ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Psihologie Psihologie Craiova

Sugestii de bune practici parentale

Autor: Psiholog Daniela Cerasela Ignat


Stimate părinte,
Străduiește-te să nu-ți compari copilul cu prietenii lui, cu colegii de joacă sau de școală, cu verișori sau alte rude, cu copiii prietenilor sau colegilor tăi. Străduiește-te mai cu seamă să nu faci asta în fața lui. Copilul tău nu este un obiect, sau o marfă pe un raft. El nu este nici mai scump, nici mai ieftin decât alții, nici mai bun, nici mai rău, nici mai deștept, nici mai prost el este copilul tău, așa cum este el, așa cum ești tu o parte din tine este el. Deasemenea, nu-ți compara copilul cu tine!,, Pe vremea mea..; ,, Eu la vârsta ta..” Nu faci decat să-i transmit că nu este la fel de bun ca tine; și îl faci să creadă că dacă nu este ca tine, nu este valoros… În plus, nu uita că fiecare generație crește înconjurată de alte perspective, valori, standarde – un copil de astazi nu este la fel ca un copil de acum 20,30 de ani, nu are cum sa fie! Lumea s-a schimbat și se schimbă cu repeziciune! Copiii democrației si ai internetului nu au cum să fie la fel cu șoimii patriei sau cu pionerii.
Exemple negative: ,, X are rezultate bune la învățătură, tu de ce nu poți? El are două creiere?”
,, Ce notă ai luat azi la testare? Dar cutare ce notă a luat? Păi cum a luat el o notă așa de mare? De ce? ”
,,Ai văzut cum se comportă X? Ce alură sportivă are? Tu ești cam împiedicat , cam molâu, probabil semeni cu maică-ta!”
,, Colegul meu, a povestit azi de performanțele copilului lui, eu nu am avut ce să povestesc despre tine. Cu ce să mă laud dacă ești prost?”
,, Pune mâna pe carte, nu ai altă treabă de făcut . Eu îmi dau silința să te hrănesc, să te țin în școală, tu cum mă răsplătești?”
,, Uite ce frumos se îmbracă cutăriță! Tu nu ai gusturi, nu ai atitudine și mă faci de râs!”
Exemple pozitive:
,, Bună, ce faci? Cum te simți azi? La școală cum a mers? Te-ai descurcat la testare?
,,Nu-i nimic dacă nu ai luat o notă mare, data viitoare te vei strădui mai mult!”
,, Ar fi bine pentru tine, dacă te-ai orienta către o activitate sportivă care îți place!”
Etc.
Nu povestim nici nu reproșăm copiilor despre cum sunt alții de buni. Copiii se vor simți inferiori și neiubiți. Nu comparăm . Nu-i lăudăm pe alții în exces!
Nu criticăm. Critica constantă, îi îndepărtează de familie. Vor crește evitanți, fricoși de dezaprobare și crtitică, vor avea o stimă de sine scăzută și un șir intreg de dificultăți relaționale cu familia și alții.
-Dacă nu sunt înțeleși si acceptați așa cum sunt ei, vor căuta grupuri în care se vor simți integrați.
-Uneori copii se răzbună pe părinți făcând tocmai ceea ce le-a fost interzis. Datorită modului cum le -a fost transmis .
- Tații de fete ar fi bine să știe că dacă nu le transmit iubire, acceptare si toleranță, acestea o vor căuta in exces la alte figuri masculine.
- Lăudați-vă copii în fața lor.ÎInainte de a le transmite ce au gresit lăudați-i! Ex: ,, Tu ești un copil bun, acum ai greșit, este doar un comportament greșit , nu ești tu în totalitate! ”; ,,Ar fi bine în viitor să te straduiești mai mult”. Lăudați-i pentru tot ce fac ei bine!
- Nu căutați să vă mândriți cu ei. Căutați să fiți bucuroși că sunt!
-Nu căutați să le impuneți standardele voastre de viață, nici visele voastre neîmplinite, nici ceea ce vreți să fie !
-Nu căutați să fiți imperativi si impunători : ,, Faci așa că așa vrea eu!”; ,,Trebuie să mă asculți că eu știu mai bine!” Se poate Și cu siguranță stiți multe mai bine, dar incercați să nu fiți dictator si autocratic, ci mai curand democratic : ,, Tu cum crezi să faci?; ,, Ce părere ai?” ; ,,Ar fi bine să faci așa”; ,,Îți sugerez să..”; ,, Hai să hotărâm împreună!”; ,, Te înțeleg dar opinia mea este..”
- Încurajați-l! ,, Hai că o să fie bine!”; ,,Ne vom descurca”; ,,Te vei descurca”; ,,O soluție, sau alternative au toate problemele din viața noastră”; ,,Dacă simți nevoia să plângi, plângi ”
-Lăsați si băieții să plângă! Nu le subestimați suferința! Le faceți o defavoare spunându-le :,, băieții nu plâng niciodată!”. Ba da! Atât băieții cât si bărbații au nevoie să plângă, altfel, lacrimile ar fi fost lăsate doar femeilor.

-Țineți-i departe de certuri de dramele voastre personale, pentru că vor suferi, le vor trăi odată cu voi și mai cu seamă se vor simți neputincioși.
-Fiecare copil este unic si irepetabil. Fiecare are calitățile lui, competențele și alte talente. Visele lui proprii si proprii ochelari prin care vede lumea. Fiecare are destinul lui.
- Fiecare copil este bun prin simplul fapt că este. Este bun si când greșește pentru că este copilul tău. În sângele, oasele si sufletul lui este o parte din tine!
Acestea sunt doar câteva sugestii de bune practici parentale, care nu încurajează răsfățul ci educatia bazată pe iubire, blândețe si fermitate.
Familia este locul de început în care copilul capătă încredere, siguranță si curaj. Este locul de unde își ia seva, puterea si felul de a privi viața, oamenii si împrejurările. Aici el vrea să se simtă iubit si acceptat –necondiționat-
Sunt sigură că toți părinții îsi iubesc copiii. Dar aveți grijă ca ei sa simtă asta. Iubire fără condiții. Nu uitați! Copilul este o bucurie, prin simplul fapt că există!
Poate ați greșit în educația copiilor dvs. Iertați-vă! Puteți regreta, dar nu vă simțiți vinovați. Deasemenea, dacă mai puteți îndrepta ceva, îndreptați.. Întotdeauna este loc de mai bine. Mai ales pentru părinții tineri de azi, care au la îndemână informații și mijloce de educare parentală. Profesia de părinte, este o profesie grea pentru care nu facem nicio școală si care nu se termină niciodată. Mereu vom fi părinții copiilor noștri. Succes!


Cu drag și mereu aproape de voi,
Psiholog Daniela Ignat

 
Programare