Harghita: Mai multe persoane care donează sânge regulat, premiate la Centrul de Transfuzie din Miercurea-Ciuc

Data publicării: 15-06-2022

Harghita: Mai multe persoane care donează sânge regulat, premiate la Centrul de Transfuzie din Miercurea-Ciuc

Mai multe persoane care donează sânge în mod regulat au primit diplome de onoare, marţi, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc, eveniment prilejuit de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge şi organizat împreună cu Primăria municipiului.

Şefa Centrului de Transfuzie Sanguină din Miercurea-Ciuc, dr. Kopacz Ildiko, şi-a exprimat mulţumirea şi recunoştinţa pentru donatorii care, pe parcursul mai multor ani şi anual de mai multe ori au donat sânge pentru bolnavii suferinzi şi a vorbit despre importanţa acestui gest care salvează vieţi.

"Pe cei pe care i-am chemat astăzi ca un gest de recunoştinţă, apreciere, putem să-i numim eroi, căci de nenumărate ori au ajutat semenii suferinzi. Dar îi apreciem şi pe cei care au donat o singură dată, căci au salvat o dată pe cineva. Şi apreciem şi persoanele care au donat sânge, dar sângele lor nu l-am putut folosi, căci au venit la noi cu gânduri bune. A fost benefică donarea, căci cu această ocazie au aflat că sunt purtători asimptomatici de virusuri şi suferă de anemie, hipertensiune, boli hepatice, diabet sau altă boală", a declarat dr. Kopacz Ildiko.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


În contextul în care, printre donatorii premiaţi s-au numărat şi trei fraţi, doi bărbaţi şi o femeie, care au grupe de sânge rare, dr. Kopacz a precizat că se întâmplă ca la donare să vină familii întregi, Centrul de Transfuzie fiind un loc unde se întâlneşte multă empatie.

"În zilele noastre pline de tragedii, de foame după bani, este un gest foarte frumos, înălţător, chiar înduioşător când vin la donare cupluri, fraţi, surori, prieteni, colegi de muncă sau chiar o familie întreagă: părinţii cu copii maturi şi donează sânge împreună. De multe ori vin consătenii, rudele pacienţilor implicându-se în salvarea persoanelor îndrăgite, iubite. În acest loc de muncă ne întâlnim cu foarte multă empatie, solidaritate, bunătate", a arătat şefa Centrului de Transfuzie din Miercurea Ciuc.

Donatorii fideli au primit diplome de onoare şi un mic dar din partea Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc.

Viceprimarul oraşului, Bors Bela, i-a felicitat pe care care au donat sânge în mod repetat şi a spus, la rândul său, că este vorba despre nişte eroi care salvează vieţi.

Acesta a mai arătat că trebuie făcute demersuri suplimentare pentru a creşte numărul de donatori, punctând faptul că Primăria se va implica în campanii de conştientizare.

"La momentul de faţă, în zona noastră, la o mie de locuitori avem 4,1 donatori de sânge. Scopul nostru, ţelul nostru, este ca anul viitor când iarăşi o să fim aici (...) mi-aş dori foarte mult să ajungem la 6-7 chiar şi la 10 donatori de sânge la o mie de locuitori", a spus Bors Bela.

El a adăugat că este donator de sânge din anul 2015, când un eveniment din familie l-a determinat să facă acest lucru, moment în care a conştientizat importanţa unui astfel de gest.

"Atunci am observat şi am simţit chiar şi pe pielea mea ce înseamnă acest lucru, când la operaţie îţi trebuie mai mulţi litri de sânge. De atunci, din 2015, anual, şi dacă o dată sau de două ori, venim cu prietenii, cu tineri, mai ales la Crăciun, dar şi la Paşte şi când sunt alte evenimente, ca să conştientizăm şi noi mai mult acest fapt. De acum încolo şi Primăria Miercurea-Ciuc, ca instituţie, va fi parteneră în această campanie de conştientizare", a conchis Bors Bela.
 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES


Printre donatorii premiaţi s-a numărat Doboş Claudiu, care a spus că a donat, pentru prima dată, pentru un coleg care avea nevoie de ajutor şi de atunci s-a hotărât să repete gestul, pentru că îi face bine, până acum ajungând la peste 40 de donări.

Acesta a arătat că părinţii săi au fost donatori de sânge, în anii '70, iar pentru că mama sa a fost asistent medical a văzut ce înseamnă suferinţa şi cât de multă nevoie de sânge există.

Doboş Claudiu spune că ar merge să doneze şi în Ucraina, "numai să vrea doamna doctor".

Marţi a fost premiată şi o femeie care donează de foarte mult timp, are 50 de donări la activ, şi care, în urmă cu două săptămâni, a avut nevoie, la rândul său, de sânge, întrucât a suferit o operaţie pe cord deschis.

Şefa Centrului de Transfuzie, dr. Kopacz Ildiko, a mai precizat că este nevoie de sânge permanent şi că în perioada de vară scade numărului donatorilor, acesta fiind influenţat şi de promptitudinea cu care se acordă tichetele de masă, de care beneficiază cei care donează sânge.
Sursa: Agerpres, 15-06-2022, Vizualizari 107
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.