Hărțile durerii completate de către pacient ar putea fi folosite pentru a prezice rezultatele durerii cronice

©

Autor:

Hărțile durerii completate de către pacient ar putea fi folosite pentru a prezice rezultatele durerii cronice
Distribuția durerii, așa cum este raportată pe o hartă corporală, poate fi utilizată pentru a repartiza pacienții pe subgrupuri distincte în funcție de intensitate, calitatea și impactul durerii, cu rezultate relevante clinic în ceea ce privește probabilitatea îmbunătățirii durerii și a funcției fizice, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Plos One.
În practica clinică, distribuția corporală a durerii cronice este adesea utilizată împreună cu alte semne și simptome pentru a diagnostica și trata pacienții. Lucrări recente privind fibromialgia au arătat că sindroamele clinice ale durerii considerate a fi entități distincte pot împărtăși caracteristici relevante din punct de vedere clinic, în special în ceea ce privește impactul distribuției durerii asupra rezultatelor. Cu toate acestea, modelele de distribuție a durerii nu au fost examinate anterior într-un mod sistematic ca predictori ai caracteristicilor sau rezultatelor durerii.

În noul studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 21.000 de pacienți văzuți la cele șapte clinici de gestionare a durerii de la Universitatea din Pittsburgh între 2016 și 2019. Toți pacienții au completat o hartă corporală a durerii. Alte informații despre durerea, sănătatea și rezultatele pacienților au fost disponibile în dosarul medical electronic. Datele de la toți pacienții au relevat 9 grupări distincte de distribuție a durerii.

Într-un subgrup de peste 7.000 de pacienți care au completat chestionare de urmărire pe o durată de 3 luni, dintre subgrupurile care au prezis probabilitatea îmbunătățirii durerii și a funcției fizice, cei cu durere abdominală au prezentat cele mai mari îmbunătățiri, cu 49% auto-raportare îmbunătățiri semnificative clinic. În același timp, cei din grupul cu dureri de gât, umăr și dureri de spate inferioare au au raportat doar o îmbunătățire cu 37% de procente. Autorii concluzionează că gruparea algoritmică prin distribuția durerii poate fi, în viitor, o fațetă importantă a personalizării gestionării durerii.

„Folosind o abordare algoritmică, am constatat că modul în care un pacient raportează distribuția corporală a durerii cronice afectează aproape toate aspectele experienței durerii, inclusiv ceea ce se întâmplă trei luni mai târziu”, au declarat autorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-08-2021 | creare: 06-08-2021 | Vizite: 305
Bibliografie
'Where does it hurt?' predicts chronic pain outcomes, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210804141155.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum