ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Craiova

Iubire sănătoasă versus Iubire nesănătoasă

Autor: Psiholog Daniela Cerasela Ignat

A iubi nu înseamnă a suferi. Ai dreptul să fii fericit. Acest drept nu ți-l poate lua nimeni, decât cu voia ta.
Iubirea sănătoasă duce la o relație reușită, echilibrată, în care voi doi sunteți multumiți; evoluați împreună și nu vă încălcați drepturile. Să spui ,,nu” și ,,da” cu amabiltate, să trasezi limite cu respect  (nu cu impuneri și persecuție). Să fii tandru, solidar, să-ți manifești buna credință în celălalt, să nu porți ranchiună la nesfârșit pentru o greșeală. Să fii gentil, gentilețea este opusul cruzimii și al brutalității verbale ori fizice.
Iubirea sănătoasă înseamnă dorință (nu doar dorință sexuală) ci dorința de a-i face bine celuilat, prietenie, compasiune, liniște.. Prețioasa liniște.
Iubirea sănătoasă nu este o iubire perfectă, completă, ea se reinventează iar și iar, tinde spre desăvârșire cu rațiune și emoție.


,,Iubire” nesănătoasă
Când celălalt îți vatămă sufletul prin despotism, persecuție, porniri dictatoriale, hărțuire, suspiciune, agresivitate, egoism, violență, indiferență, perfecționism ori năzăriri de tot felul, ori poate are vicii,  se poate să înduri, să faci față cu greu. Dar cât timp? Cu ce costuri sufletești?
Tu alegi! Fă-ți analiza costuri -beneficii și alege rațional, cu discernământ! Iar dacă nu poți singur, apelează la un specialist!

 
Programare