Hipertensiunea arterială din tinerețe crește riscul de demență și alte afecțiuni neurologice la bătrânețe

©

Autor:

Hipertensiunea arterială din tinerețe crește riscul de demență și alte afecțiuni neurologice la bătrânețe
Potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la UC Davis, bărbații tineri cu tensiune arterială mare au un risc crescut de deteriorare a sănătății creierului la vârstă înaintată. Studiul a comparat scanările cerebrale obținute prin imagistica cu rezonanță magnetică de la persoane în vârstă de 70 de ani care sufereau de hipertensiune între 30 și 40 de ani și de la adulți în vârstă care aveau o tensiune arterială normală.
Pentru lucrarea actuală, cercetătorii au analizat datele a peste 400 de participanți din studiile Kaiser Healthy Aging and Diverse Life Experiences (KHANDLE) și Study of Healthy Aging in African Americans (STAR), realizate din 1964 până în 1985, care au inclus cohorte diverse de adulți în vârstă din Asia. Cercetătorii au descoperit că participanții din grupul cu hipertensiune arterială aveau volume cerebrale regionale semnificativ mai mici și o integritate mai proastă a materiei albe, ambele fiind asociate cu demența.

Rezultatele au arătat că reducerea semnificativă a volumului materiei cenușii cerebrale este observată atât la bărbați, cât și la femeile cu hipertensiune arterială, dar este mai puternică la bărbați. Cercetătorii remarcă că, din cauza dimensiunii eșantionului, nu au putut examina diferențele rasiale și etnice și recomandă interpretarea cu prudență a rezultatelor privind diferențele de sex.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că datele RMN au fost disponibile doar de la un punct de timp târziu în viață, ceea ce poate determina numai proprietăți fizice, cum ar fi diferențele volumetrice, nu dovezi specifice de neurodegenerare în timp. Studiul sugerează că tensiunea arterială crescută la vârsta de 30 de ani poate fi un factor de risc important pentru sănătatea creierului la vârsta de 75 de ani. Înțelegerea acestui factor poate ajuta la dezvoltarea unor intervenții timpurii și la prevenirea tulburărilor cognitive.

sursa: Science Daily
foto: UC Davis Neurological Health

Data actualizare: 11-04-2023 | creare: 11-04-2023 | Vizite: 154
Bibliografie
High blood pressure in your 30s is associated with worse brain health in your 70s, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230407110728.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Capacitatea de a calcula în gând este asociată unei bune sănătăți emoționale
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum