Hidroxiclorochina și clorochina nu oferă niciun beneficiu pacienților cu COVID-19
Autor: Domșa Dariana

În primele luni ale pandemiei de COVID-19, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a oferit autorizație de utilizare de urgență pentru utilizarea HCQ și CQ în tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19. Cu toate acestea, majoritatea studiilor observaționale retrospective arată că cele două medicamente nu oferă niciun beneficiu pacienților.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a datelor individuale ale participanților pentru a determina eficacitatea și siguranța HCQ și CQ în tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19 în general și în special a cohortelor de interes. Studiul a inclus opt studii clinice randomizate efectuate în SUA, la care au participat în total 770 de pacienți spitalizați cu COVID-19.
În trei dintre studii comparația dintre tratamentul cu HCQ sau CQ a fost realizată cu medicamente placebo, în două au fost utilizate cohorte care au primit azitromicina, în timp ce, în alte două studii, pacienții care au primit tratamentul au fost comparați cu pacienți care au beneficiat de îngrijire standard. Studiul a inclus subgrupuri clasificate în funcție de vârstă, severitatea bolii și comorbidități, inclusiv astm, boală pulmonară obstructivă cronică, boli hepatice, hipertensiune arterială, infarct miocardic etc.
Din cei 770 de pacienți cu infecție SARS-CoV-2 confirmată de laborator incluși în studiul de față, 412 au fost randomizați pentru tratament HCQ/CQ și 358 în grupul de control. Rata mortalității la 28-35 de zile s-a dovedit a fi similară atât pentru HCQ/CQ, cât și pentru grupurile de control. Ratele generale ale efectelor adverse și evenimentelor adverse grave au fost semnificativ mai mari în HCQ/CQ în comparație cu grupul de control. Rata de creștere a testelor funcției hepatice a fost, de asemenea, mai mare în grupul HCQ/CQ, în comparație cu grupurile de control.
Rezultatele studiului arată că hidroxiclorochina și clorochina nu au avut niciun efect asupra pacienților spitalizați cu COVID-19. În plus, niciunul dintre subgrupurile incluse în studiu nu a beneficiat în mod deosebit de tratamentul cu HCQ/CQ.
sursa: News Medical
foto: Stock Footage Inc / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Unul din trei americani a avut COVID-19 până la sfârșitul anului 2020
- Mutațiile frecvente ale virusului SARS-CoV-2, motivul pentru care inclusiv persoanele vaccinate se pot reinfecta
- De ce bărbații mor în număr mai mare decât femeile din cauza COVID-19?
- Poate coenzima Q10 în doză mare să reducă numărul și severitatea simptomelor post-COVID-19?
- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- S-a arătat la TV că molnupiravir tratează Covid 100%.De ce nu se aduce cat mai repede?
- Ajutați-mă! Se da antibiotic la Covid? Va mai putea respira singura?