HeLP – Procedură de tratament a hemoroizilor cu laserul în regim ambulatoriu, fără anestezie

©

Autor:

HeLP – Procedură de tratament a hemoroizilor cu laserul în regim ambulatoriu, fără anestezie

Boala hemoroidală se întâlneşte din ce în ce mai frecvent în practica medicală, printre factorii favorizanţi se numără stilul de viaţă actual şi sedentarismul. Multiple studii efectuate la nivel Mondial arată că frecvenţa acestei patologii în rândul populaţiei adulte variază între 15% şi 50%, având un impact medical şi socioeconomic destul de important. Pe lânga simptomele de bază ca sângerările anale, durerea, disconfortul sau pruritul anal, destul de frecvent se întalnesc şi complicaţiile acute ale acestei boli. De exemplu: tromboza hemoroidală este o complicatie a hemoroizilor externi ce îl determină pe pacient să se prezinte de urgenţă la medic, necesitând uneori tratament intervenţional, repaus şi o perioadă de recuperare.


Provivamed – tratament hemoroizi Cluj – prin tehnici minim invazive, fara internare si fara complicatii.


Tratamentul medicamentos al hemoroizilor amelioreză simptomele bolii, dar nu rezolvă cauza, având un efect pe o durată scurtă de timp. Tratamentele intervenţionale actuale în boala hemoroidală, în cele mai frecvente cazuri necesită anestezie şi o perioadă lungă de recuperare, un astfel de exemplu ar fi hemoroidectomia clasică. Mulţi pacienţi sunt reticenţi faţă de tratamentele intervenţionale mai agresive de teama apariţiei complicaţiilor, iar unii bolnavi tineri nu-şi permit să lipsească o perioadă lungă de timp de la serviciu. Din acest motiv se încearcă găsirea unor soluţii în ceea ce priveşte tratamentul hemoroizilor prin tehnici minim invazive, ce nu necesită anestezie, având o rată mică de complicaţie cu o eficienţă a tratamentului cât mai bună şi o reintegrare socială cât mai rapidă. O astfel de procedură care corespunde acestor cerinţe este tehnica de tratament HeLP (Hemorrhoidal Laser Procedure) a hemoroizilor interni, având deja o experienţă mondială de peste 5 ani, cu rezultate bune. Am să incerc să vă explic în detaliu în ce constă această metodă de tratament, care sunt mecanismele de acţiune, indicaţiile şi rezultatele studiilor efectuate în această perioadă de timp.


Teoriile actuale despre fizio-patologia bolii hemoroidale consideră că în dilataţia plexurilor hemoroidale este implicată şi o componentă arterială, adică un flux sanguin accentuat datorită unui şunt arterio-venos ce va produce o congestie venoasă cu creşterea presiunii şi hiperplazia venelor hemoroidale, respectiv dilataţia lor. Astfel s-a ajuns la ideea de a folosi ecografia vasculară  pentru a depista aceste ramuri arteriale. Examinarea Doppler în tratamentul hemoroizilor a fost introdusă pentru prima dată în anul 1995 de către Moricorn, care după ce localiza artera hemoroidală înferioară o întrerupea prin sutură; pe baza acestei teorii au aparut mai multe tehnici de tratament ca metoda HAL (ligatura arterei hemoridale) sau THD (dearterializarea hemoroidală transanală). Aceste tehnici de tratament necesită anestezie, iar complicaţiile postoperatorii sunt destul de frecvente. HeLP este o tehnică de tratament ce ne permite să identificăm ramurile terminale ale arterei hemoroidale folosind o sondă Doppler de 20 MHz, cu un diametru de 3 mm, care se va conecta la un anuscop cu lumină, iar după depistarea impulsurilor arteriale se va obtura vasul transmucos cu ajutorul fibrei optice laser. Deoarece intervenţia se efectuează pe ramurile terminale ale arterei hemoroidale inferioare la o distanţă de 3-5 cm deasupra liniei pectinee, acea zonă nu prezintă inervaţie şi nu va necesita anestezie.  Odată ce se va întrerupe alimentaţia plexului hemoroidal prin blocarea arterei, hemoroizii se vor decongestiona, se vor micşora, iar simptomele clinice se vor diminua considerabil în următoarele luni. Desigur, pentru efectuarea tratamentului prin tehnica HeLP se apelează la un complex da aparate medicale adaptate, necesitând şi o specializare corespunzătoare din partea echipei medicale. Intervenţia se va efectua în ambulatoriu şi durează între 15 şi 20 minute, perioadă în care pacientul va colabora tot timpul cu medicul, iar uneori la cererea pacientului se poate administra şi analgosedare. Imediat după intervenţie bolnavul va parăsi clinica cu recomandările specifice dacă nu i s-a administrat analgosedare . De acest tratament beneficiază pacienţii cu o boală hemoroidală incipientă, adică hemoroizi interni grad 1 şi 2, dar eficienţa s-a dovedit şi în unele situaţii de hemoroizi interni grad 3 cu minim prolaps de mucoasă. Studiile recente efectuate ne arată rezultate destul de bune, 84% dintre pacienţii trataţi prin tehnica HeLP au relatat dispariţia simptomelor  în primele luni, iar la controalele periodice s-a observat o reducere semnificativă a volumului hemoroizilor într-un procentaj de 80%. Complicaţiile apărute în timpul intervenţiei au fost într-un procentaj de 5%, au apărut sângerări care au necesitat hemostază prin sutură; într-un procentaj de 1,4% pacienţii au prezentat durere după intervenţie şi aproximativ 15% dintre pacienţi au avut tenesme.


Sperăm ca în viitor aceste rezultate să se îmbunătăţească deoarece există o curbă de învăţare şi de adaptare a tehnicii pe parcurs, iar în ceea ce priveşte recidiva, timpul ne va arăta rezultatele.
Sănătatea ta este prioritatea nostră.

CLINICA PROVIVAMED
Dr. Mironescu Vitalii

 

https://www.provivamed.ro/

Data actualizare: 18-04-2021 | creare: 18-04-2021 | Vizite: 1355
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: