Hipervitaminoza D la nivel global, conform cercetătorilor, aduce probleme serioase de sănătate

©

Autor:

Hipervitaminoza D la nivel global, conform cercetătorilor, aduce probleme serioase de sănătate
Un studiu recent publicat în jurnalul BMJ Case Reports, descrie „supradoza” de vitamina D posibilă și dăunătoare, conform medicilor. Aceștia descriu cazul unui bărbat care a necesitat spitalizare pentru un aport excesiv în corp de vitamina D. Hipervitaminoza D este în creștere la nivel global și poate asocia o serie de efecte adverse.
Cazul descris este al unui pacient de vârstă medie, prezentat în camera de urgențe pentru vărsături recurente, greață, dureri abdominale, claudicație intermitentă, tinitus (țiuit în ureche), polidipsie (sete crescută), scădere în greutate de aproximativ 12,7 kg, timp de 3 luni. Simptomele au debutat la aproximativ 1 lună de la începerea unui regim intensiv cu vitamine și nu au dispărut după oprirea ingerării suplimentelor.

Pacientul mai prezenta și alte probleme de sănătate, precum tuberculoză, schwannom vestibular stâng, sinuzită cronică. Acesta a consumat zilnic doze mari de suplimente fără prescripție medicală. Consumul de vitamina D a ajuns la 50.000 mg, necesarul zilnic fiind de doar 600 mg. Nivelul de vitamina D din sânge a fost de 7 ori mai mare decât normalul.

Analizele de laborator au relevat faptul că rinichii nu funcționau corespunzător (leziune renală acută). A fost administrată terapie pentru îndepărtarea exceselor, însă după două luni de tratament, vitamina D se menținea la valori ridicate.

Hipervitaminoza D este asociată excesului de calciu din sânge, incluzând somnolență, confuzie, psihoză, depresie, anorexie, dureri abdominale, constipație, ulcer peptic, artralgii, keratopatie, surditate, pancreatită, anomalii vasculare și renale, comă.

Utilizarea suplimentelor alimentare a devenit populară, mai ales în contextul în care în multe țări din lume există un deficit de vitamina D în rândul populației. Totuși, cantitățile nesigure pot avea un grad mărit de toxicitate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2022 | creare: 11-07-2022 | Vizite: 332
Bibliografie
‘Hypervitaminosis D’ is on the rise and linked to serious health issues, link: https://www.news-medical.net/news/20220706/e28098Hypervitaminosis-De28099-is-on-the-rise-and-linked-to-serious-health-issues.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina D ne poate proteja de răceli și gripă
  • Somnul și vitamina D în managementul durerii cronice
  • Aportul de vitamina D - este necesară o actualizare a îndrumărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum