medicul de familie trebuie să aprecieze riscul la care este expus pacientul şi dozele solicitate trebuie să le împartă în funcţie de riscul pe care în prezintă pacientul pentru anturajul său. De aceea vaccinăm personalul medical în primul rând - dacă acesta s-ar îmbolnăvi, ar reprezenta focare, pentru că astfel protejăm populaţia", a explicat dr. Tar Gyongyi.
Sursa: Agerpres, 07-11-2019, Vizualizari 60
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.