ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie și traumatologie Ortopedie și traumatologie Bucuresti

O tehnică medicală neinvazivă şi de mare acurateţe, in clinicile Hiperdia: Imagistica prin Rezonanţă Magnetică în patologia abdominală

Dezvoltarea imagisticii prin rezonanţa magnetică (RMN) este considerată unul din cele mai importante progrese din domeniul medical din a doua jumătate a secolului 20. Paul Lautebur şi Peter Mansfield, pe ale căror descoperiri s-a bazat dezvoltarea RMN au fost, de altfel, laureaţi cu premiul Nobel pentru medicina pentru aceasta.

RMN este o tehnică ce permite vizualizarea a multiple organe şi tesuturi din corpul uman cu o foarte bună acurateţe şi, practic, fără riscuri pentru pacient. Lipsa de toxicitate a metodei este atât de sigură încât se poate practica şi la femeia însărcinată pentru a depista anumite malformaţii fetale (excepţie face primul trimestru de sarcină).

 

RMN este foarte utilă şi în patologia abdomenului. O aplicaţie ar fi caracterizarea aşa numitelor “leziuni focale hepatice” (popular numite “pete pe ficat”). Practic pacientului i se găseşte pe ficat, în cursul unei ecografii, una sau mai multe zone ce au altă structură decât cea a ficatului normal. Aceste leziuni pot varia de la hemangioame (leziuni cert benigne ce nu influentează în nici un fel viaţa pacientului) până la metastaze (leziuni maligne provenind de la un cancer cu altă localizare primară decât cea hepatică - descoperirea lor e un semn de prognostic foarte prost pentru pacient). Din cauza diferenţelor foarte mari de tratament şi prognostic caracterizarea corectă a acestor leziuni este vitală pentru pacient şi RMN-ul este tehnica ce ne permite diferenţierea lor cea mai sigură.

 

Rezonanţa magnetică este folosită şi în patologia cailor biliare. Ea este indicată la pacienţii cu icter (pacienţi “galbeni”). În primul rând, metoda, ne arată dacă icterul este datorat unui obstacol pe căile biliare sau, prin excluderea obstacolului biliar, unei suferinţe a ficatului (unei hepatite). Pe aceeaşi examinare vom putea preciza dacă obstacolul este o piatră (litiază coledociană) sau o tumoră.

 

În patologia pancreasului, RMN-ul poate preciza cauzele privind pancreatita acută, poate diagnostica pancreatita cronică sau tumorile de pancreas. De asemenea este o tehnica utilă în evaluarea complicaţiilor pancreatitei acute (aşa numitele pseudochiste). Totodată, permite diferenţierea pseudochistelor de tumorile chistice de pancreas.

 

Entero-RMN-ul este tehnica imagistică ce permite aprecierea intestinului subţire. Ea se realizează după distensia intestinului subţire cu apă şi Fortrans. Aceasta permite aprecierea extensiei unei eventuale boli inflamatorii intestinale (boala Crohn) precum şi diagnosticarea unor tumori. De asemenea, putem evalua foarte bine eventualele complicatii ale bolii Crohn (fistule sau abcese).

Toate aceste aplicaţii cu performanţe de diagnostic excelente, precum şi lipsa de toxicitate a metodei (marele avantaj al RMN-ului faţă de computer-tomografie este lipsa iradierii) fac din RMN o tehnică din ce în ce mai frecvent utilizată în diagnosticul suferinţelor abdominale.

 

Pentru detalii privind toate serviciile noastre imagistice, de consultatii de specialitate si analize de laborator precum si pentru programari nu ezitati sa apelati la clinicile Hiperdia prin Call-Center 0268.405.300, 021.302.11.60 sau prin pagina noastra web: www.hiperdia.ro.

 
Programare